Αγώνας δρόμου στη Νέα Δημοκρατία για τα ψηφοδέλτια

Με έντονο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, τμήμα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Στη Ρηγίλλης επικρατεί αναστάτωση, λόγω των αλλεπάλληλων αρνήσεων στελεχών για υποψηφιότητα, καθώς των πολλών εθελούσιων εξόδων γνωστών στελεχών της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες.

Στο μέτωπο των εκλογικών συνδυασμών, οριστικοποιείται ο αποκλεισμός του κ. Πέτρου Δούκα από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δεν θα θέσει υποψηφιότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτης, «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον πρώην Πρωθυπουργό είτε να εξακολουθήσει να ηγείται του ψηφοδελτίου της Α΄ Πειραιά, είτε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθήνας». «Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι, εάν δεν ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν επιθυμεί οποιαδήποτε άλλη θέση», προστίθεται στην ανακοίνωση. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα.

Στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν 137 γυναίκες (33%) και 269 άνδρες. Στη Β’ Αθήνας θα πολιτευθεί ο Κώστας Γείτονας, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί στην υπόθεση Siemens αλλά έλαβε την κάλυψη του κόμματός του. Εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκε όμως ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην πρώτη φάση του Βατοπεδίου. Εκτός θα μείνει ο Χρήστος Πάχτας, υφυπουργός Οικονομικών την περίοδο του Πόρτο Καρράς ενώ δεν θα είναι υποψήφιος ούτε ο δικηγόρος Αλέξης Μητρόπουλος που ήταν στο Επικρατείας το 2007.

Στη Ρηγίλλης καταβάλλονται προσπάθειες για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια, τμήμα των οποίων θα ανακοινωθεί μεθαύριο. Αλλά αυτό δεν είναι και εύκολο ζήτημα αφού, εκτός από τις αρνήσεις που εισπράττει η κυβερνώσα παράταξη και τις αποχωρήσεις, παρατηρείται και αδυναμία εξεύρεσης αξιόλογων γυναικών που να επιθυμούν να συμμετάσχουν στις γαλάζιες λίστες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που - κατά τη Ρηγίλλης- «πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης», ο κ. Καραμανλής, στη χθεσινή συνέντευξή του στο Mega άφησε να εννοηθεί ότι ο αποκλεισμός θα γνωστοποιηθεί με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. «Όλα αξιολογούνται, όλα κρίνονται και την κατάλληλη ώρα, που είναι η ώρα της κατάρτισης και της παρουσίασης των ψηφοδελτίων, ανακοινώνονται οι αποφάσεις», επανέλαβε με έμφαση και πρόσθεσε ότι για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια θα κριθεί «κατά πόσον η συμπεριφορά, η διαδρομή του καθενός συνάδει με το πνεύμα, με την πολιτική και με το ήθος της παράταξης». Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για όσους βιάστηκαν να εκφράσουν την αντίθετη άποψη για την προκήρυξη των εκλογών, αναφέροντας ότι «κάποιοι βιάστηκαν να πουν την άποψή τους και δεν νομίζω ότι το έκανε κανένας από κακή πρόθεση».

Πηγές: τα Νέα, Βήμα, Έθνος, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details