Μελέτη επιβεβαιώνει την κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού από την έκρηξη του ηφαιστείου


Μελέτη επιβεβαιώνει την κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού από την έκρηξη του ηφαιστείου
Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, προκάλεσε τεράστια κύματα που διένυσαν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πλημμύρισαν τις παράκτιες περιοχές χωρών όπως το σημερινό Ισραήλ, σπέρνοντας παντού καταστροφή και θάνατο.

Οπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geology, νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα κύματα τσουνάμι είχαν καταστρεπτικές συνέπειες για όλες τις παράκτιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Τα κύματα κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους και μετέβαλαν τον πυθμένα της θάλασσας, μεταφέροντας στα ανοικτά διάφορα υλικά από την ξηρά.

Επί πολλές δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ηφαιστειακή έκρηξη, σε απόσταση περίπου 140 χλμ. από την Κρήτη, ίσως προκάλεσε την κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού στο απόγειο της δόξας του.

To ηφαίστειο της Θήρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ερευνητές, εξερράγη μεταξύ 1630 και 1550 π.Χ., στα τέλη, δηλαδή, της εποχής του Χαλκού. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τόσο τα κύματα τσουνάμι, όσο και τα πυκνά νέφη ηφαιστειακής τέφρας που κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή μετά την έκρηξη επέφεραν εξαιρετικά σημαντικές συνέπειες σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Οι περισσότεροι ιστορικοί χρονολογούν την κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού περίπου το 1450 πΧ. Πάντως, οι γεωλόγοι που έχουν ασχοληθεί με το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας πιστεύουν ότι ήταν μεγαλύτερο από αυτό του Κρακατόα της Ινδονησίας το 1883.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χάιφας στο Ισραήλ, το Χάντερ Κόλετζ της Νέας Υόρκης, το πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και το πανεπιστήμιο της Χαβάης. Η ομάδα πραγματοποίησε ανασκαφές στην Καισάρεια του Ισραήλ, που χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Κατά την περίοδο της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη. Η ομάδα για να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα πόντισε έξι σωλήνες στον πυθμένα και συνέλεξε ιζήματα προς ανάλυση. Στη συνέχεια οι επιστήμονες αναζήτησαν ίχνη του τσουνάμι, όπως ηφαιστειακά πετρώματα, μικροαπολιθώματα, κάποια υλικά τα οποία θα μπορούσαν να ανήκουν σε οικήματα καθώς και βότσαλα, αυτά που απαντώνται συνήθως στις ακτές.

Οπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geology, η ομάδα εντόπισε αχνάρια από τρία τσουνάμι, δύο από τα οποία είναι ιστορικώς καταγεγραμμένα και χρονολογούνται από το 115 και 551 μ.Χ., με τρίτο αυτό της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας.

Τα κύματα που προκλήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας άφησαν στον πυθμένα της θάλασσας την υπογραφή τους. Τα κύματα τσουνάμι που ακολούθησαν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το Ισραήλ και σε άλλους παράκτιους οικισμούς σε όλο το μήκος των ακτών της ανατολικής Μεσογείου.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details