Αγωνία για τις τιμές σιταριού, καθηλωμένες για το κριθάρι

Αγωνία για τις τιμές σιταριού, καθηλωμένες για το κριθάρι

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΘΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνία για τις τιμές σιταριού, καθηλωμένες για το κριθάρι


Με το κριθάρι ξεκίνησε ο θερισμός των σιτηρών στον Θεσσαλικό κάμπο, ενώ σε περίπου 20 ημέρες αρχίζει το αλώνισμα για το σιτάρι και αργότερα για το καλαμπόκι.
Το 60% της ελληνικής παραγωγής σκληρού σιταριού κατευθύνεται στην Ιταλία για την παρασκευή ζυμαρικών, ενώ το μαλακό, που χρησιμοποιείται στην αλευροβιομηχανία για το ψωμί, δεν επαρκεί να καλύψει τις α
Το 60% της ελληνικής παραγωγής σκληρού σιταριού κατευθύνεται στην Ιταλία για την παρασκευή ζυμαρικών, ενώ το μαλακό, που χρησιμοποιείται στην αλευροβιομηχανία για το ψωμί, δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και γίνονται εισαγωγές από Βουλγαρία, Ουκρανία και Γαλλία

Οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα για το κριθάρι, ενώ δεν άνοιξαν ακόμη οι αγορές για το σιτάρι και οι εκτιμήσεις είναι απογοητευτικές, για τον επιπλέον λόγο ότι μέρος της παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο έχει καταστραφεί φέτος από τη σεπτόρια, με αποτέλεσμα να είναι κακή η ποιότητα του προϊόντος.

Ακόμη, η μείωση ή η απάλειψη δασμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ουκρανία, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, προβληματίζει τους αγρότες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι τιμές θα κατρακυλήσουν και άλλο, καθώς όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αγρότες θα στραφούν στην καλλιέργεια σιτηρών και θα υπάρχει μεγάλη παραγωγή με τις τιμές να διαμορφώνονται ελεύθερα.

Σε μικρή έκταση στη Λάρισα και στον Δομοκό Φθιώτιδας ξεκίνησε ο θερισμός καλλιεργειών κριθαριού, ενώ τις επόμενες ημέρες επεκτείνεται και σε περιοχές της Καρδίτσας και της Βοιωτίας.

«Οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές για τους παραγωγούς. Οσοι έχουν συμβόλαια με ζυθοποιίες παίρνουν 18-19 λ./κιλό, οι υπόλοιποι δεν ξεπερνούν τα 16 λ./κιλό», είπε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς Γιάννης Νταβαλούνης.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές της άνοιξης σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα Septoria tritici Rob. & Desm. που προκαλεί σεπτόρια, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν και από σκωρίαση. Μόνο στη Λάρισα, από το Κιλελέρ μέχρι τα Φάρσαλα, υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί σημαντική ζημιά πάνω από 120.000 στρέμματα με σιτάρι, το μέγεθος της ζημιάς, ωστόσο, θα φανεί όταν μπουν στα χωράφια οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα έκανε γνωστό ότι ασθένειες όπως η σεπτόρια και η σκωρίαση δεν αποζημιώνονται από τον Οργανισμό και οι αγρότες πρέπει να περιμένουν να θερίσουν και αν η έκταση είναι μεγάλη, τότε θα υποβάλουν φάκελο για αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ. «Οι εκτιμήσεις μας είναι αισιόδοξες όσον αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις και την ποιότητα, αρνητικές όμως παραμένουν για τις τιμές που θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Το κριθάρι έχει στον Θεσσαλικό κάμπο απόδοση έως και 500 κιλά/στρ., αλλά πολλοί παραγωγοί που το δίνουν για κτηνοτροφική τροφή δεν θα πάρουν πάνω από 15 λ./κιλό. Αν και είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις τιμές στο σιτάρι, δεν θα πάνε πάνω από 20-21 λ./κιλό και για τα δύο είδη», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών (σ.σ. πρώην ΕΑΣ Λάρισας - Αγιάς - Τιρνάβου, που βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης) Χρήστος Σιδερόπουλος.

Σημειώνεται ότι πέρυσι οι αγρότες πήραν περίπου 22 λ./κιλό για το σκληρό σιτάρι και 20 λ./κιλό για το μαλακό, ενώ το 2012, μια εξαιρετική χρονιά, εισέπραξαν έως και 26 λ./κιλό. Το 60% της ελληνικής παραγωγής σκληρού σιταριού κατευθύνεται στην Ιταλία για την παρασκευή ζυμαρικών, ενώ το μαλακό, που χρησιμοποιείται στην αλευροβιομηχανία για το ψωμί, δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και γίνονται εισαγωγές από Βουλγαρία, Ουκρανία και Γαλλία.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο οι Ιταλοί δέσμευαν ελληνικές ποσότητες από τον Απρίλιο, ενώ φέτος οι προπωλήσεις είναι περιορισμένες και σε τιμές χαμηλότερα από πέρυσι.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ικανοποιητική η διεθνής παραγωγή


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών (Copa-Cogeca), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η φετινή παραγωγή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 χωρών-μελών θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα, τόσο από πλευράς στρεμματικής απόδοσης όσο και ποιότητας.

Ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής μαλακού σιταριού κατά 2,7% συγκριτικά με πέρυσι, που αντιστοιχεί σε 136.200.000 τόνους, ενώ ελαφρά μειωμένη κατά 0,4% είναι αυτή του κριθαριού.

Η Ουκρανία
Η μείωση ή η απάλειψη των δασμών για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων προς την ΕΕ, που τέθηκε σε ισχύ από τις 23 Απριλίου -με αφορμή την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία-, αναμένεται να επηρεάσει θετικά την ενίσχυση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα και τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης των Ουκρανών εξαγωγέων από τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Οπως εκτιμά ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, βραχυπρόθεσμα η θετική επίδραση θα είναι περιορισμένη, τα αποτελέσματα ωστόσο θα φανούν μακροπρόθεσμα, τόσο για την Ουκρανία όσο -κυρίως- για τις άλλες χώρες που θα εισάγουν αυτά τα προϊόντα - ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ethnos.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details