Γιατί αξίζει να δανείζεις τους Έλληνες

 Γιατί αξίζει να δανείζεις τους Έλληνες



Έφτασε στο στρατόπεδο του Ιμπραήμ ένας Άγγλος, υπασπιστής του Ναυάρχου Χάμιλτον, για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των Ελλήνων αιχμαλώτων. Σε αντάλλαγμα οι Έλληνες θα απελευθέρωναν Οθωμανούς και Αιγύπτιους. Αφού ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή, ο Ιμπραήμ έλαβε από τους άντρες του έναν κατάλογο με όσα βρέθηκαν πάνω στους Έλληνες. Είχαν χρυσές λίρες, αρκετές από αυτές στερλίνες. Ο Ιμπραήμ πήρε μερικές από τις στερλίνες, τις έπαιξε στα χέρια του και είπε στον Άγγλο:
- Δεν δανείζετε εσείς οι Άγγλοι και μένα κάμποσες λίρες, όσες δανείσατε σ’ αυτούς τους άπιστους τους…Γιέλληνες (είπε τη λέξη περιφρονητικά), όπως εσείς οι Φράγκοι τους ονομάζετε;
Ο Άγγλος του απάντησε:
- Εάν θέλετε να δανειστείτε αγγλικές λίρες να έρθετε στην Αγγλία κι αν συμφωνήσετε στους όρους θα σας τις δώσουν.
Ο Ιμπραήμ τον κοίταξε περιφρονητικά και του είπε:
- Και θα περιμένετε να σας τις επιστρέψω όπως ελπίζετε να τις πάρετε από τους Γιέλληνες; Να δω τι θα πάρετε από δαύτους όταν τους τακτοποιήσω εγώ όπως πρέπει. Να δω τότε πώς θα σας ξεπληρώσουν.
Πιο σοβαρά τώρα, ο Ιμπραήμ τον κοίταξε βλοσυρά και συνέχισε:
- Για να καταλάβετε τι σημαίνει Γιέλληνες θα σου πω τι έγινε χθες. Οι στρατιώτες μου κυνηγούσαν να πιάσουν έναν απ' αυτούς τους άπιστους κι αυτός για να σώσει το τομάρι του σκότωσε τη γυναίκα του και το παιδί του. Και ο άπιστος τη γλύτωσε!
Ο Άγγλος με χαμόγελο, τι χαμόγελο δηλαδή, γελούσαν και τ’ αυτιά του, απάντησε στον Ιμπραήμ:
- Γι’ αυτό αξίζει κανείς να δανείσει τους Έλληνες και όχι μόνο να τους δανείσει αλλά να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο. Διότι είναι ικανοί να σκοτώσουν ακόμα και τη γυναίκα και το παιδί τους για να μην τους αιχμαλωτίσετε εσείς.
Χωρίς να περιμένει απάντηση ο Άγγλος αξιωματικός, σηκώθηκε όρθιος, στράφηκε προς τους άντρες του και διέταξε:
- Πάμε!
Και έφυγαν αμέσως.
[Απόσπασμα από τον δεύτερο τόμο της Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης που γράφω. Πηγή: Αμβρόσιος Φραντζής]
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details