Ανακαλύφθηκε «στόλος» από οκτώ λέμβους της εποχής του Χαλκού

Ένας «στόλος» από οκτώ εκπληκτικά καλοδιατηρημένες προϊστορικές λέμβους, ανακαλύφθηκε σε λατομείο στο Cambridgeshire στα περίχωρα του Peterborough στην Αγγλία.
Οι βάρκες (η μεγαλύτερη έχει σχεδόν εννέα μέτρα μήκος), πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φορτίων και επιβατών περίπου 3.500 χρόνια πριν. Κάθε μια από αυτές ήταν λαξευμένη από ένα ενιαίο κορμό δέντρου, έξι από αυτές από κορμό βελανιδιάς, μια από σκλήθρας και μια από λάιμ. Οι λέμβοι μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούνται κατά τον ετήσιο αγώνα κωπηλασίας μεταξύ των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.
Η διαδικασία συντήρησης ξεκίνησε με στόχο τη μελλοντική χρησιμοποίησή τους σε μελέτες και ως τουριστικό αξιοθέατο χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές που έσωσαν το Mary Rose από την κατάρευση. Επιστήμονες από την αρχαιολογική μονάδα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αναφέρουν ότι η ανακάλυψη αυτή μας παρέχει ένα "παράθυρο" στην γνώση της κατασκευής λέμβων, των ξύλινων τεχνικών της εποχής του Χαλκού, αλλά και του τρόπου που η ανθρώπινη επινοητικότητα ξεπέρασε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Λέμβοι από την εποχή του Χαλκού έχουν ξαναβρεθεί στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν ανακαλύφθηκαν τόσες πολλές στην ίδια θέση. "Υπήρξε τεράστιος ενθουσιασμός για την πρώτη λέμβο, και στη συνέχεια τηλεφωνούσαν στο γραφείο λέγοντας ότι βρήκαν μια ακόμη, και άλλη, και άλλη, μέχρι που τελικά σκεφτόμασταν, 'Έλατε τώρα, γίνεστε άπληστοι' ", δήλωσε στην Guardian ο Ian Panter από το York Archaeological Trust.

Πηγή:Guardian - Dailymail - Telegraph
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details