Αρχαίο μελισσοκομείο με 10.000 πήλινες κυψέλες ανακαλύφθηκε στο Αγαθονήσι, νότια της Σάμου, μετά από συστηματική ανασκαφική έρευνα. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο αρχαιολόγος Παύλος Τριανταφυλλίδης «από το πλήθος των ευρημάτων ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα θραύσματα πήλινων κυψελών που ανέρχονται συνολικά σε 10.000 και αποδεικνύουν ότι στο Αγαθονήσι υπήρξε μια μελισσοκομική δραστηριότητα που δικαιολογείται εύλογα από την πλούσια μέχρι σήμερα μελισσοκομική νομή της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής». Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το αρχαίο μελισσοκομείο στο νησάκι της Δωδεκανήσου έχει ηλικία πάνω από 2.000 χρόνια. Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο κ. Τριανταφυλλίδης, «από τα θραύσματα δεν έχουν ακόμη συγκολληθεί ακέραιες κυψέλες, αλλά είναι σαφές ότι μπορούν να ενταχθούν στους δύο γνωστούς τύπους τροχήλατων κυψελών της αρχαιότητας, δηλαδή στην κάθετη καλαθόσχημη με λαβές και στην οριζόντια κυλινδρική, διαμπερή ή μη».
Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο εντοπίστηκαν επίσης αρχαίες δεξαμενές μέσα στις οποίες υπήρχαν, εκτός από θραύσματα πήλινων κυψελών, πολλά κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα μολύβδινο σταθμίο για τη μέτρηση του βάρους που ανάγεται στον 2ο π.Χ. αιώνα και βολβόσχημα μυροδοχεία.
Στο εσωτερικό των οριζόντιων κυψελών σώζονται επίσης υπολείμματα οργανικών υλών, όπως γύρη, μέλι, κερί. Βρέθηκε επίσης πήλινη σφραγίδα που κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη φαίνεται ότι θα αποτυπωνόταν στο εσωτερικό του χείλους της κυψέλης, όπως αντίστοιχο ενεπίγραφο σφράγισμα που σώζεται σε κυψέλη ελληνιστικών χρόνων από την Αθηναϊκή Αγορά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου