Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την περιοδεία στα γραφεία της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Για τις 100 μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ




«Να κάνουμε μια διόρθωση σε αυτό που είπαμε, ότι έρχεται θύελλα, εδώ έρχεται τυφώνας, ούτε καν θύελλα.



Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Οι 100 μέρες δεν είναι τίποτα, όπως και πριν, θα είναι 365 μέρες όπου κάθε μέρα θα παίρνεται ένα μέτρο εκμετάλλευσης και ληστείας των εργαζομένων.



Αλλά μπορούμε να προλάβουμε, διότι αυτή τη στιγμή μέσα στη Βουλή υπάρχει συναίνεση. Κοιτάξτε αυτό το πάρτι που έγινε προχθές στο Ζάππειο, αυτό το τραπέζι δεν ήταν τυχαίο, ψήνεται το κλίμα της συναίνεσης. Εκεί ήταν κόμματα, επιχειρηματίες, αυτά δεν γινόντουσαν πριν από 10-15 χρόνια, γιατί κρίση δεν είναι ότι έχουμε μια επίθεση κατά της Ελλάδας και μαζεύεται ο πολιτικός κόσμος να την αντιμετωπίσει. Το κλίμα της συναίνεσης ψήνεται γίνονται και οι καυγάδες για το θεαθήναι. Αν αυτή η συναίνεση αγκαλιάσει το λαό τότε θα μετράμε φοβερές απώλειες που θα είναι μπροστά μας για 10 -20 χρόνια. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο λαός θα δεχθεί, θα αντεπιτεθεί».



Για τα άδεια ταμεία του ΟΑΕΔ



Αποφάσισαν και είπαν ότι θα χρηματοδοτούνται οι εργοδότες. Αντί να παίρνει το επίδομα ο άνεργος θα το δίνουν στον εργοδότη, για να κάνει προσλήψεις. Σε αυτή τη περίπτωση πως βρέθηκαν χρήματα για τους εργοδότες;



Λένε ότι χρωστάει και το ΙΚΑ. Μα όταν το κράτος χρωστάει 9 δις στο ΙΚΑ, το ΙΚΑ δεν θα χρωστάει στον ΟΑΕΔ;



Για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό



Με όλη τη συναίσθηση της ευθύνης, δεν κινδυνολογούμε, τα σενάρια για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις είναι τρομακτικά, εφιαλτικά. Έχουμε τις εισηγήσεις που γίνονται στην επιτροπή διαλόγου, τι εισηγείται δηλαδή ο κάθε σοφός και η κάθε σοφή. Φυσικά η επιτροπή αυτή κινείται πάνω σε ένα πλαίσιο, πάνω σε μια κατεύθυνση, μέσα σε αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ρηξικέλευστη πρόταση που να είναι υπέρ των εργαζομένων. Συζητάνε όλοι με κύριο σκοπό να δούνε ποια από τα άγρια μέτρα θα παρθούν και κυρίως πως θα καμουφλαριστούν, αυτή η συζήτηση γίνεται.



Καταρχήν δεν συζητιέται το χρέος του κράτους στο ΙΚΑ. Χρωστάει το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες στο ΙΚΑ από το 1950, αυτά έχουν παραγραφεί, ενώ πρόκειται για δισεκατομμύρια. Δεν συζητείται ότι χρωστάει 9 δισεκατομμύρια το κράτος στο ΙΚΑ, δεν συζητείται τι χρωστάει στο κλάδο της σύνταξης και στο κλάδο της υγειάς. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που δεν καταβάλλεται.



Δεν γίνεται καμιά συζήτηση για τα χρέη των εργοδοτών απέναντι στο ΙΚΑ, ούτε για τις ελλείψεις των οργανισμών, ούτε για τις ουρές, ούτε για το γεγονός ότι το ΙΚΑ στέλνει ασφαλισμένους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μετά ή πρέπει να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους ή να χρωστάει.



Αυτό που συζητείται είναι ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι ζημιογόνο, λες και το ασφαλιστικό είναι μια επιχείρηση που παράγει γούνες, κοσμήματα και δεν πουλήθηκε το προϊόν στην αγορά και έχουμε ζημιά, δεν βγάλαμε κέρδος. Συζητάνε το εξής: Πως θα καλυφθούν τα κενά του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων μέσα από φορολογία κατά κλάδο των εργαζομένων και γενικότερα όλων των εργαζομένων.



Ένα άλλο σενάριο που έχει η κυβέρνηση, το είχε και στο πρόγραμμα της, είναι να υπάρχουν ταμεία του ΙΚΑ που να αναλαμβάνουν την βασική σύνταξη και με τη βοήθεια του κράτους, η οποία θα είναι η προνοϊακή σύνταξη 400-500€ και από εκεί και πέρα ο ασφαλισμένος θα καταβάλει παραπάνω και αν συμφωνήσει και ο εργοδότης για να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.



Ένα άλλο που συζητάνε είναι να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Δουλεύεις 30 χρόνια θα μπαίνει ο πρώτος και τελευταίος μισθός μαζί σε ένα κουβά και θα βγαίνει ο μέσος όρος.



Εμείς αυτό που λέμε είναι αντίσταση, συνειδητοποίηση ότι η κρίση είναι υπαρκτή αλλά είναι και το πρόσχημα για να περάσουν μέτρα προαποφασισμένα εδώ και χρόνια. Όσες θυσίες και να κάνουν οι εργαζόμενοι και αν υπάρχει ανάκαμψη από τη κρίση σε πέντε-δέκα χρόνια θα έχουμε χειρότερη κρίση. Οι θυσίες των εργαζομένων δεν πρόκειται να μπαλώσουν τις τρύπες του συστήματος γιατί την κρίση δεν την προκαλούν οι εργαζόμενοι. Είναι ένας πόλεμος σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να χυθεί αίμα των εργαζομένων.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details