Οι ευκαιρίες των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων


Οι ευκαιρίες των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων


Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες γεροντολογικές έρευνες, το προσδόκιμο επιβίωσης των παιδιών που γεννιούνται σήμερα είναι 103 έτη


Καθοριστικές αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα φέρνει ο αναπροσδιορισμός με την αύξηση 5 ετών του πίνακα θνησιμότητος που μπαίνει σε εφαρμογή στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Το πρώτο και βασικό είναι πώς εκτινάσσει το κόστος των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων το οποίο βέβαια δεν είναι άστοχο καθώς τα κάνει περισσότερο αντικειμενικά και ανταποκρίσιμα στην πραγματικότητα δεδομένου ότι το ηλικιακό όριο των 80 ετών αγγίζει το ελληνικό προσδόκιμο επιβίωσης. Συνεπώς η εξέλιξη κρίνεται ως λογική δεν προκαλεί αντιδράσεις και πλέον από τις επόμενες ημέρες (21/12) και μετά όλα τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα υποχρεωτικά θα ακολουθούν αυτή τη βάση υπολογισμού.

Στο ερώτημα βέβαια αν αποτελεί ευκαιρία για όσους σπεύσουν να ασφαλιστούν μέχρι τις 21/12 οι οποίοι και εξασφαλίζουν εφ’ όρου ζωής τα πλεονεκτήματα που ισχύουν με το σημερινό καθεστώς, η απάντηση είναι πώς σίγουρα είναι ένα προβάδισμα που μάλιστα κάποιες εταιρείες έσπευσαν να ανακοινώσουν στους πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου διευθύνων σύμβουλος της Κ2 «η λύση της ιδιωτικής σύνταξης αποτελεί για όλους τους πολιτισμένους λαούς της γης την μόνη σίγουρη και ασφαλή λύση για ισόβιο και αφορολόγητο εγγυημένο εισόδημα καθώς η κοινωνική σύνταξη μάλλον δεν θα φτάνει ούτε για τα προς το ζην».

Ας δούμε όμως με την βοήθεια του κ. Κεχαγιάογλου τι σημαίνει στην πράξη η ασφάλιση πριν την 21η Δεκεμβρίου. Ενας άντρας 65 ετών εφόσον μέσω του συνταξιοδοτικού του λογαριασμού έχει συσσωρεύσει 100.000€ θα λαμβάνει ισόβια σύνταξη 716€ μηνιαίως ή 8592€ ετησίως δηλαδή ετήσια απόδοση στο κεφάλαιό του 8,59%. Εάν τα ίδια κεφάλαια τα είχε στην τράπεζα και έκανε μηνιαίες αναλήψεις του ίδιου ποσού, αυτό θα είχε εξαντληθεί σε 11,6 χρόνια. Εάν έπαιρνε και επιτόκιο 3% θα έκανε αναλήψεις για μερικούς μήνες ακόμα. Εφόσον λοιπόν αυτός ο άνθρωπος ζήσει πάνω από 77 χρόνια θα παίρνει σύνταξη για ένα κεφάλαιο που ποτέ δεν αποταμίευσε!

Τεράστιο όφελος προκύπτει για τα παιδιά. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες γεροντολογικές έρευνες, το προσδόκιμο επιβίωσης των παιδιών που γεννιούνται σήμερα είναι 103 έτη. Αυτό συμβαίνει διότι θεωρείται βέβαιο ότι οι περισσότερες μορφές του καρκίνου, ο οποίος προκαλεί το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως, θα μπορούν σύντομα να προβλεφθούν σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τις περισσότερες ασθένειες που ταλαιπωρούν σήμερα την ανθρωπότητα.

Ένας γονέας που θα φροντίσει να κάνει ένα πρόγραμμα σύνταξης για το παιδί του, θα κληροδοτήσει σε αυτό ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα του παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα:

• Αφορολόγητη σύνταξη από τα 55 του χρόνια
• Εφόσον ζήσει πάνω από 70 χρόνια θα πληρώνεται από εκεί και πέρα από ένα κεφάλαιο που δεν αποταμίευσε ποτέ
• Εγγυημένο επιτόκιο 3,35% για όλη την διάρκεια του συμβολαίου
• Δυνατότητα αναπροσαρμογής ασφαλίστρων και έκτακτων καταβολών προκειμένου να προσαρμόζεται το κεφάλαιο στα μέτρα του
• Απαλλαγή πληρωμής ασφαλίστρων σε περίπτωση απώλειας ζωής ή ανικανότητας του γονέα
• Φορολογικά πλεονεκτήματα (η φοροαπαλλαγή ασφαλίστρων θα επιστρέψει δριμύτερη πολύ σύντομα)

Σίγουρα θα ήταν πολύ καλό για όλους μας αν είχαμε ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια μας αυτή την εποχή το οποίο θα μας έδινε σύνταξη από τόσο νωρίς. Μπορούμε όμως να το εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να αρχίσει και με 50€ τον μήνα, ίσως και με λιγότερα. Μεγαλώνοντας το εργαζόμενο πλέον παιδί θα αναλάβει το ίδιο την συνέχιση του προγράμματος και θα το προσαρμόσει στα δικά του μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό η έναρξη ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος σήμερα αποτελεί ίσως την πιο ευφυή οικονομική κίνηση που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε.

 
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details