Τιμητική εκδήλωση για τη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Με μαζική συμμετοχή κόσμου από όλη την Θεσσαλία και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Παλαμά Καρδίτσας η εκδήλωση της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ για τη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα που εκτελέστηκε το 1947 την κομμουνίστρια δασκάλα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Βασίλη Φυτσιλή, συναγωνιστή και συγκρατούμενου της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, που μαζί πέρασαν απ΄ τη Νιάλα, μαζί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για την αγωνιστική τους δράση στην αντίσταση και στον ΔΣΕ. Ο Βασιλης Φυτσιλής διηγήθηκε πώς και γιατί η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα ήταν η μόνη γυναίκα που άντεξε στο πέρασμα της Νιάλας, όπου, όπως χαρακτηριστικά είπε, γινόταν η συντέλεια του κόσμου, αλλά και για την περήφανη και ηρωική στάση της μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία ανέλυσε γιατί σε κομμουνιστές αγωνιστές, όπως η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, ο ηρωισμός είναι κάτι φυσικό «όπως η ανάσα». Αναφέρθηκε, επίσης, στο «νέο τύπο ηρωισμού που απαιτείται στις μέρες μας,» κάνοντας ειδική αναφορά στη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και το κίνημα.
Μετά την ομιλία, τοπικό μουσικό δημοτικό συγκρότημα παρουσίασε αντάρτικα τραγούδια. Ανάμεσά τους και ένα για τη Νιάλα και τη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Βασίλης Φυτσιλής.
Στη συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, όπου η Αλέκα Παπαρήγα έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για τη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα. 
Στεφάνια κατέθεσαν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, η ανιψιά και συνονόματη της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα.
kouzantza5
kouzantza6
kouzantza
kouzantza2
kouzantza3
kouzantza4
Δ.Τ.
PHGH ART KARDITSA
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details