Αποκαλυπτική μελέτη: Το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto ευθύνεται για επιδημία χρόνιας νεφρικής νόσου;

Αποκαλυπτική μελέτη: Το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto ευθύνεται για επιδημία χρόνιας νεφρικής νόσου;


αποκαλυπτική-μελέτη-για-το-roundup-της-monsanto
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αιτία που ευθύνεται για την επιδημία της χρόνιας νεφρικής νόσου που πλήττει τους αγρότες  στην Κεντρική Αμερική, την Ινδία και τη Σρι-Λάνκα είναι πιθανότατα ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο που παρασκευάζεται από τη Monsanto.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τρείς επιστήμονες από τη Σρι Λάνκα, το συστατικό γλυφοσάτη που περιέχεται στο ζιζανιοκτόνο Roundup πιθανότατα ενοχοποιείται για τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών χρόνιας νεφρικής νόσου/CKDu – (σ.σ. pentapostagma.gr– CKDu/ Chronic Kidney Disease unkown– με το u να υποδεικνύει ότι η αιτία ανάπτυξης της πάθησης δεν είναι ακόμη απολύτως εξακριβωμένη).
Η νόσος CKDu αποτελεί πλέον τη δεύτερη συχνότερη αιτία θνησιμότητας ανάμεσα στους άνδρες του El Salvador. Το El Salvador είναι μία μικρή χώρα που εμφανίζει τον υψηλότερο συνολικό δείκτη θνησιμότητας από νεφρική νόσο παγκοσμίως. Στη γειτονική Nicaragua, είναι χαρακτηριστικό ότι, περισσότεροι άνδρες πεθαίνουν από τη νόσο CKDu από ότι από τον ιό HIV/AIDS, το διαβήτη και τη λευχαιμία μαζί!
Μία αγροτική περιοχή της Nicaragua, έχει μετονομαστεί σε «Νησί των Χηρών» εξαιτίας των συχνότατων θανάτων ανδρών/συζύγων στη συγκεκριμένη κοινότητα.
Στη Σρι Λάνκα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από της Χρόνια Νεφρική Νόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οδηγώντας τους ερευνητές στη συσχέτιση του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου με την έναρξη της χρησιμοποίησης των ζιζανιοκτόνων της Monsantoστην περιοχή.
Ο Δρ. Channa Jayasumana, και οι συνάδελφοί του, Dr. Sarath Gunatilake και Dr. Priyantha Senanayake, προχώρησαν σε μία υπόθεση εργασίας που ενοποιεί δύο διαφορετικές μεταβλητές επιχειρώντας να επεξηγήσουν την προέλευση της πάθησης.
Οι επιστήμονες βεβαιώθηκαν ότι ο ενοχοποιητικός παράγοντας «εισήχθη» στη Σρι Λάνκα τα τελευταία 30 έτη, σε αντιστοιχία με την εμφάνιση των πρώτων περιστατικών της νόσου CKDu (χρόνια νεφρική νόσος αγνώστου αιτίας) στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Οι επιστήμονες, προσπαθώντας να εντοπίσουν τις αιτίες που ευθύνονται για την επιδημία της χρόνιας νεφρικής νόσου, επιβεβαίωσαν τη συσχέτισή της με τη γλυφοσάτη, ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Σρι Λάνκα.
pentapostagma.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details