Καταγγέλλει ιερέα για παράνομη συντήρηση εικόνων



Την παράνομη συντήρηση εκκλησιαστικών εικόνων μερικές εκ των οποίων χρονολογούνται του 17ου αιώνα, αλλά επίσης και την αυθαίρετη μεταφορά τους σε άλλη εκκλησία, καταγγέλλει με επιστολή του στον «Π.Τ.» ο κ. Ιωάννης Αποστολάκης, κάτοικος του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιομύλου του Δήμου Πολυδάμαντα.
Αναλυτικά στην επιστολή του επισημαίνει τα εξής: «καταγγέλλω την εκκλησιαστική επιτροπή και τον πρώην ιερέα του χωριού μας για παράνομη συντήρηση εικόνων της παλαιάς εκκλησίας του Ναού Αγίου Γεωργίου.
Πληροφορούμενος τυχαία από την εκκλησιαστική επίτροπο πως έχουν προβεί σ’αυτή την πράξη ξαφνιάστηκα παρακαλώντας την να με πληροφορήσει τίνος ήταν η σκέψη να γίνει αυτή η συντήρηση των εικόνων. Πέρασαν εκατοντάδες χρόνια και δεν αποφάσισε κανείς να μπει σ’αυτή τη διαδικασία διότι ήταν μεγάλη ευθύνη (εσείς πως το αποφασίσατε;) εξάλλου δεν είχαν και κανένα πρόβλημα οι εικόνες.
Η σκέψη ήταν δική μας, της επιτροπής και του παπά, μου απαντάει, λέγοντας ακόμη ότι ξόδεψαν πολλά χρήματα. Σε ερώτησή μου αν έγιναν όλα με νόμιμες διαδικασίες, αν ενημερώθηκαν όλες οι υπηρεσίες και γιατί δεν ενημερωθήκαμε εμείς (δεν είμαστε από αυτό το χωριό;), μου απάντησε πως ενημερώθηκαν όλοι, καθώς και όλες οι υπηρεσίες, η αστυνομία και η Μητρόπολη Καρδίτσας.
Σε άλλη μου ερώτηση αν ενημερώθηκε η υπηρεσία 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μου απάντησε πως δεν την ενημέρωσαν διότι θα τις προσημείωνε. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια οι πληροφορίες της ήταν ψευδείς και ανυπόστατες και η ανυσηχία μου κορυφώθηκε.
Όταν κάποια Κυριακή πήγα να εκκλησιαστώ είδα την εικόνα της Παναγίας να λείπει από το τέμπλο και δίπλα από την Ωραία Πύλη και πολλές άλλες εικόνες. Τηλεφώνησα σε μερικούς συγχωριανούς μου και στη συνέχεια στον παπά, ο οποίος με έντονο τόνο στη φωνή του μου είπε πως η εικόνα βρίσκεται στην καινούργια εκκλησία , στο σημείο που προσκυνά ο κόσμος. Ταραγμένος του είπα να την πάει στη θέση της.
Αυτή είναι η πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας και δεν έχει το δικαίωμα ούτε αυτός αλλά ούτε και κανένας άλλος να βάζει το χέρι του στο Ναό. Το μνημείο αυτό είναι από τον 17ο αιώνα.
Στη συνέχεια άρχισα να παίρνω τηλέφωνα τις υπηρεσίες για να διαπιστώσω αν είναι ενήμερες όπως μου είχε πει η επίτροπος. Η αστυνομία δεν γνώριζε τίποτα.
Με δύο συγχωριανούς μου πήγαμε σε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ο οποίος μας πληροφόρησε πως δεν γνώριζε τίποτα. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ιερέας που ήδη βρισκόταν στην πόλη της Καρδίτσας με μετάθεση.
Όταν τον ρωτήσαμε γιατί η επίτροπος ισχυρίστηκε πως ο Μητροπολίτης ήταν ενήμερος, ενώ ο ίδιος λέει πως δεν γνωρίζει τίποτε, απάντησε πως δεν ξέρει τι λέει η επίτροπος, πως αυτός είναι ο υπεύθυνος για την συντήρηση των εικόνων και πως εκείνος υπογράφει όταν παραδίδονται οι εικόνες για συντήρηση και όταν παραλαμβάνονται πάλι πίσω.
Στην ερώτηση με ποιο δικαίωμα το έκανε αυτό, ενώ εγώ ήμουν πρόεδρος της επιτροπής, απέφυγε να απαντήσει και αποχώρησε.
Αναχωρώντας από τη Μητρόπολη με πολλά ερωτηματικά για τον παπά που χειρίστηκε με μη νόμιμη διαδικασία μιας μεγάλης αρχαιολογικής αξίας την κληρονομιά ενός χωριού, πήρα τηλέφωνο την πιο αρμόδια υπηρεσία, την 7η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων Λάρισας και ανέφερα το γεγονός. Τίποτα δεν γνώριζαν κι αυτοί.
Μας είπαν πως τέτοιες ενέργειες είναι αυθαίρετες, παράνομες, καταδικαστέες και θα ερευνήσουν το θέμα μας. Μας βεβαίωσαν ότι η εκκλησία μας δεν είναι καταγεγραμμένη στην υπηρεσία διότι δεν τη δήλωσε κανείς και ότι θα προγραμματιζόταν επίσκεψη από αρμοδίους για αυτοψία.
Στις 26/6/2009 κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί μου, ήρθαν δύο υπάλληλοι, φωτογράφισαν, παρουσία τεσσάρων συγχωριανών μου και του νεοφερμένου παπά στο χωριό μας, τον Ναό εσωτερικά και εξωτερικά, το τέμπλο και πολλές εικόνες που όσες μπορούσαμε να θυμηθούμε τις βρήκαμε στο Ιερό της καινούργιας εκκλησίας .
Εδώ να σημειωθεί ότι έγινε φραστική επίθεση από τον παπά εναντίον μου αλλά θα επανέλθω με άλλη επιστολή γι’αυτό. Οι υπάλληλοι πριν φύγουν μας είπαν πως θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις με παρουσία συντηρητή εικόνων.
Θέλουμε να τους παρακαλέσουμε από αυτή εδώ την επιστολή να συνεχίσουν σε βάθος την ερευνά τους καταγράφοντας και χρονολογώντας μία μία όλες τις εικόνες που υπάρχουν στο ναό και όσες μεταφέρθηκαν στον καινούργιο ναό.
Στην πρώτη ολιγόωρη επίσκεψή τους όπως παρατήρησα βρέθηκαν εικόνες του 19ου και του 18ου αιώνα. Στις επόμενες έρευνες θέλω να ελπίζω πως θα βρεθούν και του 17ου αιώνα.
Θέλω ακόμα να παρακαλέσω την υπηρεσία Βυζαντινών αρχαιοτήτων να ερευνήσουν και για τους λόγους που δεν θέλησε να σας ενημερώσει η εκκλησιαστική επιτροπή και ο συντηρητής που είναι υπάλληλό σας και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.
Μια πρόσφατη πληροφορία που είχαμε από ηλικιωμένο άτομο είναι πως η εκκλησιαστική επιτροπή είχε σκεφτεί να σκάψει και το δάπεδο στο εσωτερικό του Ναού, μήπως ανακάλυπτε ευρήματα όπως τοιχογραφίες κ.λ.π .διότι όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι η εκκλησία ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της κάτω από την επιφάνεια της γης. ΕΥΤΥΧΩΣ!!! η σκέψη τους δεν έγινε πράξη...»
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details