Εξαρθρώθηκε η εγκληματική ομάδα που ενέχεται σε κλοπές από Α.Τ.Μ. τραπεζών στη Θεσσαλία με την πρόκληση έκρηξης “PLOFKRAAK”.

Ρουμάνοι «κασκαντέρ»
Ανατίναξαν το ΑΤΜ της Πειραιώς στο Λεοντάρι Καρδίτσας τα ξημερώματα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου.
Εξαρθρώθηκε η εγκληματική ομάδα που ενέχεται σε κλοπές από Α.Τ.Μ. τραπεζών στη Θεσσαλία με την πρόκληση έκρηξης “PLOFKRAAK”.
Συνελήφθησαν τρεις 3 υπήκοοι Ρουμανίας για δύο υποθέσεις κλοπών Α.Τ.Μ. σε Λάρισα και Καρδίτσα – ο ένας ομολόγησε.
Κατασχέθηκε μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 8.120 ευρώ, μέρος των αφαιρεθέντων χρημάτων.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλα παρόμοια περιστατικά.
Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από Α.Τ.Μ. τραπεζών στη Θεσσαλία, με την πρόκληση έκρηξης, γνωστή και ως μέθοδος «PLOFKRAAK» και με "κύκνειο άσμα" της ομάδας το ανατίναγμα του ΑΤΜ της Πειραιώς στο Λεοντάρι Καρδίτσας τα ξημερώματα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου.
Με αφορμή την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, σήμερα το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον Διευθυντή Αστυνομίας Καρδίτσας Αστυνομικό Διευθυντή Βασίλειο Καραπιπέρη, τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας Αστυνομικό Διευθυντή Αστέριο Μαντζιώκα και τον Διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας Αστυνομικό Υποδιευθυντή Αθανάσιο Ράικο.
Η συνέντευξη
Ρουμάνοι «κασκαντέρ» ανατίναζαν τα ΑΤΜ τραπεζών με την νέα και προηγμένη τεχνολογικά μέθοδο “Plofkraak”, η οποία έφτασε στη χώρα μας από τις αρχές του χρόνου, από την βόρεια Ευρώπη. Άνοιγαν με λοστό το πάνω μέρος του ΑΤΜ, διοχέτευαν με σωληνάκια προπάνιο και οξυγόνο, προκαλούσαν σπινθήρα με τη χρήση μπαταριών και προκαλούσαν έκρηξη, έτσι ανατίναζαν το μηχάνημα και έπαιρναν τα χρήματα που είχε μέσα.
Η μέθοδος “Plofkraak” έχει «εισαχθεί» από την βόρεια Ευρώπη και στην Ολλανδία είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, άλλωστε “plofkraak” σημαίνει στα ολλανδικά, «σπάω κάτι με γδούπο», ενώ πρόσφατα έφτασε μέχρι την Αυστραλία –έγιναν 11 χτυπήματα μόνο τον Σεπτέμβριο στο Σίδνεϊ- και οι αστυνομικές αρχές της μακρινής ηπείρου υποστηρίζουν ότι την έφεραν Ολλανδοί μετανάστες.
Με την μέθοδο “Plofkraak” έχουν ανατιναχθεί πολλά ΑΤΜ και σε περιοχές της Γερμανίας, στα σύνορα με την Ολλανδία, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις έχουν συλληφθεί Ολλανδοί δράστες.
Στην Ελλάδα έχουν ανατιναχθεί δεκάδες μηχανήματα από τις αρχές του χρόνου και η αστυνομία έχει τεθεί σε συναγερμό. Δράστες ανατίναξαν ΑΤΜ σε Θήβα, Κόρινθο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αττική, στη Νίκαια Λάρισας και πριν από 20 μέρες στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας.
Τελευταίο χτύπημα της σπείρας των Ρουμάνων ήταν αυτό που έγινε προχθές τα ξημερώματα το ΑΤΜ τράπεζας στο Λεοντάρι Καρδίτσας, ενώ οι δράστες που διέφυγαν με περίπου 15.000 ευρώ, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, λίγο πριν φύγουν από τη χώρα.
Πρόκειται για δύο 31χρονους και μία 30χρονη, οι οποίοι και αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη και διακεκριμένες κλοπές.
Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της σπείρας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι δράστες χτύπησαν ΑΤΜ τράπεζας που βρίσκεται στο ισόγειο του Αγροτικού Συνεταιρισμού στη Νίκαια Λάρισας και διέφυγαν παίρνοντας 33.000 ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε το αυτοκίνητο με το οποίο έφτασαν στην τράπεζα, καμένο στην αγροτική περιοχή Αγίων Αναργύρων. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ανήκε σε Ρουμάνο που ζει στη Γαλλία –γι΄αυτό και έφερε γαλλικές πινακίδες-, ο οποίος το πούλησε σε ομοεθνείς του. Η ασφάλεια Λάρισας είχε ένα πρώτο στοιχείο και σε συνεργασία με επιτελείς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, άρχισε να σχηματίζει την εικόνα της συμμορίας.
Επιτελείς της αστυνομίας αναφέρουν ότι η μέθοδος “Plofkraak”, είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, καθώς οι εκρήξεις είναι ισχυρές και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τους δράστες, ενώ επιπλέον καταστρέφεται και μέρος των χαρτονομισμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 35.000 ευρώ που είχε το ΑΤΜ στην Νίκαια Λάρισας, κάηκαν περίπου 2.000 ευρώ, ενώ μέρος των χρημάτων κάηκε και προχθές στο Λεοντάρι Καρδίτσας.
Μια νέα, ισχυρή έκρηξη στις 10 Οκτωβρίου αναστάτωσε το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Οι δράστες ανατίναξαν το ΑΤΜ τράπεζας και η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που κατέστρεψε και μέρος του καταστήματος, ενώ ο τρόπος δράσης των κακοποιών έστρεφε τις έρευνες προς την προηγούμενη επίθεση στη Νίκαια. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι και στο Λεοντάρι Καρδίτσας χρησιμοποιήθηκε αυτοκίνητο με ρουμανικές πινακίδες και αμέσως δόθηκε σήμα της ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους στους μεθοριακούς σταθμούς.
Το ύποπτο όχημα, εντοπίστηκε αρχικά στην Ημαθία και ακολούθησε διακριτική παρακολούθησή του. Το μεσημέρι της Δευτέρας το αυτοκίνητο με τους τρεις επιβάτες έφτασε στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών και ακινητοποιήθηκε.
Στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν περισσότερες από 8.000 ευρώ, ανάμεσά τους και φθαρμένα και μισοκαμμένα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.
Οι τρεις Ρουμάνοι οδηγήθηκαν αρχικά στην ασφάλεια Λάρισας, όπου και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στις ανατινάξεις των ΑΤΜ στο Λεοντάρι Καρδίτσας και τη Νίκαια Λάρισας, ενώ μεταφέρθηκαν στην Καρδίτσα, όπου και ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για να διαπιστωθεί αν είναι οι δράστες και άλλων κλοπών σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details