Ο Δήμος Δομοκού στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις !!


 

Σε συνέχεια της από 19-10-2022 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις πρόκειται να λάβει χώρα η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ και του δήμου Δομοκού.

Στόχος του Μνημονίου είναι η συνεργασία φορέων με την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Μέσω της ενίσχυσης της  εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων θα επιτευχθεί ημετάβαση στην καθολικά ευρωπαϊκή κλιματική ουδετερότητα έως τον απώτερο στόχο του2050 (fit for 2050).

Οι τομείς συνεργασίας είναι ενδεικτικώς οι ακόλουθοι:

- Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών και βιώσιμων πολιτικών που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τους Πράσινους Δήμους και του Συμφώνου των Δημάρχων.

- Συνεργασία για την ενσωμάτωση στις τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό να γίνουν οι πόλεις και οι οικισμοί πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.

-Διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμβολή σε έργα της Αποστολής των Πόλεων καθώς και συμμετοχή σε προσκλήσεις του Horizon Europe.

- Ενσωμάτωση και προώθηση στα Σχέδια Δράσης για την Κλιματική Ουδετερότητα των αξιών και των αρχών της πρωτοβουλίας της ΕΕ για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.

- Συνεργασία κατά το Σχεδιασμό και την εφαρμογή για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.


απο την προσψπική σελίδα του Δημάρχου Δομοκού μετά της υπογραφές: 

 " Ως Δημαρχος Δομοκού - εκπροσωποντας τον Δήμο Δομοκού - συμμετείχα στην χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για την υπογραφή του νέου Μνημονίου Συνεργασίας (MoC) με την Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της Αποστολής για τις «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030» στο οποίο συμμετέχουν πλέον των 50 νέων Δήμων, δημιουργώντας ένα «δίκτυο» 80 ελληνικών πόλεων που θα εργαστούν πάνω στην κλιματική ουδετερότητα, ανταποκρινόμενος θετικά στην Πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ένταξή των Ελληνικών Δήμων στο Μνημόνιο Συνεργασίας.

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η επιτάχυνση της μετάβασης των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ανακάμπτοντας ταυτόχρονα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική και ενεργειακή κρίση, καθώς και την ανάγκη διάχυσης των καλών πρακτικών που επιτυγχάνονται μέσω της Αποστολής, η συμμετοχή του Δήμου Δομοκού κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική και στόχος είναι η συμβολή του Δήμου μας στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Σημειώνουμε πως 73 Δήμοι Πανελλαδικά έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον, 2 εκ των οποίων ανήκουν στην Π.Ε. Φθιώτιδας, ο Δήμος Λαμιέων και ο Δήμος Δομοκού.
Η προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα συνεχίζεται…


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details