Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης

Πλήθος πιστοί κάθε χρόνο το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης




Kαθε χρόνο ανήμερα της Μ. Παρασκευής στην Ιερά Μονή Κορώνης ο ηγούμενος οι μοναχοί και εκατοντάδες κόσμου τελούν την λειτουργία της Αποκαθήλωσης στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού.
Η στιγμή της αναπαράστασης του Ιησού Χριστού όπου το αψυχο Σωμα του Κυριου καθως και η λειτουργία του επιταφίου είναι για τους χιλιάδες πιστούς μια εμπειρία ενδυνάμωσης πιστης, και πραγματικά μια μοναδική θρησκευτική στιγμή.
 Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης
Ο Εσταυρωμένος βρίσκετε ψηλά σε παρακείμενο ύψωμα που αναπαριστά τον Γολγοθά ενώ η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια της Ιεράς Μονής αφήνει μικρούς και μεγάλους το αίσθημα του Θαυμασμού μπροστά στην Υπέρτατη Θυσία του Θεανθρώπου
Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης
.Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης
Και φέτος εκατοντάδες πιστοί αναμένεται να παραστούν στην Λειτουργία του Επιταφίου και της Αναπαράστασης της αποκαθήλωσης όπου χοροστατεί ο Ηγούμενος της Μονής.

Η Ιερά Μονή Κορώνης
Στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Πίνδου, στον ορεινό όγκο των Αγράφων και πάνω από τον κάμπο της Καρδίτσας, στέκει αγέρωχα αιώνες τώρα, το Μοναστήρι της Παναγιάς της Κορώνας, που τιμά το Γενέθλιον της Θεοτόκου. Το μοναστήρι που πήρε την ονομασία του από την τοποθεσία που βρίσκεται, σαν Κορώνα δηλαδή, στέφει τον εύφορο κάμπο της Θεσσαλικής γης από ύψος 800μ περίπου, βρίσκεται δίπλα στην Λίμνη Νικ. Πλαστήρα, στην ανατολική πλευρά της.
 Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης
Η ιστορία της Ιεράς Μονής αρχίζει τον 12ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1123, όταν βρίσκεται με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης, και γίνεται αιτία της ιδρύσεως της Ι. Μονής. Κτίτωρ της Μονής είναι ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης ο Κομνηνός ο Β΄.
Οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης Θ΄ ο Ιερομνήμων (1111 - 1134), Λέων ο Στυππής (1134 - 1143) και Μιχαήλ Β΄ ο Κουρκουνάς (1143 - 1146) με Πατριαρχικά συγίλλια αναγνώρισαν την Μονή, ως Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή.
Η Μονή καταστρέφεται από βαρβαρικές επιδρομές τον 16ο αιώνα και ξαναχτίζεται αμέσως με νέο κτίτορα τον Ανδρέα Μπούνο. Από το κτιριακό συγκρότημα αυτό σήμερα σώζεται μόνο το Καθολικό, το οποίο παρ΄ όλες τις επεμβάσεις μπορεί να πεί κανείς ότι διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης
Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιον της Θεοτόκου και ανήκει στον αθωνικό τύπο. Ο ρυθμός του δε είναι τρίκογχος τετρακιόνιος μετά τρούλου. Οι τοιχογραφίες που το κοσμούν είναι της ιδίας εποχής και έχουν αγιογραφηθεί από κάποιο μοναχό επ΄ ονόματι Δανιήλ "άζευκτο". Ο αγιογράφος ακολουθεί την "Κρήτική Σχολή" και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα πρόσωπα και στην πτυχολογία των ενδυμάτων.
Το Καθολικό είναι "κατάγραφο", δηλ. από τον τρούλο μέχρι το δάπεδο. Μεταξύ των τοιχογραφιών που διακρίνονται είναι ο ενταφιασμός της Θεοτόκου πάνω από τον Ν. Δ. κίονα του κυρίως ναού, η Παναγία "Η επίσκεψις" που εικονίζει την Θεοτόκο να κάθεται κάτω "οκλαδόν" και να παίζει με τον Χριστό στη λιτή και ο κτίτωρ που στέκεται όρθιος ντυμένος με τοπική ενδυμασία και στα χέρια του κρατάει ομοίωμα του ναού που το παραδίδει στην Θεοτόκο που βρίσκεται δίπλα του ένθρονη.
 Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης
Το Καθολικό είναι χωρισμένο σε τέσσερα τμήματα: α) ο Εξωνάρθηκας, β) η Λιτή, γ) ο Κυρίως Ναός και δ) το Ιερό Βήμα.
Το τέμπλο είναι έργο αρχών του 1700 και έχει φιλοτεχνηθεί από λαϊκούς ξυλογλύπτες, με πιθανή καταγωγή από την Ήπειρο. Θεωρείται από τα καλύτερα του Θεσσαλικού χώρου. Είναι πλούσια διακοσμημένο από το φυτικό και ζωϊκό βασίλειο. Στα θωράκιά του υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις από: τον θρήνο των πρωτοπλάστων για τον χαμένο παράδεισο, τον διωγμό των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο, της Θυσίας του Αβραάμ και της πορείας Αβραάμ και Ισαάκ στον τόπο της Θυσίας.
Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του 16ου και του 18ου αιώνα.
Κατά την Τουρκοκρατία, η Μονή Κορώνης συνέβαλε στην πνευματική και μορφωτική υποστήριξη του Έθνους. Εκεί κατά την παράδοση λειτουργούσε κρυφό σχολείο, σε καιρούς μεγάλης τουρκικής πίεσης.
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, υπήχθη στην τοπική εκκλησία. Προσπάθειες ανακαίνισης και αναδιοργάνωσής της κατεβλήθησαν από τους διατελέσαντες Ηγουμένους. Δυστυχώς όμως στις 3 Δεκεμβρίου του 1943 πυρπολήθηκε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σπάνια χειρόγραφα και πλούτος κειμηλίων.
 Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Κορώνης


ΠΗΓΗ http://www.thessaliatv.gr/
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details