Αύριο το απόγευμα η παράσταση το Κοριτσάκι με τα σπίρτα!!!!

ΧΑΝΣ – ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ: «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»
Ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δομοκού (Α.Π.Ο.ΔΗ.ΔΟ.), παρουσιάζει ανήμερα των Χριστουγέννων, Τετάρτη 25η Δεκεμβρίου 2013, στις 6.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού και με είσοδο ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους, το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», από το αθηναϊκό Θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ».
Μουσική – τραγούδια – χοροί εποχής, στολίζουν το έργο μαζί με τα θαυμάσια σκηνικά και κοστούμια. Το έργο αυτό είναι διασκεδαστικό, ατμοσφαιρικό και ανθρώπινο με αισιόδοξο, εορταστικό φινάλε. Δίνει ένα μήνυμα Αγάπης και Ανθρωπιάς, που ανταποκρίνεται πλήρως στις άγιες μέρες των εορτών των Χριστουγέννων.
Θεατρική διασκευή : Διονύσης Κούτσης, Σκηνοθεσία : Έλλη Βοζικιάδου, Μουσική : Διονύσης Κούτσης, Σκηνικά : Γιώργος Πολυχρονιάδης, Kοστούμια: Έλσα Βώκου. Παίζουν έξι ηθοποιοί.
Η υπόθεση:
Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κόσμος χαρούμενος στους δρόμους. Ένα κοριτσάκι πουλά σπίρτα. Δύο «κοσμικές» κυρίες που το συναντούν, του φέρονται περιφρονητικά και το προτρέπουν να γυρίσει σπίτι. Δεν καταλαβαίνουν την κατάστασή του: είναι ορφανό κι ο μέθυσος πατριός του το στέλνει να πουλά σπίρτα. Μόνος φίλος του είναι ο Γιόχαν, ο κουλουράς, που προσπαθεί να το διασκεδάσει με τ’ αστεία του. Όταν ο Γιόχαν φεύγει, έρχεται μια ζητιάνα. Το κοριτσάκι την κοιτά επίμονα γιατί μοιάζει με τη γιαγιά του. Η γριά ζητιάνα το συμπαθεί και του διηγείται μια ιστορία. Μόλις η μικρούλα μείνει και πάλι μόνη, εμφανίζονται δύο πλουσιοκόριτσα και γελούν μαζί της, έτσι κακοντυμένη και ξυπόλητη που είναι. Το κοριτσάκι φεύγει όλο ντροπή. Τότε τα πλουσιοκόριτσα καταλαβαίνουν ότι φέρθηκαν σκληρά και θέλουν να επανορθώσουν, γι’ αυτό ρωτούν τον κουλουρά για το κοριτσάκι και τρέχουν να το βρουν. Ένα καλικαντζαράκι μας λέει με χαριτωμένο τρόπο τα δικά του. Πέφτει η νύχτα. Το κοριτσάκι δεν έχει πουλήσει τίποτα. Παγωνιά. Ο κουλουράς φέρνει στο κοριτσάκι την παντόφλα που είχε χάσει το πρωί. Εκείνο, για να μην παγώσει, τη φοράει στο ένα πόδι κι ανάβει ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Τότε αντικρίζει ένα όραμα: ένα πλούσιο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Μόλις σβήνει το σπίρτο το όραμα χάνεται. Το κοριτσάκι ανάβει και δεύτερο σπίρτο. Στη φλόγα του ζωντανεύει ένα
στολισμένο έλατο και πιάνει κουβέντα μαζί του. Όταν το σπίρτο σβήσει και το έλατο χαθεί, το κοριτσάκι ανάβει κι άλλο σπίρτο. Τώρα ζωντανεύει η κούκλα της βιτρίνας. Κι αυτό όμως το όραμα δεν κρατά περισσότερο από το σπίρτο. Τώρα το κοριτσάκι ανάβει πολλά σπίρτα μαζί. Στο άναμά τους εμφανίζεται η μορφή της γιαγιάς του. Μιλώντας της τρυφερά, το κοριτσάκι αποκοιμιέται στον πάγκο. Παρουσιάζονται όλα τα πρόσωπα του έργου και την ξυπνούν με γλυκά λόγια και δώρα. Μήπως όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα κακό όνειρο...
Το θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ» συμπληρώνει φέτος 33 χρόνια (1980-2013) αδιάλειπτης καλλιτεχνικής πορείας με κύριο γνώμονα την ποιότητα, τη συνέπεια και το ήθος. Ιδρυτές και διευθυντές της ΘΥΜΕΛΗΣ η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτης και θιασάρχης Κα Έλλη Βοζικιάδου και ο διακεκριμένος αρχιμουσικός της Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και συνθέτης Κος Διονύσης Κούτσης.

Δείτε το video-trailer της παράστασης: 


Επίσης ο Α.Π.Ο.ΔΗ.ΔΟ. παρουσίασε ήδη στο Νέο Μοναστήρι στις 17/12/13 το «ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ» που θα ξαναπαρουσιαστεί πάλι στο νηπιαγωγείο του Νέου Μοναστηρίου στις 20/12/13, ενώ στις 23/12/13 θα παρουσιαστεί στην Ομβριακή. Επίσης στην Ομβριακή θα παρουσιαστεί στις 26/12/13 παιδικό διαδραστικό θέαμα της Φωτεινής Παπαποστόλου με τον τίτλο: «Μαγικά Χριστούγεννα 2013».
Σημειωτέον ότι την Παρασκευή 20/12/13 στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού, στις 8.00 μ. μ., ο Α.Π.Ο.ΔΗ.ΔΟ. με την ενεργό συμμετοχή δημοτών του Δήμου Δομοκού θα παρουσιάσει το αφιέρωμα προς τον Αλεξανδρινό Ποιητή, Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, στα πλαίσια του Διεθνούς «Έτους Κ. Π. Καβάφη», για τα 150 χρόνια από την γέννησή του. Ποίηση του Κ. Π. Καβάφη θα διαβάσουν Δημότες, Δημοτικοί Υπάλληλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Μαθητές ενώ για τον ποιητή θα μιλήσουν οι φιλόλογοι του Δομοκού, Κα Παρασκευή Φωτοπούλου, ο Κος Δημήτρης Μακαρές και οπτικοακουστικές προβολές θα επιμεληθεί ο Κος Βασίλης Φωτόπουλος. Χορηγός επικοινωνίας είναι το βιβλιοπωλείο του Κου Νίκου Ζώτου. Την οργάνωση και επιμέλεια έχει ο πρόεδρος του Α.Π.Ο.ΔΗ.ΔΟ., σκηνοθέτης / ηθοποιός Ιωάννης Τράντας. 

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

2 comments:

/////////////////// είπε...

θέλω σαν έλθει ο καιρός μου να πετάξω
να μην υπάρχει πουθενά μιά θέση να αράξω
βόλτες να κόβω χαμηλά πάνω απ’ τις καμινάδες
και να ακούω Γιάννηδες, Μαρίες και Μηνάδες....

Να βλέπω φτώχεια και να ρίχνω σκούδα χίλια
να ανασταίνω τους νεκρούς, μ’ ένα φιλί στα χείλια
να κυνηγώ σαν αετός, δημιουργούς της κρίσης
γέλιο να δίνω στα παιδιά, καθάριο σαν της βρύσης.

Να με αφήσει ο Θεός, χάκερ να γίνω πρώτος
ν’ αλλάξω τους λογαριασμούς..."τη εντολή του δρώντος"*
να ρίξω τα πυρηνικά, σε μία μαύρη τρύπα
και με το "Άσπρο Σύννεφο" ν’ ανάψουμε τη πίπα!

Να πάω στον Ποντίφικα έχων φτερά Αγγέλου
να παίζει θεία μουσική... άρπας και βιολοντσέλου
να βγάλει απ’ τα υπόγεια έγγραφα και βιβλία
να μη μαθαίνουν τα παιδιά, ψέμματα στα σχολεία!

Μ’ αρέσει τούτη η δουλειά και θέλω να την κάνω
αρκεί το ναί, να πει Αυτός που βλέπει από πάνω
κι αν είναι εγωιστικό που διάλεξα εμένα
Στο Θείο Βρέφος καν’ ευχή κι ίσως να στείλει εσένα!


*χάριν ομοιοκαταληξίας, η ασυνταξία

Ανώνυμος είπε...

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης, το μέγεθος των πόλεων και ούτε η αφθονία των συγκομιδών, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.

Author Details