Θα πτωχεύσουμε για ένα γινάτι;‏

Θα πτωχεύσουμε για ένα γινάτι;‏


Το γινάτι βγάζει μάτι έλεγε η γιαγιά μου από την Ανδριανούπολη. Στην προκειμένη περίπτωση αφορά το νέο δράμα με τις ενυπρόγραφες δεσμεύσεις που ανεβαίνει εντεύθεν (Βρυξέλλες) και εντεύθεν (Σαμαράς), με σημείο αιχμής την εκταμίευση της 6ης δόσης.



“Οσο δεν υπάρχουν οι γραπτές εγγυήσεις δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η έκτη δόση”, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο DPA ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τόνισε, μάλιστα, ότι η απαίτηση αυτή δεν συνιστά κάτι το αναξιοπρεπές και προέβαλλε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν γραπτές δεσμεύσεις των Σοσιαλιστών και των Συντηρητικών καθ΄οδόν για τις εκλογές. Πιο συγκεκριμένα τα δύο κόμματα υπέγραψαν ένα συνυποσχετικό ότι όποιο κόμμα και να κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει το σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο επιβλήθηκε στις δύο χώρες προκειμένου να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης.



Τα κοινά σημεία της Ελλάδας με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι ότι και εδώ οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές, και εδώ οι Σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) που είχαν την εξουσία αποδυναμώθηκαν και εδώ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί (ΝΔ) που κρατούν σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή και οι Βρυξέλλες θέλουν να τους δεσμεύσουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τους δημοσιονομικούς στόχους αν πάρουν την εξουσία.



Υπάρχει, όμως, μια τεράστια διαφορά. Στην Ελλάδα, με συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) τη σύμπραξη ενός τρίτου (ΛΑΟΣ) και την στήριξη ενός τέταρτου (ΔΗ.ΣΥ) συγκροτήθηκε μέσα από διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν υπό την αιγίδα του Προέδρου Δημοκρατίας, μια νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.



Μπορεί να είναι μεταβατική, αλλά δεν είναι καθόλου υπηρεσιακή. Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 10/9/2011 ανέφερε μεταξύ άλλων: “Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές”.

Υπήρξε, δηλαδή, η δέσμευση που θέλουν οι δανειστές και, μάλιστα, στο πιο κορυφαίο επίπεδο. Λίγες ημέρες μετά η κυβέρνηση Παπαδήμου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή με μια πλειοψηφία (255 “ναι”) που είναι ιστορική.



Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος που οι Ευρωπαίοι επιμένουν και σε νέες έγγραφες δεσμεύσεις. Αλήθεια, ποια είναι η πρακτική αξία τους; Σάμπως δεν υπήρξαν πολλές άλλες υπογραφές που έμειναν στον αέρα στο παρελθόν, για δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν και γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Δηλαδή, αν ξαναδούν την υπογραφή του Γιώργου Παπανδρέου που πολλές φορές δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, δίπλα στου Αντώνη Σαμαρά που είναι αντιμνημονιακός, θα πειστούν ότι ως δια μαγείας θα τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα αν δεν αλλάξει η νοοτροπία; Εκλεκτός των Βρυξελλών και των τραπεζιτών είναι ο Λουκάς Παπαδήμος. Ούτε αυτόν εμπιστεύονται; Το γινάτι, λοιπόν, βγάζει μάτι. Και δείχνει και μια προσπάθεια ταπείνωσης, φυσικά με δική μας υπαιριότητα μετά το ρεσιτάλ αναξιοπιστίας που έχουμε επιδείξει.



Οσο για τον Αντώνη Σαμαρά έχει αναγάγει την υπογραφή του στη δήλωση δέσμευσης, σε θέμα “εθνικής αξιοπρέπειας”, προφανώς, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της λεγόμενης λαϊκής πατριωτικής δεξιάς τύπου Φαήλου Κρανιδιώτη που διεκδικούν τη σημαία του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναζήτησε μια διέξοδο στέλνοντας προσωπική επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην ελίτ των Βρυξελλών ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, στις 10 Νοεμβρίου, αλλά δεν του βγήκε. Γιατί απλά δεν τον πίστεψαν. Φοβούνται ότι εάν εκλεγεί πρωθυπουργός θα κάνει άλλα από αυτά που λέει σήμερα. Θέλουν την υπογραφή του και σε νέο δεσμευτικό κείμενο. Εκείνος, όμως, αρνείται επίμονα και παίζει κορώνα γράμμα τους μισθούς και τις συντάξεις του Δεκεμβρίου μαζί με το δώρο των Χριστουγέννων, που δεν θα μπορούν να καταβληθούν χωρίς την 6η δόση. Αλλο ένα γινάτι που βγάζει μάτι.



Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ελληνική αβεβαιότητα εντείνει και τις αναταράξεις στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες χώρες και οικονομίες να βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία κ.α). Οσο για μας, για ποια “εθνική αξιοπρέπεια” θα μπορούμε να μιλάμε αν οι δανειστές πατήσουν πόδι και δεν μας δόσουν την 6η δόση ή καθυστερήσουν πολύ και η χώρα βρεθεί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης;



Αναζητείται, λοιπόν, η χρυσή τομή. Και την αποστολή αυτή φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος…



Follow on twitter:@christina_korai
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details