«Ασφυξία» στα αγροτικά νοικοκυριά και στην αγορά από την έλλειψη ρευστού



Στα όριά τους έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα αγρότες και κτηνοτρόφοι που προχώρησαν σε επενδύσεις την περασμένη προγραμματική περίοδο. Η καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων προς αυτούς φτάνει ήδη τους 6 μήνες και πολλοί συσχετίζουν τη δυσλειτουργία με τη δυσκολία της κυβέρνησης να δανειστεί χρήμα από ξένους τραπεζικούς και επενδυτικούς φορείς.

Στο πρόβλημα των χαμηλών τιμών που απήλαυσαν εφέτος για τα βασικά αγροτικά προϊόντα ήρθε να προστεθεί η καθυστέρηση -εδώ και έξι μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις - καταβολής της ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους που για να επενδύσουν στο επάγγελμά τους αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να χρεωθούν.

Η δυσκολία στη ροή χρημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά επενδυτικά σχέδια ζωικής αλλά και φυτικής παραγωγής που έλαβαν έγκριση για την υλοποίησή τους ακόμη και εντός του 2006. Μάλιστα υπάρχουν παράπονα από αγρότες που παρά τις υποσχέσεις ότι θα λάβουν χρήματα τον περασμένο Ιούλιο και τον Αύγουστο, παρότι Ιανουάριος σήμερα, δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ, κι ενώ τα χρέη προς τις τράπεζες... τρέχουν.

Σημαντικές δυσχέρειες αντιμετωπίζουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες και αγρότες που εντάχθηκαν σε προγράμματα του Μέτρου 2.1 για τη Μεταποίηση και Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων, στα πλαίσια του ΕΠΑΑΥ. Και σε αυτήν την περίπτωση οι καθυστερήσεις καταβολής χρημάτων φτάνουν τους 6 μήνες, ενώ οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παραπέμπουν τον κόσμο στο υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, ενώ δεν λείπουν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις και στα πλαίσια του προγράμματος Νέων Γεωργών.

Εξάλλου σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην καταβολή ενισχύσεων σε βιοπαραγωγούς ορισμένων νομών της χώρας, όπως η Λέσβος, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες μόλις το Φεβρουάριο του 2009 θα «τρέξουν» πληρωμές για το 2006, χωρίς βέβαια να υπάρχει πρόβλεψη για το 2007 και έπειτα.

Παράλληλα, δεν λείπουν και περιπτώσεις απόρριψης των παραγωγών - δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης, όπως στους νομούς Λέσβου και Αχαΐας, λόγω τροποποίησης κριτηρίων και διαδικασιών που ίσχυαν τις προηγούμενες περιόδους, χωρίς καμία συνεννόηση με τους φορείς των αγροτών.

Η οικονομική δυσπραγία εκ μέρους των αγροτών επιδρά και στην αγορά, η οποία τείνει προς την ασφυξία. Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο κλάδος των γεωργικών μηχανημάτων, κατασκευαστών αλλά και εισαγωγέων λόγω και της καθυστέρησης στην προκήρυξη των προγραμμάτων. Μάλιστα το θέμα έχει φέρει πρόσφατα στη Βουλή με ερώτησή του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Έξαρχος αναφέρει τα εξής: «Η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών μηχανημάτων Ελλάδας που αριθμεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 200 μέλη και συνεργάζεται με άλλες τόσες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και την Κύπρο και απασχολούν περί τους 8.000 εργαζόμενους, εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Οι κατασκευαστές γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των Σχεδίων Βελτίωσης του Γ' Κ.Π.Σ. και στην έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε σταδιακή μείωση του προσωπικού τους ή και σε οριστικό κλείσιμο.

Επειδή η κρισιμότητα της κατάστασης για τη βιωσιμότητα του κλάδου είναι πολύ μεγάλη, γίνεται φανερό ότι πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες αποπληρωμής των Σχεδίων Βελτίωσης του Γ' Κ.Π.Σ.. Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: Πότε επιτέλους θα γίνει η αποπληρωμή των Σχεδίων Βελτίωσης Φυτικής και Ζωικής παραγωγής που έχουν υλοποιηθεί από γεωργούς και κτηνοτρόφους μέσω του Γ' Κ.Π.Σ. προκειμένου να λάβουν και οι κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων τα χρήματα που δικαιούνται;»

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details