Σε απόγνωση οι καρπουζοπαραγωγοί

«Να τα πετάξουμε στο κανάλι, αυτές δεν είναι τιμές, μας κοροϊδεύουν κράτος και έμποροι», «καλύτερα να μην τα μάζευα καθόλου από το χωράφι. Ούτε οι γύφτοι δεν μας τα αγοράζουν». Αγανακτισμένοι οι καρπουζοπαραγωγοί της Καρδίτσας οι οποίοι περιμένουν επί ώρες ολόκληρες στην αγορά του Ριζαριού Τρικάλων για να πουλήσουν το εμπόρευμά τους και βλέπουν τις τιμές τις τελευταίες ημέρες να κατρακυλούν στα 5 και 7 λεπτά το κιλό. Η αγωνία, το άγχος αλλά και ο εκνευρισμός είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των αγροτών που πηγαίνουν καθημερινά στο Ριζαριό και περιμένουν κάποιον αγοραστή για να πουλήσουν έστω και σε αυτή την εξευτελιστική τιμή, που όπως λένε, δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. «Είμαστε πάτσι» μας είπε ο κ. Γιάννης, «αφού ότι παίρνω το έχω δώσει ήδη σε πετρέλαια για το πότισμα και το λίπασμα. Δεν υπάρχει καμία προστασία από το κράτος αλλά και από τις ενώσεις στα οπωροκηπευτικά. Είμαστε θύματα στα γεράκια τους εμπόρους», καταλήγει. «Φταίμε και εμείς» μας είπε ο κ. Κώστας από το Ριζοβούνι, «αφού μόλις δούμε έμπορο ‘η τσιγγάνο τα πουλάμε όσο όσο για να τα ξεφορτωθούμε. Δεν κρατάμε μια σταθερή τιμή και αν θέλουν να τα αγοράσουν έχει καλώς, διαφορετικά ας τα πετάξουμε στη χωματερή για να δούμε στο τέλος τι θα φανέ».

Τα πεπόνια

Κάπως καλύτερη όμως είναι η κατάσταση στα πεπόνια, αφού η τιμή τους έχει μείνει σταθερή μεταξύ των 25-30 λεπτών το κιλό. Βέβαια στην σταθεροποίηση της τιμής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών που μείωσαν την παραγωγή σε αρκετές περιοχές του νομού, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες που αντλούνται για εξαγωγή κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Η τιμή

Αυτό όμως που πραγματικά εξοργίζει τους αγρότες είναι η διαφορά που αυτοί πουλάνε και οι καταναλωτές αγοράζουν. Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, πουλάνε μετά βίας 7 λεπτά το κιλό και στην αγορά φτάνει 40 λεπτά. «Ας ξυπνήσει επιτέλους ο κοσμάκης»…
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details