Χαριστική βολή στις κοινωνικές πρόωρες συντάξεις

Τη χαριστική βολή των κοινωνικών πρόωρων συντάξεων ετοιμάζουν ο υπουργός & ο υφυπουργός Εργασίας, καθώς έχουν επιδοθεί σε μια ξέφρενη και ανελέητη επίθεση έξω από κάθε όριο αρχής.




Κατασυκοφαντούν τις πρόωρες κοινωνικού χαρακτήρα συντάξεις, καθώς τις προσμοιάζουν και τις ταυτίζουν με τις ρουσφετολογικές συντάξεις που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν είτε ως κυβέρνηση είτε ως κόμμα.



Προκαλούν όταν επιτίθενται στις κοινωνικές πρόωρες συντάξεις τι στιγμή που αρνούνται ακόμα και να τοποθετηθούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μικρών ηλικιών των σωμάτων ασφαλείας.



Στις συκοφαντίες αυτές δεν θα απαντήσουμε με κοινωνικούς όρους καθώς η κοινωνική ευαισθησία του υπουργού και υφυπουργού Εργασίας απουσιάζει, θα απαντήσουμε όμως με όρους οικονομίας και με μαθηματικά της 5ης Δημοτικού, καθώς απουσιάζουν τα επιχειρήματα και οι επιστημονικές μελέτες για το βάρος των συντάξεων αυτών.



Πρώτον:



Πρόωρες κοινωνικές συντάξεις. Με τον όρο αυτό, νοούνται οι συνταξιοδοτήσεις κατά 5 χρόνια νωρίτερα από τα κανονικά όρια ηλικίας, δηλαδή στο 60ον έτος αντί του 65ου για τους άνδρες και στο 55ον έτος αντί του 60ου για τις γυναίκες.



Οι συντάξεις αυτές είναι μειωμένες κατά 0,5% για κάθε μήνα που υπολείπεται, 6% για κάθε χρόνο και 30% για τα 5 χρόνια.



Θα πρέπει να έχουν σοβαρό πρόβλημα όσοι οδηγούνται σε μειωμένη συνταξιοδότηση, καθώς χάνουν ακόμα και την αποζημίωση από τον εργοδότη, αφού η υποχρέωση αυτή ισχύει μόνο για τις πλήρεις συντάξεις.



Δικαίωμα για τις συντάξεις αυτές έχουν μόνο όσοι εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, αφού απαιτούνται τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλιση τον χρόνο για τα τελευταία 5 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.



Δεύτερον:



Συνολικό κόστος των μειωμένων συντάξεων. Οι συντάξεις αυτές δεν επιβαρύνουν το σύστημα όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας, καθώς με προσδόκιμο τα 78 έτη, το συνολικό κόστος των μειωμένων συντάξεων είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της πλήρους σύνταξης.



Παράδειγμα:



Ο πρώτος εργαζόμενος είναι 65 ετών, έχει 25 χρόνια ασφάλιση (κύρια & επικουρική) και μισθό 1.500 ευρώ. Οι συντάξεις που θα πάρει (ΙΚΑ & ΕΤΑΜ) μηνιαίως θα είναι 1.094 ευρώ.



Για κάθε χρόνο, 14 επί 1.094 ευρώ = 15.316 ευρώ, επί 13 προσδόκιμα χρόνια = σύνολο 199.108 ευρώ.



Ο δεύτερος εργαζόμενος είναι 60 ετών, έχει τον ίδιο μισθό και τον ίδιο χρόνο ασφάλισης. Οι συντάξεις θα είναι 1094 ευρώ - 30% = 766 ευρώ



Για κάθε χρόνο, 14 επί 766 ευρώ = 10.724 ευρώ, επί 18 προσδόκιμα χρόνια = σύνολο 193.032 ευρώ.



Έτσι δεύτερος και παρά τα 5 χρόνια νωρίτερα, θα ζημιωθεί κατά 6.076 ευρώ το οποίο φυσικά ωφελεί το σύστημα.



Όμως εάν καθίσει επιπλέον 5 χρόνια, τότε η σύνταξή του θα είναι κατά 225 ευρώ ακόμα μεγαλύτερη και το οποίο θα επιβαρύνει τα Ταμεία κατά 40.950 ευρώ ακόμη περισσότερο, δηλαδή σύνολο 47.076 ευρώ!!!



Τρίτον:



Και χρεώνουν και συκοφαντούν. Είναι πρόκληση να ομιλεί ο υπουργός & υφυπουργός εργασίας για κόστος των πρόωρων - μειωμένων συντάξεων, καθώς είναι οι ίδιοι που επιδοτούν τις συντάξεις αυτές και το οποίο επιμελώς το αποκρύπτουν.



Παράδειγμα:



Ο πρώτος εργαζόμενος είναι 65 ετών και έχει 15 χρόνια εργασία, δικαιούται 486 ευρώ από την κύρια σύνταξη και τουλάχιστον 121 ευρώ από την επικουρική, σύνολο 607 ευρώ και τίποτε άλλο.



Ο δεύτερος εργαζόμενος είναι 60 ετών και έχει τα ίδια χρόνια εργασίας. Η σύνταξή του θα είναι 607 ευρώ - 30% = 425 ευρώ.



Όμως ο δεύτερος θα λάβει επιπλέον 230 ευρώ ως επίδομα και θα έχει συνολική σύνταξη 425+ 230 = 655 ευρώ !!!



Δηλαδή ο δεύτερος, που συνταξιοδοτείται πρόωρα σε ηλικία 60 ετών θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη από τον πρώτο που συνταξιοδοτείται με πλήρη σύνταξη 65 ετών!!!



Με τον τρόπο που ο υπουργός Εργασίας, χορηγεί το επίδομα αυτό (ΕΚΑΣ), ουσιαστικά επιδοτεί τις πρόωρες συντάξεις σε βάρος όσων συνταξιοδοτούνται με πλήρης όρια ηλικίας, δηλαδή και λανθάνουν και συκοφαντούν.



Ο ισχυρισμός του υπουργού και υφυπουργού Εργασίας, αλλά και οι διαδόσεις από ορισμένα παπαγαλάκια της τηλεόρασης, ότι όσοι έχουν την κατώτερη σύνταξη μαζί με το ΕΚΑΣ φτάνει τα 720 ευρώ, είναι ψευδής ανυπόστατος και ο καθένας κρίνεται.



Τέταρτο:



Η υποκρισία του υπουργού και υφυπουργού Εργασίας. Κάνουν λόγο για αντικίνητρα των πρόωρων κοινωνικών συντάξεων, τη στιγμή που οι συντάξεις αυτές έχουν ήδη καταργηθεί από τον Ν. 2084/92 για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 και δεν ισχύουν για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.



Συνεπώς, αντί να διορθώσουν και να επεκτείνουν τις πρόωρες συντάξεις για το σύνολο των εργαζομένων (παλαιούς και νέους) τώρα ετοιμάζουν τη χαριστική βολή για να καταργηθούν για όλους.



Πέμπτο:



Ωφελούν και δεν επιβαρύνουν. Οι συντάξεις αυτές είναι σε όφελος των Ασφαλιστικών Ταμείων καθώς χορηγούν χαμηλότερες συντάξεις.



Ωφελούν τους ανέργους καθώς απελευθερώνονται θέσεις εργασίας.



Οι μόνοι που ζημιώνονται είναι οι εργαζόμενοι καθώς με την πρόωρη συνταξιοδότηση, στερούνται την αποζημίωση από τον εργοδότη και θα λάβουν χαμηλότερη σύνταξη.



Συνεπώς ο υπουργός Εργασίας ή δεν γνωρίζει ή αδιαφορεί για την κοινωνική ασφάλιση, όσο πιο γρήγορα το καταλάβει τόσο καλύτερα για το ίδιο.







* Ο Νικολάου Κώστας είναι μέλος του τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details