Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του Πύργου «Καραμίχου» στα Φάρσαλα Θα εγκατασταθεί ψηφιακό-φωτογραφικό μουσείο τοπικής ιστορίας της πόλης


Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα, και αναρτήθηκε στο Διαύγεια, σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση και η διάσωση ενός μνημείου της κοσμικής αρχιτεκτονικής, ιδιοκτησίας του Δήμου Φαρσάλων. Μετά τη στερέωση και αποκατάσταση του πύργου, σε αυτό θα στεγασθεί το ψηφιακό - φωτογραφικό μουσείο της τοπικής ιστορίας της πόλης και σε δεύτερη φάση ένα θεματικό μουσείο για τη ζωή σε ένα πυργόσπιτο. Η αξιοποίηση του εκτιμάται ότι θα αυξήσει το τουριστικό κεφάλαιο και την επισκεψιμότητα στην περιοχή και σημειώνεται ότι το έργο θα αποτελεί ενδιάμεση στάση της πολιτιστικής διαδρομής, πηγές Απιδανού ποταμού (σημείο που βαφτίστηκε ο ομηρικός ήρωας Αχιλλέας από τη Θέτιδα), της ακροπόλεως της Αρχαίας Φαρσάλου και τις παραδοσιακές δεξαμενές ύδρευσης Φαρσάλων.
Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου «Καραμίχου» στα Φάρσαλα.
Η ημερομηνία λήξης του έργου ορίζεται το Δεκέμβριο του 2023 και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 360.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, ο πύργος Καραμίχου, κτισμένος στην παλιά οθωμανική συνοικία «Μοιροχώρι» των Φαρσάλων και πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της κοσμικής αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής περιόδου της πόλης, από την οποία ελάχιστα κτίρια έχουν σωθεί. Ο πύργος του «Καραμίχου», λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει από αρχιτεκτονικής άποψης, έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Κ.Ν. 5351/1932 «περί Αρχαιοτήτων», ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/24345/593/2-7-1986 (ΦΕΚ 598/Β/1-6-1988 ΥΑ). Ο Πύργος ανήκει στην ιδιοκτησία του δήμου Φαρσάλων και είναι ένα συμπαγές λιθόκτιστο κτίριο, εμβαδού 214,53 τ.μ., που δεσπόζει επιβλητικό στο πρανές έδαφος της περιοχής του Αγίου Γεωργίου, με ελεύθερη θέα προς όλες τις πλευρές. Αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους και μέχρι πρόσφατα επιστεφόταν με τετράρριχτη στέγη, η οποία έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί. Με την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης θα στερεωθεί και θα αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του Πύργου, θα διασωθεί ένα μνημείο κοσμικής αρχιτεκτονικής.
Αξίζει να τονιστεί ότι όλη η πόλη των Φαρσάλων είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details