Ο «χάρτης» των αγροτικών προϊόντων την επόμενη 10ετία


Μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον θα κυλήσει η επόμενη 10ετία για τις γεωργικές αγορές με βασικούς «πρωταγωνιστές» τα κύρια αγροδιατροφικά προϊόντα.
Καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη των αγροτικών προϊόντων θα παίξουν οι καιρικές συνθήκες, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και αναζωπύρωση της οικονομικής κρίσης, ανοδική πορεία ως προς τον όγκο παραγωγής θα ακολουθήσουν προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η ζάχαρη, οι ελαιούχοι σπόροι (σόγια-ηλιέλαιο) και τα κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας-γάλα). Τα παραπάνω προβλέπει πόρισμα της Κομισιόν, από συγκριτική ανάλυση των εκθέσεων που εξέδωσαν τους τελευταίους μήνες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Ίδρυμα Ερευνών Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής Research Institute (FAPRI) και το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA).
ΠροβλέψειςΣύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Ε. η εικόνα που θα επικρατήσει στον παγκόσμιο χάρτη αγροτικών προϊόντων την περίοδο 2008-2018, θα είναι η εξής:
Σιτάρι: Η παραγωγή σιταριού προβλέπεται να αυξηθεί από 603 εκατ. τόνους που ήταν κατά την περίοδο 2007-2008 σε 688 εκατ. τόνους για την περίοδο 2017-2018. Η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα από την αύξηση του πληθυσμού σε Ασία και Αφρική, ενώ το εμπόριο σίτου θα ανακάμψει και οι καθαρές εξαγωγές θα αγγίξουν τους 107 εκατ. τόνους το 2017. Οι τιμές του σιταριού θα σημειώσουν πτώση, αν και θα παραμείνουν υψηλές.
Καλαμπόκι: Οι εκτάσεις με καλαμπόκι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αγγίζοντας τα 163 εκατ. εκτάρια κατά την περίοδο 2017-2018 λόγω της ολοένα υψηλότερης ζήτησης. Η παραγωγή αναμένεται εξίσου υψηλή με την κατανάλωση, αγγίζοντας τους 896 εκατ. τόνους. Το καθαρό εμπόριο θα αυξηθεί, αγγίζοντας τους 107 εκατ. τόνους το 2017-2018, ενώ οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές.
Κριθάρι: Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις θα κινηθεί η αγορά του προϊόντος, όπου οι καθαρές εξαγωγές της Ε.Ε., του μεγαλύτερου εξαγωγέα κριθαριού, αναμένεται να φτάσουν τους 4,7 εκατ. τόνους. Πρωταγωνιστής παραμένει η Ουκρανία και το μερίδιό της στις συνολικές εξαγωγές θα αυξηθεί από το 8% που είναι τώρα σε 20% κατά την περίοδο 2017-2018. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ!
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details