Ένα μουσείο για τη παιδεία


Έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσα πολλά αντικείμενα, από βιβλία μέχρι όργανα χημείας και από παλιά λεξικά μέχρι αριθμητήρια θα μπορούσε να διαθέτει ένα μουσείο παιδείας; Οι υπεύθυνοι του μουσείου σίγουρα ναι!

Το μουσείο της Παιδείας που ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πριν από μια δεκαετία περίπου, ήρθε για να καλύψει αυτό το κενό. Είναι ένα από τα 15 μουσεία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Στόχος του, μέσα από τα προγράμματα του, είναι η κατάρτιση των αυριανών εκπαιδευτικών αλλά και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο τομέα της παιδείας και της εκπαίδευσης.
Ο χώρος του μουσείου είναι πολύ μικρός μόλις 60 τ.μ και μέσα σ'αυτά τα τετραγωνικά λειτουργεί μια μόνιμη έκθεση με θέμα ''Εικόνες από τη Νεοελληνική Εκπαίδευση και Παιδεία''. Τα εκθέματα αφορούν τον 20ο αιώνα και τον 19ο αιώνα. Κανονικά σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων, το νεώτερο και σύγχρονο υλικό θα έπρεπε να εκτίθεται σε περισσότερες αίθουσες ή ορόφους. Αυτό όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα δε το έχουν καταφέρει.
Η ανάπτυξη των συλλογών του μουσείου στηρίζεται στην ευαισθησία και την ανταπόκριση όσων διαθέτουν τεκμήρια Ιστορίας της Παιδείας, όπως φωτογραφίες από τη σχολική ζωή, σχολικά κτήρια, βιβλία, τετράδια, τίτλους σπουδών, διπλώματα κ.τλ και επιθυμούν να γίνουν δωρητές ή δανειστές. Στη περίπτωση αυτή τα αντικείμενα καταγράφονται με το όνομα του δανειστή -δωρητή.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως το μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για τους φοιτητές του τομέα της παιδαγωγικής, όσο και για όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκεί γίνεται κατά κόρον χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λογισμικό ΓΑΙΑ. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό λογισμικό που έχει δημιουργηθεί με σκοπό τη διαθεματική προσέγγιση της γεωγραφίας, της φυσικής και των μαθηματικών του Γυμνασίου. Σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη της παιδαγωγικής, η διαθεματικότητα είναι αναγκαίο εκπαιδευτικό εργαλείο στα σημερινά σχολεία. Την ώρα δηλαδή που ο καθηγητής παραδίδει το μάθημα της ειδικότητας του να έχει τη δυνατότητα να μιλήσει και για αλλά γνωστικά αντικείμενα το ίδιο καλά και να προσελκύει έτσι το ενδιαφέρον της τάξης.
Αν θέλετε να το επισκεφτείτε δεν έχετε παρά να πάτε στον 5ο όροφό της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στη Πανεπιστημιούπολη. Η ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσής σας περιμένει, για να θυμηθείτε ή να γνωρίσετε το παρελθόν της.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details