Η τεχνολογία VDSL


Όποιος έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό και ιδίως στις ΗΠΑ, σίγουρα έχει ζηλέψει την ταχύτητα με την οποία σερφάρουν και κατεβάζουν αρχεία από το Ιnternet. Δυστυχώς, στη χώρα μας, ακόμα και εκείνοι που έχουν αγοράσει για το σπίτι τους ονομαστικά γρήγορες συνδέσεις (μέχρι 24 Μbps) δεν έχουν την ταχύτητα που θα επιθυμούσαν. Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με την κακή ποιότητα του υπάρχοντος δικτύου καλωδίωσης, αλλά και της μορφολογίας του εδάφους στην Ελλάδα, σίγουρα όμως σχετίζεται και με τις περιορισμένες επενδύσεις σε υποδομές .

Τα καλά νέα είναι ότι τα δεδομένα αλλάζουν με αργά αλλά σταθερά βήματα και μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι μέσα στην επόμενη διετία η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Ιnternet θα βελτιωθεί αλματωδώς. Οι θετικές αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν αφ΄ ενός με τις σχεδιασμένες επενδύσεις σε υποδομές δικτύων και κυρίως σε οπτικές ίνες και αφ΄ ετέρου με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διασύνδεσης, όπως είναι η VDSL στις ενσύρματες συνδέσεις.

Οι οπτικές ίνες
Για τα προγράμματα ανάπτυξης οπτικών ινών σε όλη τη χώρα έχουμε γράψει σχετικά πρόσφατα. Ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης δίκτυα οπτικών ινών τα οποία συνδέουν τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και υπόσχονται τη δημιουργία ενός γρήγορου κορμού δικτύου. Το επόμενο βήμα αφορά την προώθηση της χρηματοδότησης και για την τοποθέτηση οπτικών ινών από τα τηλεφωνικά κέντρα στο σπίτι μας. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί με ορίζοντα το 2015 και τα ευχάριστα νέα είναι ότι το νέο υπουργείο Υποδομών έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον σχεδιασμό αυτό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 θα διατεθούν περίπου 2,1 δισ. ευρώ για την κάλυψη όλης της επικράτειας με ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών περιεχομένου, την παροχή τηλεόρασης σε υψηλή ευκρίνεια, αλλά και την υλοποίηση διαδραστικών υπηρεσιών όπως είναι η τηλεεργασία, η τηλεϊατρική κ.ά.

Η τεχνολογία VDSL
Με τον όρο VDSL (Very Ηigh Speed DSL) περιγράφουμε την τεχνολογία με την οποία προσφέρεται ταχύτητα πρόσβασης στο Ιnternet που φτάνει τα 52 Μbps upload και 12 Μbps download μέσω της κοινής καλωδίωσης τηλεφώνου. Για την υποστήριξη τέτοιων ταχυτήτων απαιτείται εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού τοπικά (στα ΚΑΦΑΟ κάθε γειτονιάς) και βασικό πρόβλημα στη γρήγορη ανάπτυξή της είναι ότι η μέγιστη ταχύτητα επιτυγχάνεται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από τα 300 μέτρα από το κέντρο. Μάλιστα, ήδη προωθείται και η μετεξέλιξη της σχετικής τεχνολογίας σε VDSL2 με ταχύτητα έως 100 Μbps. Για την ώρα, σχετικά δίκτυα υπάρχουν εκτεταμένα μόνο στην Ιαπωνία και την Κορέα, ενώ από κοντά ακολουθεί η Γερμανία με υποστήριξη VDSL σε 50 πόλεις. Στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ότι δεν υπολογίζει να έχει αναπτύξει δίκτυα VDSL σε όλη τη χώρα πριν από το 2013. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αναπτυχθεί ως υπηρεσία σχεδόν παράλληλα με τις οικιακές οπτικές ίνες, στοιχείο που μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός ώστε να δούμε τις υπηρεσίες αυτές σε λογικές τιμές.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details