Γεώτρηση 5.500 μέτρων με στόχο τον «μαύρο χρυσό»


Η μεγαλύτερη σε βάθος και μέγεθος γεώτρηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα ξεκινά σε δέκα μέρες στον κόλπο της Καβάλας, με στόχο τον «μαύρο χρυσό» του πολλά υποσχόμενου κοιτάσματος «Εψιλον».

Το εντυπωσιακό γεωτρύπανο Ε85, τύπου Jack Up Ensco85, που ναύλωσε η «Ενεργειακή Αιγαίου» έχει ήδη ξεκινήσει για την Καβάλα και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει τη γεώτρηση, σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά της πόλης όπου βρίσκεται το «Ε». Η γεώτρηση θα έχει συνολικό μήκος 5.500 μέτρων σε κάθετο βάθος 2.900 μέτρων και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 90 μέρες.

Με αυτήν ξεκινά η υλοποίηση της β φάσης του επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας, η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Standard Chartered Βank.

Με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 17 - 18 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, το Κοίτασμα «Εψιλον» αναμένεται να προσθέσει στην παραγωγή πετρελαίου τουλάχιστον χίλια βαρέλια ημερησίως, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή σε 4.000 βαρέλια από 3.000 που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε τους περασμένους μήνες η νέα γεώτρηση στο κοίτασμα του Β. Πρίνου, η οποία σχεδόν τριπλασίασε την παραγωγή, που μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους ήταν μόλις 1.100 βαρέλια ημερησίως.

«Η Ενεργειακή Αιγαίου και η Kavala Oil εισέρχονται σε μια νέα φάση υλοποίησης μιας μακρόχρονης επένδυσης για την ορθολογική αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου της χώρας, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας. Προχωράμε με μια δυνατή ομάδα στελεχών που διαθέτει όραμα, εξειδίκευση και εμπειρία στον τομέα της», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου, Μαθιός Ρήγας.

Ανάπτυξη
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της θυγατρικής, Kavala Oil, είπε πως για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία η αξιοποίηση του Πεδίου Ε αποτελεί αναπτυξιακό αίτημα εδώ και χρόνια.

«Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με την υλοποίηση αυτού του υψηλού μας στόχου. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του επενδυτικού έργου, τα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία θα είναι πολύ μεγάλα», τόνισε.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

1 comments:

γεωτρηση - γεωτρησεις νερου είπε...

Τελικά έγινε η γεώτρηση που λέτε στο άρθρο σας

Author Details