Ιχνη αρχαίας πόλης στον βυθό

Μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας, που πιθανόν σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας πόλης, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά την υποβρύχια έρευνά τους στη Ζάκυνθο. Αυτό αποδεικνύουν τα εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα, σε βάθος από 2 έως 6 μέτρα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό.
Καταμετρήθηκαν μάλιστα τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στον χώρο με μεγάλη οπή στο κέντρο τους, κυκλικής διατομής 34 εκατοστών περίπου, που πιθανόν να σημαίνει την υποδοχή ξύλινων κιόνων.
Η χρονολόγηση των ευρημάτων δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στον χώρο, από το μέγεθος του κτιρίου όμως υποδηλώνεται η ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.
Η έρευνα έγινε από κλιμάκιο της Εφορείας που μετέβη στη Ζάκυνθο για σειρά αυτοψιών. Στο πλαίσιο των εργασιών τους πραγματοποίησαν και την υποβρύχια έρευνα στην περιοχή Αλικανά κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Ζακύνθου και ύστερα από υπόδειξη του κ. Π. Βούτου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τον δήμο, ενώ θα γίνει και αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, που θα μας δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι ίσως εκεί βρισκόταν η αρχαία Αρκαδία, πρώτη πόλη του νησιού, η οποία, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, βυθίστηκε ολόκληρη ή τουλάχιστον ένα τμήμα της.
DIABASTE PERISSOTERA ΕΔΩ!(ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ)
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details