Τέλη κυκλοφορίας: Δικαστικό «όχι» στα πράσινα τέλη


Αντισυνταγματική είναι η επιβολή των νέων «πράσινων» τελών κυκλοφορίας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καθώς προσκρούει στο άρθρο 78 του Συντάγματος. Αυτό θα υποστηρίξει την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο σύμβουλος Ιωάννης Γράβαρης, κρίνοντας ότι τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν φόρο και οι φόροι επιβάλλονται ή εισπράττονται μόνο με νόμο και όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.




Συνεπώς η υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών παραβιάζει το Σύνταγμα και πρέπει να ακυρωθεί, θα επισημάνει ο σύμβουλος της Επικρατείας, θέτοντας όμως έναν τυπικό σκόπελο: ότι το Ινστιτούτο Καταναλωτών το οποίο προσέφυγε σε βάρος της υπουργικής απόφασης δεν έχει έννομο συμφέρον προσφυγής, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας δε ρυθμίζουν σχέσεις παραγωγής, εμπορίας και κατανάλωσης και συνεπώς η προσφυγή του πρέπει να απορριφθεί.



«Εάν η Ολομέλεια ξεπεράσει το σκόπελο του εννόμου συμφέροντος», θα επισημάνει ο κ. Γράβαρης, «τότε η προσφυγή μπορεί να γίνει δεκτή».

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών είχε προβάλει μία πλειάδα λόγων για τους οποίους η υπουργική απόφαση πρέπει να ακυρωθεί. Όπως υπογραμμίζεται στην αίτηση, πολλαπλώς παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς επιβάλλονται αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για τα παλιά αυτοκίνητα, των οποίων κάτοχοι είναι πολίτες μειωμένων εισοδημάτων.



Η κατηγορία αυτή των πολιτών, αδυνατώντας να αποκτήσουν καινούργιο αυτοκίνητο, προσφεύγουν στην αγορά παλαιών πλην όμως πλήρως λειτουργικών αυτοκινήτων, αφού ελέγχονται τακτικά από τα ΚΤΕΟ.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details