Μόσχα: Ύποπτη εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε βουλγαρική περιουσία


Ειδικές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας εισέβαλαν σήμερα το πρωί στις κατοικίες του βουλγαρικού Βιομηχανικού Κέντρου, στη Μόσχα. Σύμφωνα με τη βουλγαρική πρεσβεία στη Μόσχα, οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν απρεπώς και αμέσως μετά εισέβαλαν αδικαιολόγητα στο κτιριακό συγκρότημα.
Μέχρι στιγμής τα αίτια της επέμβασης παραμένουν άγνωστα καθώς η ρωσική πλευρά έχει αρνηθεί να δικαιολογήσει την επιχείρηση.

Η βουλγαρική πλευρά υποστηρίζει, πάντως, ότι η επέμβαση πέραν από αναίτια είναι και παράνομη καθώς το βουλγαρικό βιομηχανικό συγκρότημα υπάγεται στους περιορισμούς που ορίζει το διπλωματικό δίκαιο, κατά τους οποίους απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση των αρχών χωρίς τη ρητή άδεια του πρέσβη.

Μέσα στο πλέγμα των εξαρτήσεων που έχουν δημιουργήσει οι ενεργειακοί σχεδιασμοί σε ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια, δεν αποκλείεται η ρωσική κίνηση να μεταφράζεται κι ως προειδοποιητικό μήνυμα για ευρύτερες και σημαντικότερες εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας – Βουλγαρίας, εν όψει και του χειμώνα (όταν συνήθως εκδηλώνονται και οι περισσότεροι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, ελέω χαμηλών θερμοκρασιών).

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι η Βουλγαρία έχει τα τελευταία χρόνια κλιμακώσει τη συνεργασία της με τη Δύση και ειδικά της Ηνωμένες Πολιτείες σε πολιτικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι ο αγωγός Nabucco (ανταγωνιστικός του ρωσικού South Stream) έχει προτεραιότητα για τη χώρα. Κατά συνέπεια, η «σπασμωδική» ρωσική αντίδραση δεν αποκλείεται να συνιστά την απαρχή των ρωσικών αντιποίνων…

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πριν από λίγο, ότι «ανησυχεί σοβαρά» για το περιστατικό και πως θα προβεί στα κατάλληλα διπλωματικά διαβήματα.

Όπως έγινε γνωστό η ρωσική αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο τον Νικολάι Νικόλοφ, εκπρόσωπο εταιρίας ακινήτων (Millenium 201) που νοικιάζει γραφεία στο βουλγαρικό εμπορικό κέντρο στη Μόσχα, ενώ συνεργάζεται και με το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών. Το Βουλγαρικό Βιομηχανικό Κέντρο, είναι σύμφωνα με τους Βούλγαρους το σημαντικότερο διπλωματικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας στο εξωτερικό, με αξία που υπερβαίνει τα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Στανίσεφ, ήταν το αντικείμενο σκανδάλου που ξέσπασε με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Πέταρ Ντιμίτροφ, να κινείται για να του αφαιρέσει το προνόμιο της διπλωματικής ασυλίας με σκοπό να ευνοήσει μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ανταγωνιστή του Νικόλοφ.

Update: Στη τελευταία ανακοίνωση, η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι η επιδρομή έγινε λόγω της υποψίας ότι στο συγκεκριμένο γραφείο λειτουργούσε παραγωγή πειρατικών CDs. Πόσο πείθει;
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details