Σεισμός στην Αϊτή: Τα πρώτα στοιχεία της βιβλικής καταστροφής


Οκτώ Κινέζοι κυανόκρανοι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και δέκα αγνοούνται μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα China Daily επικαλείται ως πηγή της πληροφορίας αυτής τον Λιου Σιανγιάνγκ αντιπρόεδρο των ομάδων διάσωσης σε περίπτωση καταστροφών και σεισμών.





Η εφημερίδα δεν δίνει άλλες λεπτομέρειες. Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί στην Αϊτή περίπου 125 Κινέζοι κυανόκρανοι. Τρεις Ιορδανοί κυανόκρανοι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν στο Πορτ ο Πρενς εξαιτίας του σεισμού που έπληξε χθες την Αϊτή, ανακοίνωσε ιορδανική στρατιωτική πηγή από το Αμάν.




Στο μεταξύ, το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό, τονίζοντας πως "είναι αναγκαία μια διεθνής επιχείρηση μαζικής βοήθειας".

"Υπάρχουν ήδη στην Αϊτή είδη πρώτης ανάγκης που θα βοηθήσουν 3.000 οικογένειες για τρεις ως τέσσερις ημέρες, αλλά πρέπει να στείλουμε και άλλα από το περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στον Παναμά", δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μαρτινάζ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού (FICR). "Γνωρίζουμε πως έχουν ανάγκη από φάρμακα και σίγουρα θα χρειαστούν νερό, αφού σχεδόν όλες οι υποδομές έχουν καταστραφεί", πρόσθεσε.




Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) θα στείλει στην Αϊτή δύο αεροσκάφη με

τρόφιμα για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού. "Το ΡΑΜ θα στείλει δύο αεροσκάφη από το Ελ Σαλβαδόρ και τον Παναμά με επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα για τους σεισμοπαθείς", δήλωσε ο Αλεσάντρο Λόπες-Τσισέρι εκπρόσωπος του προγράμματος.




Η έδρα του ΟΗΕ



Πολλοί εργαζόμενοι στον ΟΗΕ αγνοούνται στην Αϊτή μετά τον σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. "Αυτή τη στιγμή αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι", διευκρίνισε ο επικεφαλής των αποστολών του ΟΗΕ στη χώρα Αλέν Λερουά. Από τον σεισμό καταστράφηκε η έδρα της αποστολής του ΟΗΕ για την σταθερότητα στην Αϊτή (Minustah).



Ο Λερουά πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση δεν έχουν "κανένα απολογισμό για θύματα".Η έδρα της αποστολής στο Πορτ ο Πρενς καταστράφηκε και οι στρατιώτες της αποστολής προσπαθούν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια, τόνισε ο Λερουά και πρόσθεσε πως "κανείς δεν έχει σωθεί μέχρι τώρα".



Η Minustah διεθέτει και ένα άλλο κτίριο κοντά στο αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται ως επιμελειτιακή βάση, το οποίο υπέστη ζημιές.



Μέχρι τώρα οι αρχές της Αϊτής δεν είναι σε θέση να δώσουν έναν συγκεκριμένο απολογισμό για τους νεκρούς και τους τραυματίες του σεισμού που σημειώθηκε στις πέντε το απόγευμα (τοπική ώρα) χθες Τρίτη



Λεηλασίες

Λεηλασίες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα της Αϊτής, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες άνθρωποι μπήκαν στο κτίριο του σουπερ μάρκετ που έχει καταρρεύσει μερικώς και το λεηλάτησαν.



Πολλά πτώματα, αλλά και τραυματίες παραμένουν στους δρόμους στα βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς, επισήμανε η ίδια πηγή. Επίσης οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει, καθώς πολλοί Αϊτινοί πέρασαν εκεί τη νύχτα, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν.



Στο μεταξύ, δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν διασώστες και ανθρωπιστική

βοήθεια αναχώρησαν σήμερα για την Αϊτή, ανακοινώθηκε από το υπουργείο

Συνεργασίας.



Τα πρώτα τηλεγραφήματα



Μεγάλα κτίρια, περιλαμβανομένων γραφείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων, κυβερνητικών κτιρίων κ.λπ. κατέρρευσαν από τον σεισμό 7-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πρωτεύουσα της Αϊτής το βράδυ της Τρίτης 23:53 ώρα Ελλάδας], και εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια, δήλωσε εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ.



"Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε", δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας ΜΚΟ. "Είδα 7 με 8 κτίρια, γραφεία και ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα, να έχουν καταρρεύσει. νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα", πρόσθεσε ο Ντόμερσαντ.



"Πολλά κτίρια κατέρρευσαν, άνθρωποι ψάχνουν συγγενείς τους", δήλωσε ο Παστόρ Βάσκες, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Δομινικανής Δημοκρατίας. "Επικρατεί μεγάλο, πολύ μεγάλος χάος. Ακούγονται σειρήνες, άνθρωποι τρέχουν απελπισμένοι".



Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ έκανε νωρίτερα λόγο, μιλώντας στο CNN, για "καταστροφή μεγάλων διαστάσεων". Γιατρός --τραυματίας και ο ίδιος-- δήλωσε ότι οι νεκροί θα είναι τουλάχιστον "εκατοντάδες".



Η αποτίμηση της κατάστασης είναι προς το παρόν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, πέρα από δορυφορικές. "Τα γραφεία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχουν καταστραφεί, μεγάλο μέρος τους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί όσο και ζωντανοί", δήλωσε στέλεχος της Αποστολής.



Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε ότι "η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής" μετά το σεισμό, αλλά "και τα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί".
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details