Με προϋποθέσεις η ολοκληρωμένη διαχείριση στο βαμβάκι

ΓΡΑΦΕΙ Ο Απόστολος Ράιδος
Χρησιμοποιώντας αρκετά σκληρή γλώσσα για το προσχέδιο της απόφασης για το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στο βαμβάκι, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Θανάσης Κοκκινούλης ζήτησε κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, να μπουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ώστε να υπάρξει πραγματικό όφελος για τους παραγωγούς.
"Όπως είναι διατυπωμένο το προσχέδιο της απόφασης, δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό έργο γιατί τα 4 εκ. ευρώ, αν ενταχθούν 1,5 εκ. στρέμματα, θα δώσουν στους δικαιούχους από 1,5 ευρώ. Πέρα από αυτό, το κόστος των μελετητών θα είναι τόσο υψηλό που δε θα φθάσουν τα 4 εκ. ούτε για τους μελετητές" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκινούλης ενώ πρόσθεσε: "θα πρέπει να βάλουμε άλλες προϋποθέσεις. Να μπουν στο πρόγραμμα αυτοί που θα κάνουν παραγωγή βαμβακιού και να οριοθετηθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις. Ετσι όπως είναι το πράγμα αυτό το πρόγραμμα δε θα είναι ολοκληρωμένη διαχείριση αλλά θα είναι ολοκληρωμένη ξευτίλα".
Στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν παρουσία των προέδρων του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.κ. Κατσαρού και Βεργίνη αντίστοιχα, αλλά και του μέλους της διοίκησης της Ενωσης κ. Χρήστου Σιδερόπουλου τονίστηκαν τα εξής:
* Ο κ. Χατζηγάκης προανήγγειλε την πληρωμή του προγράμματος ΠΣΕΑ για το 2007 στις 28 Ιουλίου.
* Ο πρόεδρος της Ενωσης επεσήμανε στον υπουργό πως οι ζημιές στη βιομηχανική ντομάτα είναι πολύ μεγάλες και πέρα από το κομμάτι του ΕΛΓΑ, οι εκτιμήσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν στη διαμόρφωση του συνδεδεμένου τμήματος της επιδότησης.
* Ο κ. Κοκκινούλης ζήτησε να επισπευτεί η διαδικασία επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο ενώ οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι μάλλον 440.000 αγρότες συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων.
* Για τα όσα ακούγονται περί πώλησης των εθνικών μεριδίων της Β.Φ.Λ. οι δύο αγροτοσυνδικαλιστές εξήγησαν στο κυβερνητικό στέλεχος πόσο απαραίτητο είναι να παραμείνει σε κρατικό έλεγχο η Βιομηχανία ώστε να διαμορφώνει τιμές στην αγορά και να ασκεί τιμολογιακή πολιτική που θα αποτρέπει κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας.
* Ο κ. Κοκκινούλης επανέφερε στην επικαιρότητα την εκπόνηση της μελέτης εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα στους δήμους Κιλελέρ, Αρμενίου, Νίκαιας και Πλατυκάμπου.
* Τέλος, για το θέμα της δημιουργίας αγροτικού μουσείου στο δήμο Κιλελέρ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε πως η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη και ζήτησε να επισπευτεί η διαδικασία από πλευράς δήμου.
Για τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα θέματα θα υπάρξει νέα επικοινωνία των δύο πλευρών την ερχόμενη εβδομάδα.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details