Ναι στις ενισχύσεις λέει ο νέος επίτροπος γεωργίας

Υπέρ της διατήρησης των άμεσων ενισχύσεων τάχθηκε ο υποψήφιος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος κατά την εξέτασή του από τους ευρωβουλευτές την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου. «Οι ενισχύσεις διαδραματίζουν ένα σημαντικό και συγκεκριμένο ρόλο. Σταθεροποιούν το εισόδημα των αγροτών και για αυτό πρέπει να διατηρηθούν», είπε ο Τσιόλος κατά την τρίωρη ακρόασή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.




Ο κύριος Τσιόλος δεσμεύτηκε να προτείνει νέα κριτήρια για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων κατά δικαιότερο τρόπο, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά με το λεπτό αυτό θέμα αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι τα νέα κριτήρια θα πρέπει να αποτελέσουν αποτέλεσμα διαβούλευσης.



Όσον αφορά στον, υψηλό κατά πολλούς, προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο υποψήφιος επίτροπος τον υπερασπίστηκε, θεωρώντας ότι είναι δικαιολογημένος. «Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την παραγωγή στην Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά είπε, εξασφαλίζοντας χειροκρότημα μεγάλης μερίδας των ευρωβουλευτών.







Κατά επαναφοράς ποσοστώσεων στο γάλα



Σχετικά με τις ποσοστώσεις γάλακτος και την κατάργησή τους ως το 2015, ο μελλοντικός Επίτροπος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στο παλιό καθεστώς. «Εάν επιστρέψουμε πάλι στο μηχανισμό αυτό, θα προκαλούνταν αστάθεια στην αγορά και τους αγρότες.» «Χρειαζόμαστε κατάλληλα όργανα για τις μειονεκτούσες περιοχές και αγρότες», προσέθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δημιουργία ταμείου εγγυήσεων.



Ο υποψήφιος επίτροπος δεσμεύτηκε ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα αποτελέσει το κύριο μέλημά του κατά την 5ετή θητεία του και υποσχέθηκε να ετοιμάσει σχετική στρατηγική μελέτη μέχρι τα τέλη του έτους.



Κύριο χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε από την ομιλία του είναι η προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στην αγορά και τους προστατευτικούς μηχανισμούς. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι κρίσεις να επηρεάζουν τη σταθερότητα ολόκληρων κλάδων ή να έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του εισοδήματος των αγροτών», παρατήρησε.







Θετική αποδοχή



Ειδική μνεία έκανε και στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, σύμφωνα με την οποία οι ευρωβουλευτές έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και στα αγροτικά θέματα. «Με τη Λισαβόνα πλέον εμπλέκεστε πλήρως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον τομέα αυτό. Θα οικοδομήσω τη στρατηγική μου λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη νέα πραγματικότητα», υπογράμμισε.



Θετική ήταν η εντύπωση που δημιούργησε στους ευρωβουλευτές ο υποψήφιος επίτροπος, όπως φάνηκε από το δυνατό και επίμονο χειροκρότημα στο τέλος της ακρόασής του. Εφόσον δεν υπάρξει αντίθεση των ευρωβουλευτών σε κάποιον από τους υποψήφιους επιτρόπους, η νέα επιτροπή με τον Ντάτσιαν Τσιόλος στη θέση του επιτρόπου Γεωργίας θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις αρχές Φεβρουαρίου
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details