Ο νέος κανονισμός περιορίζει τον προσφυγικό πληθυσμό σε συγκεκριμένο επίπεδο στις επαρχίες της Τουρκίας

 Από σημερινό άρθρο της www.hurriyetdailynews.com

Στο πλαίσιο των σχεδίων για τη διατήρηση του ξένου πληθυσμού σε ορισμένα επίπεδα στις τοπικές κοινότητες, οι αξιωματούχοι δεν επιτρέπουν σε 16 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, να δεχθούν επιπλέον πρόσφυγες για εγκατάσταση.



Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι δεν θα χορηγηθεί άδεια διαμονής σε ξένους υπηκόους σε περιοχές όπου ο αριθμός των Σύριων αποτελεί περισσότερο από το 25 τοις εκατό του τοπικού πληθυσμού.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύροι ζουν επί του παρόντος στην Τουρκία στο πλαίσιο της προσωρινής προστασίας. Συμπεριλαμβανομένων 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων από άλλες εθνικότητες, υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια αλλοδαποί που ζουν στη χώρα.

Το σχέδιο, που ονομάστηκε «Η καταπολέμηση της χωρικής συγκέντρωσης», έχει πλέον εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Τουρκία καθώς έχουν εμφανιστεί ορισμένα προβλήματα, όπως η γκετοποίηση και ο διαχωρισμός των προσφύγων, η προσαρμογή τους στην κοινωνική ζωή, ο συντονισμός των κοινωνικών υπηρεσιών και ζητήματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι Σύροι δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε ορισμένες γειτονιές, ο πληθυσμός των αλλοδαπών διατηρείται ως λιγότερο από το 25 τοις εκατό του τοπικού πληθυσμού και, εάν συμβεί, αυτές οι τοποθεσίες κλείνουν για την περαιτέρω εγκατάσταση ξένων υπηκόων.

Αιτήσεις παραμονής από ξένους υπηκόους δεν διεκπεραιώνονται και γίνονται δεκτές πλέον σε 16 επαρχίες όπου ο συριακός πληθυσμός είναι ήδη υψηλός, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Σμύρνης, της Αττάλειας, της Χατάι, της Αδριανούπολης και του Κιρκλαρελί καθώς και σε 800 γειτονιές σε 52 επαρχίες.

Επιπλέον, οι Σύροι, όπου αποτελούν μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού, θα μετεγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές και επαρχίες σε εθελοντική βάση.

Οι αξιωματούχοι άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο «καταπολέμησης της χωρικής συγκέντρωσης» μετά το περιστατικό στην περιοχή Altındağ της Άγκυρας πέρυσι.

Τον Αύγουστο του 2021 ξέσπασε συμπλοκή στην περιοχή μεταξύ ντόπιων και Σύριων προσφύγων, κατά την οποία ένας 18χρονος Τούρκος σκοτώθηκε από δύο Σύρους και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν.

Περίπου 5.000 ξένοι υπήκοοι μεταφέρθηκαν σε άλλες τοποθεσίες και κτίρια, τα οποία δεν ήταν κατάλληλα για κατοικία και κατεδαφίστηκαν στην περιοχή.

Σχολιάζοντας το προσφυγικό, ο Kemal Kılıçdaroğlu, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι αναδύονται γκέτο και εγκληματικός υπόκοσμος και αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πρέπει να παρασχεθεί η ασφάλεια όσων θέλουν να επιστρέψουν στη Συρία και να αποκατασταθούν οι διπλωματικοί δεσμοί με το καθεστώς Άσαντ, είπε ο Kılıçdaroğlu.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details