Με συµβόλαια από φέτος ΘΕΣγη και ∆οντάς στο βαμβάκι

Με συµβόλαια από φέτος ΘΕΣγη και ∆οντάς στο βαμβάκι


Συµβολαιακό και µόνιµο χαρακτήρα φαίνεται ότι αποκτά η συνεργασία που εγκαινίασαν την περασµένη σεζόν η οµάδα παραγωγών ΘΕΣγη από τη Θεσσαλία µε τον όµιλο ∆οντά (Επίλεκτος) στο βαµβάκι και η οποία λειτούργησε ευεργετικά για τα µέλη του εξασφαλίζοντας τιµές 42 και 43 λεπτών το κιλό όταν η µέση τιµή της αγοράς κινήθηκε στα 40 λεπτά.
Όπως πληροφορείται η Agrenda, λίγο πριν την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά να δώσουν τα χέρια πάνω σε µια συµφωνία που θα κινείται στις ίδιες κατευθυντήριες γραµµές µε εκείνη που συνάφθηκε τον περασµένο Σεπτέµβριο στο παραπέντε κυριολεκτικά της εκκοκκιστικής περιόδου.

Αυτό σηµαίνει ότι, όπως και πέρυσι, θα προβλέπεται η απορρόφηση ολόκληρης της ποσότητας βαµβακιού που θα παράξει ο συνεταιρισµός και η οποία  από τους 1.500 τόνους θα αυξηθεί φέτος στους 2.000 τόνους.
Ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα να παραδώσει το προϊόν του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου µε δύο επιλογές όσον αφορά στην τιµή και την πληρωµή: α) Να «κλείσει» αυθηµερόν την τιµή εισπράττοντας άµεσα την τρέχουσα τιµής της αγοράς την ηµέρα της παράδοσης. β) Να κρατήσει την τιµή ανοιχτή κλείνοντάς την όποτε ο ίδιος κρίνει σκόπιµο και συµφέρον όσο διαρκεί η εκκοκκιστική περίοδο. Αν η τιµή στο διάστηµα αυτό υποχωρήσει, θα έχει «κλειδώσει» ως µίνιµουµ την τιµή που ίσχυε την ηµέρα της παράδοσης. Επιπλέον, θα προβλέπεται ποιοτικό πριµ -το οποίο πέρυσι κινήθηκε -σ.σ. πέρυσι ήταν από 1 έως 1,5 λεπτά το κιλό- αν το βαµβάκι είναι αποφυλλωµένο και στεγνό.

Όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος της δραστήριας οµάδας παραγωγών, Παναγιώτης Καλφούντζος, στόχος φέτος -και εκεί επικεντρώνονται αυτή την περίοδο οι συζητήσεις- είναι να καλλιεργήσει για λογαριασµό της Επίλεκτος εξειδικευµένες ποικιλίες βάµβακος τις οποίες πέρυσι η τελευταία πλήρωσε 15% υψηλότερα από τις συµβατικές. Ήδη έχουν γίνει οι επαφές µε τον Αγροτικό Οίκο Σπύρου ο οποίος παράγει τους σχετικούς σπόρους.

Εξάλλου, µέσα στις επόµενες εβδοµάδες ο ΘΕΣγη αναµένεται να κλείσει µια ακόµα συµβολαιακή συµφωνία µε την Μπάρµπα-Στάθης για την καλλιέργεια  φυλλώδους λαχανικού, πιθανότατα λάχανο ή µπρόκολο
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details