ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ

 

Τόπος όμορφος όλο τον χρόνο με φιλόξενους ανθρώπους

Ιδανικός προορισμός για αποδράσεις είναι ο Δήμος Σοφάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Απέχει 15 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, 203 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 284 χλμ. από την Αθήνα. H διαδρομή είναι εύκολη και ειδυλλιακή ανάμεσα στα πανέμορφα τοπία των Αγράφων. Ένας τόπος με πλούσιες φυσικές ομορφιές και φιλόξενους ανθρώπους, με τη Λίμνη Σμοκόβου να κυριαρχεί στο τοπίο. Τριάντα τρεις οικισμοί αποτελούν το Δήμο Σοφάδων. Οι ντόπιοι κάτοικοι αγαπούν τον τόπο τους, όπου με μεράκι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Μας ξεναγεί ο Δήμαρχος Σοφάδων, Μπάμπης Παπαδόπουλος:

«Μια αυθεντική επαρχιακή πόλη, μια τεχνητή λίμνη, δύο ποτάμια και 32 μικρά χωριουδάκια διάσπαρτα, άλλα στον κάμπο κι άλλα κρυμμένα ανάμεσα στα βουνά, είναι αυτά που συνθέτουν το Δήμο Σοφάδων και που μπορεί να απολαύσει όποιος τον επισκεφθεί.
Ένας Δήμος που συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο, πράσινο, βουνό, δάση, φυσικά μνημεία και πολλά σημεία ενδιαφέροντος αρκεί κανείς να έχει όρεξη για περιπλάνηση. Προέκυψε από τη συνένωση των Δήμων Σοφάδων, Άρνης, Μενελαΐδας, Ρεντίνας και Ταμασίου έχοντας έκταση 720.722 τ.χλμ. και πληθυσμό 23.043 κατοίκους.
Ξεκινώντας κανείς την περιήγηση στο Δ. Σοφάδων θα συναντήσει μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως ο Αρχαίος Οικισμός του Π. Κιερίου, το Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια, τον αρχαιολογικό χώρο Λουτροπηγής, Παλαιοκάστρου και Καστρί στην Κτιμένη, την Αρχαιολογική Αποθήκη Κέδρου καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο Παλαιοκάστρου στη Ρεντίνα.
Στη συνέχεια μπορεί κανείς να θαυμάσει πάμπολλα θρησκευτικά μνημεία ιδιαίτερης θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας επισκεπτόμενος την Ι.Μ. Ρεντίνης και το κρυφό σχολειό, το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, το Μουσειακό Ναό Αγ. Γεωργίου στη Ρεντίνα καθώς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Για όσους θέλουν να πάρουν μία γεύση από παράδοση δε θα πρέπει να παραλείψουν μια επίσκεψη στα Λαογραφικά Μουσεία Σοφάδων, Μασχολουρίου, Ματαράγκας, Λεονταρίου, Καππαδοκικού αλλά και στο Καραγκούνικο σπίτι στην πόλη των Σοφάδων ταξιδεύοντας γλυκά και νοσταλγικά στο παρελθόν μέσα από αντικείμενα και εικόνες που μπορεί κανείς να θαυμάσει στους χώρους αυτούς.
Αφήνοντας όλα αυτά πίσω, εκεί που το πράσινο συναντά το γαλάζιο και δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους ξεπροβάλλει η Λίμνη Σμοκόβου. Μία καινούργια λίμνη η οποία συνυπάρχει αρμονικά στο καταπράσινο τοπίο και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον μιας και ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί η κατάλληλη τουριστική υποδομή. Υπάρχουν μόνο μερικές ταβέρνες και λίγα καταλύματα σε κοντινή απόσταση.
Αν πάλι κάποιος είναι λάτρης του Ιαματικού Τουρισμού, ο Δήμος Σοφάδων μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες καθώς διαθέτει δύο λουτροπόλεις. Μπορεί ν’ αφεθεί στις θεραπευτικές ιδιότητες των Ιαματικών Λουτρών Δρανίστας-Καΐτσας, να χαλαρώσει στο σύγχρονο spa των Λουτρών Σμοκόβου και να επωφεληθεί από τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού.
Αν μένει ακόμη όρεξη για περιπλάνηση μπορεί κανείς να θαυμάσει το μοναδικό Πλατανόδασος της πεδινής Θεσσαλίας στο Ανώγειο, τη μυστική λίμνη Γκιώλη στη Ρεντίνα, να επιδοθεί σε ποδηλασία και πεζοπορία καθώς υπάρχουν μοναδικά μονοπάτια με σήμανση αλλά και να περιηγηθεί στα γραφικά χωριουδάκια θαυμάζοντας τη φυσική ομορφιά».
Λίμνη ΣμόκοβουΠεζοπορία στη ΡεντίναΘέα στη χιονισμένη Ρεντίνα
ΔΑΣΟΣ ΑΝΩΓΕΙΟΥ   ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ


Αυθεντικά Τοπικά Προϊόντα

«Όσοι επισκεφθούν το Δήμο Σοφάδων, μπορούν να απολαύσουν νόστιμα ψητά της ώρας, ντόπιο κρασί και τσίπουρο σε ωραία παραδοσιακά ταβερνάκια. Υλικά, που αν δεν τα δοκιμάσετε σίγουρα θα πρέπει να τα πάρετε μαζί σας φεύγοντας, είναι: τοπικά παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακές μαρμελάδες από τους Συνεταιρισμούς Γυναικών, χειροποίητες χυλοπίτες και ζυμαρικά, βιολογικά προϊόντα, μέλι αλλά και αρωματικά φυτά, όλα εξαιρετικής ποιότητας φτιαγμένα με μεράκι από τους κατοίκους».

Προληπτική ιατρική & θεραπεία στα Ιαματικά Λουτρά Σμοκόβου 
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία και την μακροζωία. Ο Ιαματικός Τουρισμός αφορά στην πρόληψη, θεραπεία, ανάρρωση και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές ή φυσικές μεθόδους συνδυάζοντας παράλληλα την ξεκούραση και τη χαλάρωση.
Ο Δήμος Σοφάδων διαθέτει δύο Λουτροπόλεις, τα Ιαματικά Λουτρά Δρανίστας –Καΐτσας και τα Λουτρά Σμοκόβου. Οι ιαματικές πηγές Δρανίστας- Καΐτσας αναβλύζουν από ασβεστολιθικά πετρώματα και ενδείκνυνται για αρθροπάθειες, νευροπάθειες και νευρολογικές παθήσεις ενώ τα ιαματικά νερά των Λουτρών Σμοκόβου με τις ευεργετικές τους ιδιότητες θεραπεύουν μια μεγάλη γκάμα παθήσεων, με πρώτες τις χρόνιες ρευματοπάθειες- αρθροπάθειες, παθήσεις αναπνευστικού, πεπτικού, δερματοπάθειες, ενδοκρινείς ανεπάρκειες και γυναικολογικές παθήσεις.
Το σύγχρονο spa των Λουτρών Σμοκόβου διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δύο κλασικές και δύο διαθερμικές σάουνες, δύο αίθουσες χαμάμ και δύο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Στο υδροθεραπευτήριο οι επισκέπτες θα βρουν ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων. Σ’ ένα κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, οι θεραπευτικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για αποκατάσταση της υγείας αλλά και για χαλάρωση, αναψυχή, αναζωογόνηση σώματος, πνεύματος και ευεξία.
Αξίζει λοιπόν, να απολαύσετε ένα παραμυθένιο ταξίδι ομορφιάς με εικόνες μαγικές και μοναδικές εμπειρίες και να αφεθείτε στις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details