τα τοξικά στο πιάτο μας...

Σχεδόν τρία χρόνια τώρα το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond, βρίσκεται βυθισμένο στη καλντέρα της Σαντορίνης. Από τη μία οι «υπεύθυνοι» αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην ανέλκυση του πλοίου, απ’ την άλλη οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η περιβαλλοντική βόμβα είναι έτοιμη να σκάσει.

Ήδη η τοξική μόλυνση έχει αρχίσει και εισβάλει στο θαλάσσιο οικοσύστημα, ένα βήμα πριν περάσει στο δικό μας πιάτο. Αν δεν έχει περάσει κιόλας.



Η νέα μελέτη του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, δείχνει ότι υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών, είναι πιθανό να διεισδύσουν στην τροφική αλυσίδα και να συσσωρευτούν στους θαλάσσιους οργανισμούς.

Η έρευνα εντόπισε απόβλητα από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, αργό, ΡCΒs, ραδιενεργά στοιχεία- ακόμα και οθόνες υγρών κρυστάλλων που περιέχουν εξασθενές χρώμιο.




Πολλές και διαφορετικές τοξικές ουσίες, οι οποίες είναι άγνωστο προς το παρόν πώς θα αντιδράσουν μεταξύ τους στις συγκεκριμένες συνθήκες με την πάροδο του χρόνου. Η εκτίμηση είναι ότι αν απελευθερωθούν όλες μαζί, το γεγονός αυτό θα ισοδυναμεί με καταστροφή για τη θαλάσσια περιοχή, καθώς η ποσότητά τους είναι μεγάλη.



Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, που έχει ως στόχο να αποτυπώσει τις άμεσες και τις μακρόχρονες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου στα νερά της Καλντέρας, η εικόνα για τις σημερινές και μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη.



Όμως επισημαίνεται: «Οι ουσίες αυτές έχουν τη δυνατότητα να επιδράσουν σε οργανισμούς ή να αποτελέσουν απειλή για τους πληθυσμούς εάν ο χρόνος παραμονής τους υπερβαίνει κάποιο όριο. Για παράδειγμα μπορούν να γίνουν καρκινογόνες ή να βλάψουν τη διαδικασία της αναπαραγωγής».

Και το πιο σημαντικό ακολουθεί. Με τη βοήθεια του νερού που περιέχει άλατα και τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, τα επικίνδυνα απόβλητα διασπώνται σε ιδιαίτερα μικρά κομμάτια. Τα ψάρια και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί μπερδεύονται και τρώνε αυτά αντί πλαγκτόν. Με αυτόν τον τρόπο τα επικίνδυνα τοξικά περνούν στην τροφική αλυσίδα.

Επιστήμονες έχουν αρχίσει να ερευνούν τους ρυθμούς διάβρωσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν τη ρύπανση των υδάτων στο μέλλον. Θα εκτιμήσουν τους κινδύνους της σταδιακής απελευθέρωσης των τοξικών, αλλά και τον εντοπισμό των επικίνδυνων ουσιών που συσσωρεύονται στους θαλάσσιους οργανισμούς



Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/01/sea-diamond.html#ixzz0dXhxcK78
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details