ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ήπια τα συμπτώματα του ιού της νέας γρίπης

Νέος Ιός της Γρίπης A H1 N1

Ο ιός διασπείρεται ευρύτατα, αλλά συνήθως με πολύ ήπια συμπτώματα.

Καθώς ο ιός της γρίπης επεκτείνεται παγκοσμίως, η βασική σύσταση προς όλους τους εργαζόμενους παραμένει αναλλοίωτη: να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τα μέλη της οικογένειάς τους και τους συναδέλφους τους. Επαγρύπνηση και καλή ατομική υγιεινή είναι το «κλειδί».

Σήμερα η πανδημία έχει εμφανιστεί σε 177 χώρες, προσβάλλοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγράφονται από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Αναμένεται από το φθινόπωρο αύξηση της επιδημίας στο Βόρειο Ημισφαίριο και ύφεση στο Νότιο.

Δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα αλλαγές στη φύση του ιού. Ο ιός μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα, αλλά κατά κανόνα προκαλεί μια ήπια αυτοθεραπευόμενη νόσο που διαρκεί 5-7 ημέρες.


Λόγω του ανοσολογικού προτύπου του ιού, προσβάλλονται περισσότερο άτομα κάτω των 25 ετών και ακολούθως οι ηλικίες 25-50. Σοβαρές λοιμώξεις είναι σπάνιες, συνήθως σε αναλογία με αυτή της κοινής γρίπης, και εμφανίζονται σε έγκυες και σε άτομα με προϋπάρχουσα επιβάρυνση της υγείας τους, όπως με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπάθεια, ανοσοανεπάρκεια.

Η βασική σύσταση προς όσους έχουν συμπτώματα γρίπης είναι να μένουν σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού (περίπου για 7 ημέρες). Αν έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, χωρίς πυρετό, να μένουν σπίτι για μία ημέρα μήπως και τυχόν εμφανιστεί πυρετός τις επόμενες ώρες. Αν δεν εμφανιστεί πυρετός, πρόκειται για κοινό κρυολόγημα και μπορούν να επανέλθουν σε κανονική δραστηριότητα. Όταν βήχουν, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μαντίλι μιας χρήσης, το οποίο ακολούθως θα πετάνε και να πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά.

Όσοι ανήκουν σε άτομα υψηλού κινδύνου, λόγω προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας, ή εμφανίζουν βαριά συμπτωματολογία και κυρίως δύσπνοια πρέπει να ζητούν οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια.

Σε όλους τους χώρους εργασίας επιβάλλεται καλός αερισμός και όλοι οι εργαζόμενοι να τηρούν καλή ατομική υγιεινή και συγκεκριμένα να πλένουν τα χέρια συχνά, να μη βήχουν, να διατηρούν τις επιφάνειες των πάγκων και των γραφείων καθαρές.

Το εμβόλιο γιατη νέα γρίπη θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες και η διάθεσή του θα γίνει με κριτήρια προτεραιότητας, που θέτουν οι εθνικές υγειονομικές αρχές, ώστε να καλυφθούν τα άτομα υψηλού κινδύνου και οι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης. Το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη διατίθεται όπως κάθε χρόνο και όσοι επιθυμούν μπορούν να το προμηθευτούν. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο χορηγείται μόνο με ιατρική ένδειξη.

Επίσης, τα αντιγριπικά φάρμακα χορηγούνται με ιατρική συνταγή, εφόσον κάποιος νοσήσει και αν ανήκει σε κατηγορία υψηλού κινδύνου ή κινδυνεύει να μολύνει άτομα υψηλού κινδύνου.

Τονίζεται ότι το βασικότερο μέτρο αποφυγής μαζικής νόσησης σε ένα χώρο εργασίας είναι η έγκαιρη απομάκρυνση ατόμων που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details