11 νέοι Μετεωρολογικοί Σταθμοί και 3 Σταθμήμετρα στον Ενιπέα ποταμό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας- 4 απο αυτούς στο Δήμο Δομοκού.

 Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση και πρόγνωση  των μετεωρολογικών συνθηκών και της στάθμης του νερού  στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ενιπέα, στα διοικητικά όρια των Δήμων  Δομοκού, Φαρσάλων και Αλμυρού,   εγκαθιστά  η Περιφέρεια Θεσσαλίας. 


 

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου,  για να ξεκινήσει η  εγκατάσταση 11 νέων Μετεωρολογικών Σταθμών και 3 Σταθμήμετρων, με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη πρόβλεψη της ποσότητας των απορρεόντων υδάτων στον Ενιπέα. 

 Μαζί με τους δύο υφιστάμενους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (στο Λύκειο Δομοκού και στη Βαμβακού Φαρσάλων) δημιουργείται  έτσι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 13 συνολικά Μετεωρολογικών Σταθμών  καταγραφής και πρόγνωσης. 

Τα  δεδομένα που συλλέγονται, οδηγούν σε ορθή λειτουργία των θυροφραγμάτων εντός της κοίτης του ποταμού  και  στη λήψη μέτρων πρόληψης  έναντι πλημμυρικών φαινομένων σε παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις και οικισμούς. 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 300.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».


«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας   συνεχίζει να καινοτομεί,  με ένα έργο ουσίας  που επενδύει στην πρόληψη   και κάνει  πράξη τη   φιλοσοφία  μας build back better,   ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. 
«Αξιοποιούμε τις  δυνατότητες που μας δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημιουργούμε ένα Ολοκληρωμένο  Ψηφιακό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο  στον Ενιπέα. Υπογράψαμε τη σύμβαση του έργου και το επόμενο διάστημα τοποθετούνται έντεκα νέοι  μετεωρολογικοί σταθμοί και τρία νέα σταθμήμετρα από την περιοχή του Δομοκού μέχρι το ύψος του Παλαμά.  
Οι θέσεις που επιλέχτηκαν για τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς, διαθέτουν παροχή ρεύματος και ίντερνετ για την απρόσκοπτη λειτουργίας τους. Παράλληλα προμηθευόμαστε και εγκαθιστούμε τρία νέα σταθμήμετρα στις γέφυρες της Αμπελιάς, του Βασιλί και του Ευύδριου. 
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία των παραποτάμιων περιοχών του Ενιπέα. Οι πληροφορίες θα διατίθενται σε ψηφιακή πλατφόρμα για την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για την χρηματοδότηση και  ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
 Είναι ένα πρόγραμμα που μας έδωσε τη δυνατότητα να εντάξουμε έργα χρήσιμα, που ικανοποιούν ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο περιλαμβάνει:

-την εγκατάσταση 11 νέων Μετεωρολογικών Σταθμών στο Δήμο Δομοκού στις θέσεις Βούζι, Ξυνιάδα, Νέο Μοναστήρι , Μελιταία,  στην Ανάβρα Δήμου Αλμυρού και στο Δήμο Φαρσάλων στις θέσεις  Φάρσαλα, Ασπρόγεια, Νεράιδα, Δίλοφος, Άγιος Αντώνιος και Σκοπιά.

-την εγκατάσταση 3 Σταθμημέτρων σε γέφυρα Αμπελιάς,  γέφυρα Βασιλί και γέφυρα Ευυδρίου

-τη συμπλήρωση του υφιστάμενου δικτύου που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην διαδικτυακή περιοχή http://www.meteo.gr/gmap.cfm με τους επιπρόσθετους μετεωρολογικούς σταθμούς.

-την ανάπτυξη και την εξέλιξη του ψηφιακού μοντέλου εδάφους της περιοχής του

υδατορέματος Ενιπέα.

-την ανάπτυξη δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των σταθμών και του κέντρου ελέγχου.

-την καθημερινή τριετή παρακολούθηση.

-την επιχειρησιακή τριετή πρόγνωση καιρού.

-την ανάπτυξη ενός Ψηφιακού Ολοκληρωμένου Παρατηρητηρίου και

-την τριετή συντήρηση οργάνων και εγκαταστάσεων.

 
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details