Απεβίωσε χθες σε ηλικία 97 ετών μια μεγάλη φυσιογνωμία του ελληνικού πνεύματος και των γραμμάτων. Η μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί αφήνει πίσω της ένα τεράστιο κενό
Οι Γάλλοι τη θεωρούν «προπύργιο» της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πνεύματος. Χάρη σε αυτήν δημιουργήθηκε το 1973 στο College de France η έδρα για την Ελλάδα με τίτλο «Διαμόρφωση της ηθικής και πολιτικής σκέψης », όπου ήταν και η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός. Η Ζακλίν ντε Ρομιγί αφιέρωσε όλη της τη ζωή στο να μεταδώσει στις νεότερες γενιές τους θησαυρούς του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, χρήσιμους για το σήμερα, με διδασκαλία, συγγράμματα και εκδόσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου συγγραφικού της έργου αφορά στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα, όπου «ξαφνικά ξεκίνησαν όλα», όπως συνήθιζε να λέει : η φιλοσοφία, η ιστορία, η τραγωδία, η κωμωδία και οι σοφιστές. Για τον Θουκυδίδη, θέμα της διδακτορικής της διατριβής, έλεγε ότι είναι «ένας από τους άνδρες της ζωής της».
Σημαντικές οι εργασίες της επίσης για τον Όμηρο, τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη. Αγωνίσθηκε σκληρά για τη διατήρηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών που με τα χρόνια έχαναν έδαφος. « Λυπάμαι » έλεγε, « που δεν προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα μέσα από την άμεση επαφή με τα κείμενα των μεγάλων συγγραφέων που μας επιτρέπουν να δούμε τι σκέφθηκαν οι άλλοι πριν από εμάς ».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου