Συγκρότηση ΔΣ ΕΛΜΕ: Ξανά σε «συμφωνία κυρίων»

Συγκρότηση ΔΣ ΕΛΜΕ: Ξανά σε «συμφωνία κυρίων»




Συνάδελφοι,

Όλοι ζούμε τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Για πολλούς και διάφορους λόγους οι εργαζόμενοι δεν έχουν αντιδράσει ακόμα με την ίδια ένταση που δέχονται το σφυροκόπημα των μέτρων. Σημαντικό ρόλο παίζει και το συνδικαλιστικό κίνημα κυρίως με το ξεπούλημα των εργαζομένων που έκαναν και κάνουν οι ηγεσίες του, απογοητεύοντας και διώχνοντας από την οργανωμένη διεκδίκηση και πάλη τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων. Άλλωστε ο Πάγκαλος είπε ότι το κυβερνών κόμμα ελέγχει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ κτλ. Μπροστά στη διαπίστωση ότι «κινδυνεύουν» τόσο από νέες συλλογικότητες όσο και από τα πρωτοβάθμια σωματεία, προσπαθούν να τα ελέγξουν όλα καθώς τα «ενσωματωμένα» ΜΜΕ δεν αρκούν, ώστε η αντίδραση στη μετατροπή της δουλειάς σε δουλεία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Έτσι και σε τοπικό επίπεδο, παρά τη σημαντική μείωση της δύναμης των κυβερνητικών παρατάξεων, αποφάσισαν να «τελειώσουν» και με την ΕΛΜΕ γιατί παραήταν ενοχλητική έστω κι αν υπολειτουργούσε λόγω της στάσης τους. Η στάση των κυβερνητικών παρατάξεων τους τελευταίους 15 μήνες είχε σαν στόχο όχι μόνο την πλήρη απαξίωση και περιθωριοποίηση της ΕΛΜΕ αλλά και την αδρανοποίηση ή παύση λειτουργίας της. Και να που το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα.



Η θέση του Συνδυασμού Ανεξάρτητων Καθηγητών

Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει ότι η κάθε παράταξη που εκλέγεται στην ΕΛΜΕ έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ θέση στο Προεδρείο της ΕΛΜΕ όπως επίσης είναι αυτονόητο ότι αυτοί που συμφωνούν και συνεργάζονται, αναλαμβάνουν και την κύρια ευθύνη λειτουργίας της ΕΛΜΕ. Έχουμε επίσης κάνει σαφές ότι δεν ψηφίζουμε σε καμιά περίπτωση φιλοκυβερνητικό Πρόεδρο και «νεροκουβαλητή» της εκάστοτε κυβέρνησης, όπως επίσης και Πρόεδρο που επιμένει να διατηρεί δύο ιδιότητες ταυτόχρονα του Προέδρου της ΕΛΜΕ και του αιρετού σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Για μας είναι ασυμβίβαστο και στη λογική αυτή ο εκλεγμένος από τη παράταξή μας παραιτήθηκε από την ΕΛΜΕ. Δεν θα στηρίζαμε ποτέ «συνδικαλιστές», που για το μόνο που κόπτονται είναι πως θα εξαργυρώσουν τη στάση τους και τη συμμετοχή τους στα συνδικαλιστικά όργανα για να αποκτήσουν «κοινωνικά μόρια» στην εξέλιξη της καριέρας τους.

Ο συνδικαλισμός για μας δεν είναι εξόφληση γραμματίων, ούτε γίνεται με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και τελικά κρίνεται στους συλλόγους διδασκόντων, στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου και στη συμμετοχή στους αγώνες που έρχονται.





Το προσκήνιο και το παρασκήνιο…

Ο Συνδυασμός μας πάντα κατέθετε πολιτικό σκεπτικό και αρχές λειτουργίας της ΕΛΜΕ σαν βάση της οποιασδήποτε συνεργασίας, πάνω από το τραπέζι, άσχετα ποιος θα είναι ο πρόεδρος ή ποια παράταξη είναι πρώτη δύναμη.

Στις συνεδριάσεις του ΔΣ που προηγήθηκαν της συγκρότησης η ΔΑΚΕ προσπάθησε επίμονα να πείσει την ΠΑΣΚ και απαίτησε να υιοθετήσει το αναλογικό προεδρείο για να την ψηφίσει γνωρίζοντας τη διαφωνία των Ανεξάρτητων. Η ΠΑΣΚ ζοριζόταν να το δεχτεί άμεσα οπότε η ΔΑΚΕ δείχνοντας τον καιροσκοπισμό της ψήφισε το πλαίσιο δράσης και πολιτικής που πρότειναν οι Ανεξάρτητοι. Με δεδομένο τη ψήφιση του πλαισίου από τη ΔΑΚΕ ζητήσαμε διακοπή για να συζητήσουμε ως παράταξη, αν θα ψηφίζαμε για πρόεδρο τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ. Και τότε άρχισε το παρασκήνιο για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης και η ΔΑΚΕ ήρθε στη νέα συνεδρίαση μιλημένη και προετοιμασμένη και ώ του θαύματος τώρα η ΠΑΣΚ δέχεται το αναλογικό προεδρείο που αρνιόταν επίμονα επί 15 μήνες. Καλού κακού η ΔΑΚΕ δεν κατέθεσε υποψηφιότητα μην τυχόν και τη ψηφίσουμε εμείς και ψηφίζει αμέσως τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΚ. Έτσι ολοκληρώθηκε η συμφωνία…

Η κάθε συνεργασία προϋποθέτει και συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών λειτουργίας και δράσης. Και επ' αυτού υπήρξε αιδήμων σιωπή. Δικαιούμαστε να πιστεύουμε με βάση και την εμπειρία μας ότι η συνεργασία αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ευτυχής κατάληξη μιας καιροσκοπικής συναλλαγής μεταξύ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ (ενδεχομένως και άλλων παραγόντων της εκπαίδευσης) . Θα δείξει….



Στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως και στη πολιτική συνυπάρχουν αυτοί που καθημερινά δίνουν τη ψυχή τους στη τάξη και στα παιδιά, έχοντας επιλέξει να είναι δάσκαλοι αλλά και οι άλλοι.

Εμείς από το Συνδυασμό των Ανεξάρτητων Καθηγητών αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε που μας στηρίζετε και θα προσπαθούμε πάντα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ΕΛΜΕ, αλλά αυτό δεν φτάνει. Η συμμετοχή των συναδέλφων στις Γενικές Συνελεύσεις, στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις του κλάδου παραμένει δυστυχώς το ζητούμενο.



ΥΓ. Καλούμε το νέο προεδρείο της ΕΛΜΕ να είναι μπροστά στους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σύσσωμο. ΟΧΙ άλλοι απεργοσπάστες «συνδικαλιστές»…



ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Ιστοσελίδα : www.anexartiti.wordpress.com email : anexartiti@yahoo.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details