Το «Aϊβαλί» ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη


Έπειτα από μια εξαιρετική πορεία δύο χρόνων, το grafic novel «Αϊβαλί» ετοιμάζεται να κλείσει ένα κύκλο εκθέσεων, εργαστηρίων, παρουσιάσεων σε 12 πόλεις, με την αντίστοιχη διοργάνωση που θα γίνει στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη. Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς φιλοξενεί την έκθεση και διοργανώνει ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, στον Δημοτικό Εκθεσιακό Χώρο Remezzo (Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού Καλαμαριάς).  
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση του βιβλίου από τους: Δημήτρη Γουλή, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή του 67ου Δημοτικού Σχ. Θεσσαλονίκης, Τζωρτζίνα Κουτρουδίτσου, Υποψήφια Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικό στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και τον δημιουργό του «Αϊβαλί», Αντώνη Νικολόπουλο (Soloup). Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το μουσικό σχήμα «Τα πάντα ρει» με μικρασιάτικα και ρεμπέτικα τραγούδια.
Στο βιβλίο «Αϊβαλί» και στην έκθεση, η Μικρασιατική Καταστροφή, η προσφυγιά και η Ανταλλαγή Πληθυσμών παρουσιάζονται, με την τεχνική του σκίτσου και του κόμικ, μέσα από το οδοιπορικό του ίδιου του συγγραφέα στο Αϊβαλί – πατρίδα της γιαγιάς του – σε έναν ονειρικό θα λέγαμε συνδυασμό με το έργο και τις αναμνήσεις τριών Ελλήνων λογοτεχνών (Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη) και ενός Τούρκου (Αχμέτ Γιορουλμάζ). Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το βιβλίο, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό από σημαντικά Ιστορικά Αρχεία. Περιλαμβάνει επίσης θεματικές ενότητες για τον τρόπο αφήγησης και κατασκευής της ιστορίας με τη μορφή comics.
Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Κόμικ και Καλύτερου Σεναρίου στο πλαίσιο του Concdom Con Athens 2015. Έχει μεταφραστεί και εκδοθεί στην Τουρκία από τις εκδόσεις ΙΣΤΟΣ και στη Γαλλία από τις εκδόσεις Steinkis, ενώ η έκθεση έχει ταξιδέψει στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη, και το ίδιο το Αϊβαλί.
Ώρες Λειτουργίας της Έκθεσης: Δευτέρα: 9.00 – 13.00 , Τρίτη έως Παρασκευή: 9.00 – 13.00 και 18.00 – 22.00 , Σάββατο: 12.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00 , Κυριακή 12.00 – 17.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Για ξεναγήσεις σχολείων παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλ. 2310 432091
Παράλληλες Εκδηλώσεις:  Κυριακή 13 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details