Μειωμένο ενδιαφέρον για ενοικίαση αγροτικής γης, πτώση των τιμών και στις αγοραπωλησίες

Περιορισμένο καταγράφεται το ενδιαφέρον των αγροτών για ενοικίαση καλλιεργήσιμης γεωργικής έκτασης τη δεδομένη περίοδο, γεγονός που οδηγεί σε πτώση τις τιμές. Μειωμένο, επίσης, παρουσιάζεται και το ενδιαφέρον για αγορά αγροτικών γαιών.Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα ορισμένες περιοχές όπου η κατάσταση δεν εμφανίζει ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι.

Μια διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με πέρσι -οπότε οι προσδοκίες για υψηλές τιμές στα δημητριακά είχε τονώσει το ενδιαφέρον των επίδοξων ενοικιαστών γης- ζουν εφέτος όσοι ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμης γης έχουν τοποθετήσει ενοικιαστήρια στα χωράφια τους. Κι αυτό γιατί οι παραγωγοί εμφανίζονται «κουμπωμένοι», στο να νοικιάσουν, πόσο μάλλον σε υψηλές τιμές. Το γεγονός έχει οδηγήσει, όπως είναι φυσικό, σε πτώση των τιμών ενοικίασης, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 100% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Έτσι, ενώ πέρσι, οπότε το ενδιαφέρον των καλλιεργητών καταγράφηκε έντονο και αρκετά αγροτεμάχια νοικιάστηκαν ακόμη και προς 120 ευρώ το στρέμμα, όπως για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία, εφέτος η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Πλέον, οι ιδιοκτήτες γης ζητούν για ένα ποτιστικό χωράφι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων περί τα 50 - 60 ευρώ το στρέμμα, ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις αγροτών που προέβησαν σε συμφωνίες για ενοικίαση προς 40 ευρώ το στρέμμα.

Παρόμοιο σκηνικό όσον αφορά στις τιμές καταγράφεται και στις Σέρρες, αφού όπως αναφέρει στο paseges.gr ο διευθυντής της ΕΑΣ Σερρών, κ. Ανεσιάδης από τις περσινές τιμές των 50 - 80 ευρώ το στρέμμα, εφέτος οι περισσότερες συμφωνίες κλείνονται προς 30 - 40 ευρώ/στρέμμα.

Αμετάβλητη χαρακτηρίζει την κατάσταση στην περιοχή των Τρικάλων, ο πρόεδρος της ομώνυμης ΕΑΣ, κ. Λιούτας. Εδώ, οι περισσότερες συμφωνίες κλείνονται σε τιμές περί τα 40 και 50 ευρώ, όπως ακριβώς και κατά την περσινή χρονιά, ενώ στη Λάρισα όπως αναφέρει στο paseges.gr η κα Βασιλική Γανίδη, ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΗ στη θεσσαλική πόλη, το ενδιαφέρον για την ενοικίαση αγροτικής γης έχει σχετικώς ατονήσει σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα οι τιμές ενοικίασης να πέσουν σε επίπεδα κάτω των 80 ευρώ για κάθε στρέμμα μεγάλων «μερίδων», ενιαίας γης δηλαδή, με...δυνατότητα ποτίσματος. Και λέμε δυνατότητα ποτίσματος, εννοώντας ότι θα μπορέσουν να ποτίσουν ελάχιστες φορές (έως και δυο ποτίσματα) την καλλιέργεια, σιταριού ως επί το πλείστον, λόγω και της έλλειψης υδάτινων πόρων.

Λίγες πωλήσεις
Οι μεγάλες απαιτήσεις των ιδιοκτητών γης από τους αγρότες - ενοικιαστές πέρσι επηρέασαν και τις τιμές πώλησης των αγροτεμαχίων, των οποίων η ζήτηση αυξήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κας Β. Γανίδη, οι αυξήσεις στις τιμές προσέγγισαν το 30% όσον αφορά στην περιοχή της Λάρισας την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, ωστόσο η οικονομική κρίση και η στασιμότητα στον τομέα των ακινήτων έχει ήδη επηρεάσει και τα αγροτεμάχια εφέτος, των οποίων λίγες αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, σε τιμές σημαντικά μειωμένες από πέρσι.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details