Στα χαρτιά μόνο θα διατηρηθεί ο 14ος μισθός

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας μας στις 8 Μαρτίου, ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμόσουμε αποφάσεις των Βρυξελών χωρίς τη συγκατάθεση μας. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση οριστικοποιήθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.




Θεωρείται δεδομένο ότι ο κ Παπανδρέου θα ανακοινώσει τα εξής:

Αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Κατά πάσα πιθανότητα ο συντελεστής από 19% θα πάει στο 21%, ενώ ο χαμηλότερος, του 9% που αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης, θα παραμείνει ως έχει. Το ενδεχόμενο ενιαίου ΦΠΑ γύρω στο 15% δείχνει να απομακρύνεται.



Επιβολή μεγαλύτερου φόρου στα είδη πολυτελείας και στα Ι.Χ. Μείωση των συμβασιούχων του Δημοσίου. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα προσλαμβάνεται ένας για κάθε πέντε υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται, αλλά τώρα μελετάται το ενδεχόμενο να μην ανανεωθούν πολλές από τις συμβάσεις που θα λήγουν. Νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Ουσιαστική περικοπή των λειτουργικών δαπανών. Επιπρόσθετη μείωση των επιδομάτων για μια μεγάλη κατηγορία επαγγελματικών τάξεων.



Τέλος, συζητείται το ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως πιέζουν οι Βρυξέλλες, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει εναλλακτική λύση για να αποφύγει τα τεράστιο πολιτικό κόστος.

Το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να εξοικονομήσει τα 1,2 δισ., που θα προέκυπταν από την περικοπή του 14ου μισθού, καταλήγει να βάλει «ψαλίδι» 10% επιπλέον στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, καταργώντας τα έξοδα κίνησης και μειώνοντας όλες τις πρόσθετες αποδοχές, όπως υπερωρίες, συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια κ.ά.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details