Πάνε πίσω όπως αναμένονταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Το αμέσως ερχόμενο διάστημα , έρχεται ο «Κλεισθένης» για συζήτηση στη βουλή με τις πληροφορίες να τοποθετούν τις εκλογές στις 13 και 20 (β’ γύρος) του Οκτωβρίου του 2019.
Λίγο πολύ είναι γνωστές οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών, προεξάρχοντος της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.
Προσωπική μας άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα σχεδιασμό «κομμένο και ραμμένο» στις επιδιώξεις του Μαξίμου. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε πως είναι σχεδόν αδύνατο να έχει τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε να μην τον έχει κανένας. Και αυτό επιτυγχάνεται –όπως πολλάκις έχει γραφτεί - με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Κανένας Δήμαρχος δεν θα μπορεί να διοικήσει αν δεν έχει τη συγκατάθεση μειοψηφιών. Το δε επιχείρημα ότι «έτσι κι αλλιώς το 90% των αποφάσεων είναι ομόφωνες στα Δημ. Συμβούλια» είναι για μικρά παιδιά. Το 10% είναι οι σημαντικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα ο προϋπολογισμός ενός Δήμου.
Με την απλή αναλογική δίνεται λοιπόν η δυνατότητα ακόμη και σε «αδύναμους» συνδυασμούς να έχουν ρυθμιστικό ρόλο. Παραβλέπουμε τον κίνδυνο της όποιας «συναλλαγής» ελλοχεύει. Πώς όμως ακόμη κι ένας «καφενειακός συνδυασμός» μπορεί να έχει καλύτερη τύχη;
Ερχεται λοιπόν ο «Κλεισθένης» να… βοηθήσει. Ο πολύς κόσμος ακούει μόνο για την απλή αναλογική. Αλλά ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Ξεχάστε τους συνδυασμούς με 150 και 180 υποψήφιους. Πλέον χρειάζονται πολύ λίγα άτομα για πλήρη συνδυασμό. Καταρχήν θα υπάρχουν άλλα ψηφοδέλτια για τους Δήμους και άλλα για τα Τοπικά Συμβούλια. Δηλαδή σε ένα χωριό θα υπάρχουν δύο κάλπες. Στη μία θα ψηφίζουν για Δήμαρχο και στην άλλη για πρόεδρο. Οι συνδυασμοί –τυπικά τουλάχιστον- δεν θα συσχετίζονται.
Το πιο …εμπνευσμένο όμως του «Κλεισθένη» και το πιο πονηρό συνάμα, είναι ο αριθμός των υποψηφίων που θα απαρτίζουν έναν πλήρη συνδυασμό. Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι οι υποψήφιοι μπορεί να είναι όσοι ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων συν 10%, με την προοπτική να γίνει συν 30%. Ας δούμε υπολογισμούς σε τοπικό επίπεδο.
Στο Δήμο Δομοκού η οροφή θα είναι 36 υποψήφιοι. 27 που είναι ο αριθμός του Δημ. Συμβουλίου συν 9 (από το 30%). Από τους 36 οι 15 πρέπει να είναι γυναίκες (το 40%) μιας και η ποσόστωση πάει πλέον στον αριθμό των υποψηφίων και όχι στον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων.
Από τα παραπάνω εύκολα γίνεται αντιληπτό πως δεν χρειάζονται πλεόν 150-170 υποψήφιοι για ένα συνδυασμό. Αυτό λοιπόν ανοίγει την όρεξη σε αρκετούς να «σκέφτονται» πιο σοβαρά μια υποψηφιότητα. Είτε με καλό σκοπό είτε με …πονηρό σκοπό, πχ την συνδιαλλαγή.
Η σμίκρυνση όμως του πλήρους συνδυασμού έχει και άλλα οφέλη για τις επιδιώξεις του Μαξίμου, που ειδικά σε επαρχιακούς Δήμους αδυνατούσε να φτιάξει ψηφοδέλτιο. Αναγκαστικά ο «ισχυρός» θα κόψει πολλούς από το ψηφοδέλτιό του. Και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι δυσαρεστημένοι κομμένοι είτε να πάνε «απέναντι» είτε να κάνουν έναν ακόμη συνδυασμό.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου