Το παρασκήνιο της απόφασης

Νέα, απρόσμενη αυτή τη φορά, ρήξη στις σχέσεις Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, προκαλεί αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου .Η ρήξη επήλθε επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τοποθέτησε τον πρώην πρωθυπουργό επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά του πρότεινε να είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών ή στην Α' Πειραιώς, πρόταση που εκείνος απέρριψε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου προορίζει για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκης Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο.
Της χτεσινής απόφασης προηγήθηκε πλούσιο παρασκήνιο. Στην αρχή οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ άφηναν να εννοηθεί οτι η υπόθεση της υποψηφιότητας Σημίτη θα έληγε αισίως εντός των ημερών, λέγοντας τη χαρακτηριστική φράση "θα πάει όπου επιθυμεί".Είχαν, μαλιστα, προαναγγείλει οτι ο κ. Παπανδρέου θα επικοινωνούσε μαζί του πριν απο την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια. Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, με δύο κενά στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας και του Πειραιά. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τη φημολογία ότι ο κ. Παπανδρέου δεν σκόπευε να προτείνει στον κ. Σημίτη τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η εκκρεμότητα αυτή είχε προκαλέσει την ενόχληση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος θεωρούσε υποτιμητικό για το πρόσωπό του τον χειρισμό που επέλεξε ο κ. Παπανδρέου, με αποτελεσμα να διακινούνται πάσης φύσεως φήμες και σενάρια. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν οτι δεν συνηθίζεται οι πρώην πρωθυπουργοί να τοποθετούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επειδή μπορεί να εκλεγούν χωρίς σταυρό σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια. Επίσης, τόνιζαν οτι ο κ. Παπανδρέου έχει διαφορετική λογική για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με το οποίο θέλει να σηματοδοτήσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει.

Υπάρχουν πληροφορίες οτι ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου αυτού τον κ. Παπαδήμο, με απώτερο στόχο να αναλάβει ο υπουργείο Οικονομίας, αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details