Φάτε τα εσείς, είπαν οι Ρώσοι



Οι ελληνικές εξαγωγές, που έχασαν οριστικά τις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές, θα ψάχνουν να πουλήσουν ό,τι έχει απομείνει, στο Κιργιστάν, στο Ταταριστάν και στο Τατζικιστάν.


Αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο και κάποιοι κρίνουν ότι συμφέρει να το πουν μισοάδειο, είναι ζήτημα διαφορετικό, από αν το ποτήρι είναι σχεδόν άδειο, με τάση να φτάσει στον άσπρο πάτο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως την κυβέρνηση, αφού πλέον εξασφάλισε μια άνετη εκλογική νίκη με επαρκέστατη πλειοψηφία, τη συμφέρει να προτάσσει τις δυσκολίες. Από τη διαβεβαίωση Παπανδρέου πως λεφτά υπάρχουν, περάσαμε στο δεν υπάρχει μία, δώστε και σώστε. Υπάρχουν όμως και οι αριθμοί. Τα τελευταία στοιχεία λένε: Ο Τουρισμός παρουσιάζει μείωση αφίξεων 11% και πτώση του τζίρου περί το 15%. Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα παρουσιάζει μείωση 33%. Η οικοδομική δραστηριότητα στο οκτάμηνο του 2009 παρουσιάζει μείωση όγκου 30%. Στο εμπόριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η μείωση του τζίρου κυμαίνεται στην μεν Αθήνα στο 15% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας από 20% και πάνω, ενώ η μείωση του τζίρου στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο έφτασε το 27%. Το χειρότερο δε είναι, πως έχει διαμορφωθεί δυναμική προς τα κάτω, σε όλους τους τομείς.

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ λοιπόν που η κρίση τρίζει τα δόντια της και η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη εσόδων, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ένα γεγονός, εξαιρετικά αποκαλυπτικό για το μέλλον των ελληνικών εξαγώγιμων αγαθών. ΄Όπως έγραψε η “Καθημερινή” το Σάββατο 21-11-09, τα ελληνικά φρούτα έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» των Ρώσων, εξαιτίας καταλοίπων φυτοφαρμάκων που οι συγκεντρώσεις τους ξεπερνούν τα κατά πολύ αυστηρότερα από τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όρια που έχει καθιερώσει η Ρωσία για τα εισαγόμενα προϊόντα. Αποτέλεσμα; Κινδυνεύει να καταστεί απαγορευτική η τεράστια ρωσική αγορά στην οποία προωθούνται μεγάλες ποσότητες ελληνικών φρούτων και οπωροκηπευτικών.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ δεκαέξι φορτία με ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα και φράουλες, συνολικού βάρους 284 τόνων, που εντοπίστηκαν να μην πληρούν τις ρωσικές προδιαγραφές, το διάστημα Μάιος - Σεπτέμβριος 2009, από την αρμόδια ρωσική φυτοϋγειονομική υπηρεσία έρχονται να προστεθούν στα εννέα φορτία φρούτων που επεστράφησαν από τη ρωσική αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009. Μάλιστα, οι ρωσικές αρχές ήραν την εμπιστοσύνη τους από ένα ελληνικό ιδιωτικό εργαστήριο ελέγχου, καθώς είχε εκδώσει πιστοποιητικά για εννέα εκ των 16 επίμαχων φορτίων, αλλά και από ένα γαλλικό και δύο ισπανικά για τον ίδιο λόγο.

ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ δόξης λαμπρόν για την “πράσινη ανάπτυξη” κύριε πρωθυπουργέ. Μόνο σπεύσατε ταχέως γιατί αν περιμένετε να πάρει σειρά αυτό το πρόβλημα, οι ελληνικές εξαγωγές, που έχασαν οριστικά τις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές, θα ψάχνουν να πουλήσουν ό,τι έχει απομείνει, στο Κυργιστάν, στο Ταταριστάν και στο Τατζικιστάν. Οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να καταναλώνουν ελληνικά φρούτα γεμάτα δηλητήρια επειδή έτσι η παραγωγή μας γίνεται πιο φτηνή και υπάρχει μια σχετική ανταγωνιστικότητα στις αγορές της “Β΄ Εθνικής”.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ αυτό προκύπτει, εξ αντιδιαστολής, και ένα άλλο ερώτημα. Οι Ρώσοι ασκούν έλεγχο και πολύ καλά έκαναν και μας γύρισαν πίσω τα επικίνδυνα για την υγεία τους φρούτα. Αυτά που καταναλώνουμε εμείς οι αυτόχθονες ιθαγενείς, ποιος τα ελέγχει και πόσο αξιόπιστος είναι; Πολύ φοβάμαι πως οι Έλληνες έχουν καταβροχθίσει τεράστιες ποσότητες χημικών, εν αγνοία τους. Πολύ φοβάμαι πως οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, αν γίνει σχετικός έλεγχος, θα συλληφθούν για εγκληματική αδιαφορία απέναντι στη δημόσια υγεία. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των ελληνικών ακτών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Η διακυβέρνηση μιας χώρας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση στην εποχή του ανοιχτού παγκόσμιου ανταγωνισμού. Απαιτεί πολιτικούς με βούληση, ευρύτητα πνεύματος, με αντίληψη και γνώσεις, δημοκρατική κουλτούρα, ανοιχτούς στις ιδέες και τις απόψεις του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής. Πολιτικούς ικανούς να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Με τρικ δημοσίων σχέσεων και ανούσιους μοντερνισμούς, δεν κυβερνιέται μια χώρα με τόσο πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Χρήστου Δημήτρης
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details