Πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με την αγροτιά να διαδηλώνει ότι «δεν πάει άλλο».

Εκατοντάδες τρακτέρ από όλα τα χωριά της Θεσσαλίας, χιλιάδες μικροπαραγωγοί συναντήθηκαν στο δρόμο του αγώνα κλιμακώνοντας την πάλη τους.

Η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης μάλιστα να αναχαιτίσει τις κινητοποιήσεις «στρίβοντας δια του αρραβώνος» το πρωί της Παρασκευής, απέτυχε αφού τα μέτρα που ανακοίνωσε αποδείχθηκαν για μια ακόμα φορά «ψίχουλα», τα οποία δεν απαντάνε στα τεράστια προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες και πολλά άλλωστε είναι ανακύκλωση παλιών εξαγγελιών.

Στο βρόντο όμως πήγαν και οι φωνές διάφορων καλοθελητών αγροτοσυνδικαλιστών που επιδίωκαν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη του συντονισμένου αγώνα.

Κόντρα σε αυτά αλλά και απέναντι στην αστυνομοκρατία και τους φραγμούς των ΜΑΤ, οι αγρότες με αποφασιστικότητα βγήκαν στα μπλόκα, βγήκαν στους δρόμους για την επιβίωσή τους, διατρανώνοντας τα δίκαια αιτήματά τους, για να μπορούν να καλλιεργούν και να παράγουν, να ζουν από τα χωράφια τους, κόντρα στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, εκατοντάδες τρακτέρ που είχαν συγκεντρωθεί στις πλατείες των χωριών κατευθύνθηκαν συντεταγμένα και οργανωμένα στον κόμβο της Νίκαιας. 

Με ένα μεγάλο κομβόι τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας ξεκίνησαν για το μπλόκο από το Δέλτα Ιτέας, όπου είχαν δώσει το «παρών» εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Αντίστοιχα το αγωνιστικό ραντεβού για τους αγρότες της Λάρισας είχε δοθεί στο Βασιλί Φαρσάλων και στον κόμβο Πλατύκαμπου από όπου κατευθύνθηκαν για το μπλόκο.

Πριν τον κόμβο της Νίκαιας οι αγρότες συναντήσαν τον αστυνομικό φραγμό που είχε στηθεί, με κλούβες, με τουλάχιστον 10 διμοιρίες των ΜΑΤ και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό» λαό, τη φτωχή αγροτιά, και οι οποίες προκλητικά εδώ και μέρες είχαν κατακλείσει την πόλη της Λάρισας.

Το παζλ του εκφοβισμού συμπλήρωσε και η χρήση από την αστυνομία φορητής βιντεοκάμερας για την καταγραφή των αγωνιστών αγροτών. 

Ο επικεφαλής της αστυνομίας ανέφερε ότι δεν γίνεται επιτρεπτό στους αγρότες να βγουν στην εθνική οδό επικαλούμενος την νομιμότητα αλλά και το ότι το κλείσιμο δρόμων ζημιώνει την οικονομική ζωή της χώρας.

Πάρα τη λυσσώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει τον δρόμο προς την εθνική οδό, οι αγρότες της Θεσσαλίας κατάφεραν τελικά το απόγευμα της Παρασκευής να στήσουν το ισχυρό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας σε όλη την χώρα.

Τα ΜΑΤ απέναντι στους αγρότεςΤα ΜΑΤ απέναντι στους αγρότες

Οι κλούβες της αστυνομίας, οι δεκάδες αστυνομικοί, οι ροπαλοφόροι των ΜΑΤ, οι αστυνομικές κάμερες που είχαν παραταχθεί μπροστά στα τρακτέρ, κάτω από την συνεχή αγωνιστική πίεση των αγροτών αναγκάστηκαν να κάνουν βήματα υποχώρησης, αφήνοντας ελεύθερο τον χώρο για το στήσιμο του μπλόκου.

Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν προσωρινά στην είσοδο της εθνικής οδού, με τους αγρότες να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα επιμείνουν στην αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους και όταν το αποφασίσουν θα προχωρήσουν προς το οδόστρωμα της εθνικής οδού.

Εκεί, στο μπλόκο του αγώνα θα αποφασίσουν και για τα επόμενα βήματα τους, ενώ καλούν σε πλατιά ενίσχυσή του, να προσέλθουν σε αυτό μαζί με τα τρακτέρ τους όσοι αγρότες ακόμη δεν το έχουν κάνει. Επίσης καλούν σωματεία και φορείς να εκφράσουν την στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

Εξ αρχής στο πλευρό των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας βρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στους αγρότες και εκπρόσωποι από το ΕΚ Λάρισας, από σωματεία και φορείς του νομού καταχειροκροτώντας τα κομβόι των τρακτέρ με τους οδηγούς τους να απαντάνε κορνάροντας.

Ακόμη, στην Θεσσαλία μπλόκα στήθηκαν στην Εθνική Οδό Κοζάνης - Λάρισας από του αγρότες του Τυρνάβου, μέσα στην Αγιά Λάρισας, καθώς και στην Μαγνησία όπου στο Ριζόμυλο συγκεντρώθηκαν οι αγρότες από τη Ζαγορά, από τη Δράκεια και το Νότιο Πήλιο.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα 

Σε συμβολικό αποκλεισμό της περιφερειακής οδού Άρτας, στο ύψος του Δημαρχείου προχώρησαν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, στο πλαίσιο του παναγροτικού συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

Κινητοποίηση στο Ποδοχώρι Καβάλας πραγματοποίησαν αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής Παγγαίου και με τους παραγωγούς να διαδηλώνουν με τα τρακτέρ τους και άλλα γεωργικά οχήματα. 

Στους δρόμους είναι από την Παρασκευή τα τρακτέρ και στην Μεσσηνία, που πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία από τον πρώην σταθμό του ΟΣΕ της κωμόπολης προς τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα. Στο μπλόκο που έστησαν στο δρόμο των «Αρχαιοτήτων», παραμένουν από την Πέμπτη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας. Στη Λακωνία ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος πραγματοποίησε σύσκεψη στη Σκάλα.

Σε στήσιμο μπλόκου με τα τρακτέρ στους δρόμους, θα προχωρήσει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στο ύψος της Μαραθιάς στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου στις 11 π.μ. της Δευτέρας. Στην Αιγιάλεια, τη Δευτέρα στις 11 π..μ προχωρούν σε προσυγκέντρωση στον κόμβο του ΓΝ Αιγίου.

Να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Στροφυλιάς, τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Εύβοιας. Η απόφαση πάρθηκε στη συνέλευση που έκαναν αμέσως μετά την μηχανοκίνητη πορεία από τον κόμβο της Στροφυλιάς μέχρι τη Λίμνη, που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής. Στη Φθιώτιδα, στις 7 και 8 Φλεβάρη θα ξεκινήσει η συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης θα συγκεντρώσει τρακτέρ στον κόμβο στο Καστρί και ο Αγροτικός Σύλλογος Δυτικής Λοκρίδας στον κόμβο του παλιού «Λεβέντη», με στόχο στις 10 Φλεβάρη να συγκροτηθεί κεντρικό μπλόκο στην Ανθήλη.

Στη Νάουσα, αγωνιστική συγκέντρωση, πραγματοποιείται το Σάββατο στις 12 μ., στη διασταύρωση της Νάουσας. Ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας πραγματοποιεί περιοδείες στα χωριά για τη συγκρότηση ενός νέου μπλόκου. 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, προχωρά την Κυριακή στις 12 μ. σε στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο Χαλίκι.

1 / 14