Κλίμα αβεβαιότητας στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών λόγω των χαμηλών τιμών



Σε υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι παραμένουν τα αποθέματα εκκοκκισμένου βάμβακος αυτή την περίοδο στη χώρα μας, ενώ οι τιμές ακολούθησαν αντίστροφη πορεία εφέτος. Το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον εκ μέρους των Τούρκων φαίνεται ότι μας «στοιχίζει». Παράλληλα, τυπικά, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα του καθεστώτος, ενώ οι αγρότες σκέπτονται αν θα καλλιεργήσουν.

Στους 150.000 τόνους εκκοκκισμένου προϊόντος εκτιμάται ότι κυμαίνονται τα σημερινά αδιάθετα αποθέματα ελληνικού βαμβακιού, που έχουν στην κατοχή τους ιδιωτικά και συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια. Το 2009 μπορεί να «έφερε» κάποιες εμπορικές πράξεις για μικρές ποσότητες ελληνικού βαμβακιού, ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό στην εγχώρια αγορά του προϊόντος είναι η συνεχιζόμενη απουσία τουρκικού ενδιαφέροντος για την αγορά ελληνικού βαμβακιού.

Η Τουρκία δεν έχει μπει ακόμη στην αγορά, καθώς έχει μειώσει σημαντικά την κατανάλωσή της λόγω της οικονομικής ύφεσης, που αντανακλάται σε μείωση της ζήτησης για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Από την πλευρά τους, οι έλληνες βαμβακοπαραγωγοί - όσοι τελικώς απέμειναν - μετά την εντυπωσιακή περσινή στροφή στην καλλιέργεια δημητριακών, προβληματίζονται για το αν θα καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά, αφού όπως χαρακτηριστικά λένε με τιμές, όπως οι εφετινές, των 25 λεπτών το κιλό, ακόμη κι αν είμαστε ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων, το κέρδος είναι σχεδόν μηδενικό.

Την αβεβαιότητα στον κλάδο «τροφοδοτεί» και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα σε σχέση με το καθεστώς που θα ισχύσει τη νέα καλλιεργητική σαιζόν. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι ζώνες παραγωγής του 2004 ανά δημοτικό διαμέρισμα, μειωμένες κατά 30%, φαίνεται πως θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του συνδεδεμένου πριμ στο βαμβάκι για το 2009.

Η καθιέρωση των ζωνών παραγωγής ανά δημοτικό διαμέρισμα με βάση τις ζώνες της περιόδου 2004 - 2005, (δηλαδή της παραγωγής του 2004) με μια μείωση κατά 30% θεωρήθηκε ως η λύση που κρατάει την ισορροπία.

Με αυτό τον τρόπο υπολογίστηκε πως θα επιδοτούνται οι πραγματικοί βαμβακοπαραγωγοί και όχι όσοι σπέρνουν μόνο για την επιδότηση, ενώ επίσης δεν τίθενται και πιεστικά όρια για τους παραγωγούς.

Για παράδειγμα σε ένα χωριό που υπήρχε το 2004 όριο 300 κιλά το στρέμμα, θα γίνει από το 2009 210 κιλά, ενώ αν ήταν 200 κιλά θα γίνει 140 κιλά, αντίστοιχα. Για ένα κανονικό βαμβακοπαραγωγό δεν είναι κάτι το δύσκολο τέτοιες αποδόσεις ή και ακόμα μεγαλύτερες ανάλογα με την περιοχή.

Όσον αφορά στις ζημιές, προβλέπεται και γι' αυτήν την περίπτωση ρύθμιση να μην χάνεται η συνδεμένη στρεμματική επιδότηση, όταν θα υπάρχουν οι σχετικές δηλώσεις του ΕΛΓΑ.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details