Πρωτογενές πλεόνασμα 970 εκ το πρώτο τρίμηνο!!


Σύμφωνα με τα ταμειακά ταμεία καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 970 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, έχουν χρηματοδοτηθεί δαπάνες για εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν το Μάρτιο στα 7,9 δισ. ευρώ και 244 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους (από 8,1 δισ. ευρώ και 723 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012). Επιπλέον τονίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, την επίτευξη των βασικότερων ενδιάμεσων στόχων των διαρθρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς: - Η συμμετοχή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανέρχεται στο 95% επί του συνόλου των παλαιών φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 91%, και στο 65% επί του συνόλου των νέων φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 55%. - Η απόκλιση, ως προς τους νέους φορείς, μεταξύ αυτών που υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία μέσω Δελτίων και αυτών που καταχωρούν τα στοιχεία τους στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανήλθε στο 10%, που είναι σημαντικά μικρή απόκλιση, καθώς ο στόχος ήταν για 30%, υπογραμμίζοντας τη σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης των φορέων. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

13 comments:

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

24 Αυγούστου 2012 10:26 μ.μ.
Όταν όλοι οι σοβαροί αναλυτές , προφήτευαν την πλήρη καταστροφή της Ελλάδας και οι άνθρωποι πήδαγαν απο τα μπαλκόνια.

Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ
Η αναγέννηση περνάει μέσα από την καταστροφή
Πως βλέπω τις οικονομικές εξελίξεις στη Ελλάδα

Η εσωτερική υποτίμηση με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα ανέλθει στο 23% περίπου στο τέλος του 2012

1) Άρα η μεγάλη υπερτίμηση εργασιακού κόστους (+ 25-27%) που είχαμε το 2007 σε σχέση με το μέσο ορο της Ευρώπης έχει σχεδόν εξαλειφθεί.
Αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος της τρόικα και θα γινόταν, όπως να γινότανε τα πράγματα (με τρόικα η χωρίς την τρόικα, αλλά ένα ξέρω ότι αυτά δεν γίνονται μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, χωρίς μπαμπούλα ….).

2)Από το πρώτο τρίμηνο-εξάμηνο του 2013 όπως και διαφαίνεται κατά 99% θα έχουμε επιβεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος

Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν οχι το πρώτο τρίμηνο 2013 ,το Β τρίμηνο το πολύ να πατήσουν το κουμπί να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης βάζοντας βενζίνη (ρευστότητα -χρήμα) στο όχημα και όχι μόνο επιμήκυνση που δεν είναι το ζητούμενο στην παρούσα φάση.
Η εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων και εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων έργων υποδομής ή του ΕΣΠΑ μπορεί να είναι η πρώτη ώθηση στην ανάπτυξη .
Φως λοιπόν στο τούνελ από το δεύτερο τρίμηνο 2013 και ανάκαμψη από το Β'εξάμηνο 2013 (πρώτα φυσικά για τους εργολάβους και μετά για μας )

Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Τα σημάδια ανάκαμψης
Αν τα πράγματα γίνουν όπως λέω, στο επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να έχουμε μαζικές αγορές ομολόγων από τα επίπεδα του 15-20% της αξίας του με στόχο το 40-45% της αξίας τους σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει η άνοδος του Χρηματιστηρίου που προηγείται συνήθως 6 μήνες πριν την ανάκαμψη ( για να γίνω πιο σαφής άνοδος πάνω από τις 900 μονάδες)
θυμίζω ,ότι ο χρυσός εχει ξεκινήσει από τα 250 δολ ,το 2002-03 τότε που πούλησε, ένα μεγάλο κομμάτι χρυσού της Ελλάδος ο Παπαντωνίου,ενας αλλος μεγάλος σωτηρας της οικονομίας.

ΕΤΣΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ CDS (ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ) TOY TAXYΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ.

Τα επίπεδα 1700 -1800 δολ η ουγγιά είναι υψηλά-Κλάψαμε με τα ομόλογα ,μην έχουμε το ίδιο δράμα και με τον χρυσό
ΑΥΤΑ ΗΞΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006-2007- ΟΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013
ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ- ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΞΕΡΕ ΜΟΝΟ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΛΠΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΦΤΑΙΞΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

24 Αυγούστου 2012 10:26 μ.μ.

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

16 Ιουλίου 2012 10:02 π.μ.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ……
ΔΙΟΤΙ Η Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ (ΕΡΧΕΤΑΙ-ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ) ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΝΤΕΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
16 Ιουλίου 2012 10:02 π.μ.

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

Σε όσους επικαλούνταν την «ειρηνικη επανασταση» του λαου
ο παρατηρητης είχε απαντήσει:

Πρώτα η κάθαρση και μετά η «ειρηνική επανάσταση» με αυτοκριτική και αυτογνωσία, .

Συναινέσαμε όλοι μας στο σάπιο πολιτικό σύστημα ,για αυτό πήραμε και το τίμημα που μας άξιζε .
Οσο για την πιθανότητα να διωχτεί η Ελλάδα από τη Ε.Ε (για όσους γνώριζαν την Συνθήκη Μάαστριχτ,) δεν υπήρχε ποτέ ,τα όσα ειπώθηκαν ήταν για εκφοβισμό για να περάσουν τα δημοσιονομικά μέτρα που επιβληθήκαν .Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν συναίνεσαν εξ ανάγκης ηταν υποχρεωμένοι να βοηθήσουν λόγω της συνθήκης και αυτό έπραξαν. Σε ένα πτώμα όμως ,πάντα βρίσκονται κάποιοι και ασελγούν,( ένδοθεν και έξωθεν της χώρας).
Πέρα από το σάπιο πολιτικό σύστημα, η οικονομία της χώρας είχε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας διότι το εργασιακό κόστος ήταν αυξημένο κατά 25- 28% , το οποίο τελικώς εξαλείφθηκε.
Όσοι ασχολούνται πολύ καλά με τα χρηματοοικονομικά το ξέρανε από το 2006 και το αναμένανε.

Όπως επίσης τώρα αναμένουνε την σταθεροποίηση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2013 (πρωτογενές πλεόνασμα) ,ανάκαμψη 2014 και απογείωση το 2015 με 2017 με κάθετη μείωση της ανεργίας και όχι σε δέκα και είκοσι χρόνια όπως αναφέρονται πολλοί (τα έχω ξαναπεί την άνοιξη και καλοκαίρι όταν ολοι οι σοβαροί αναλυτές που επικαλείσαι δηλώνανε την καταστροφή της χώρας. οχι η χώρα δεν καταστρέφεται ,θα αναγεννηθεί αλλά θα χάσει ένα μέρος από τον μεγάλο- ορυκτό πλούτο που διαθέτει, ας ήμασταν πιο προσεκτικοί)
Η οικονομία μοιάζει με ένα ελατήριο όσο πιο πολύ το συμπιέζεις τόσο πολύ εκτινάσσεται όταν το αφήσεις, αρκεί να μην το σπάσεις.
Και για να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους θέση το μνημόνιο, δεν είναι η αιτία της κρίσης, η οποία εξαθλιώνει σήμερα την πατρίδα μας. Είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που προκάλεσε την κρίση και αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση.
Οσο για τις «ειρηνικές επαναστάσεις» που επικαλείσαι (συμφωνώ μαζί σου ) αλλά αυτές από ότι ξερω είναι επι το πλείστον εφικτες να γίνουν από καθαρούς λαούς και όχι από λαούς που συναινέσανε στην αρπαχτη, στο λαμογισμο και γενικά στηρίξανε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα για τουλάχιστον είκοσι έτη!!!!. (Το έπιασα από την τελευταία χρεοκοπία του 1990,κανονικά θα έπρεπε να το αρχίσω από το 1975 διότι τότε στρώθηκε το στρώμα του λομογισμού (Ασυλία –Αποβιομηχανοποιηση της χώρας κλπ). Επί 38 συνεχή χρόνια μετά την μεταπολίτευση, στην Ελλάδα βασιλεύει, η διαφθορά, η απατεωνιά, η κλεπτομανία, η ατιμωρησία.
Οι πολιτικοί φυσικά είναι διεφθαρμένοι ,αλλά δεν είναι βλάκες, πρώτα μας κάνανε συνένοχους (διορισμούς –προαγωγές- απατεωνιές κλπ ) -και μετά μας κατακλέψανε (μας το είπε ευθέως ο πάγκαλος «μαζι τα φάγαμε», μόνο που ξέχασε να μα πει ότι αυτός έφαγε το χαβιαρι και σε εμένα, όταν μας οδήγησε στη κρίση μου έστειλε δια μέσω του δήμου τα μακαρόνια τρίτης κατηγορίας). Τελευταίο και ειρωνικό για μην προβούμε σε «ειρηνική επανάσταση» , δημιουργούνε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μαλώνουμε μεταξύ μας (προμελετημενη κίνηση!!)
Αυτό που θα έπρεπε καλύτερα να επικαλείσαι είναι η αυτοκριτική και συνεπώς η αυτοκάθαρση και μετά η «ειρηνική επανάσταση» για την ανάδειξη πραγματικών αξιών και όχι φούσκες όπως ανέδειξε το παρελθόν
και η παρακμή της χώρας
Η δε παρακμή φθάνει στο τέλος της, όταν ολοκληρώνεται η κάθαρση.
Πρώτα λοιπόν η κάθαρση και μετά η ειρηνική επανάσταση

Η καλύτερη πληροφορία είναι η σωστή σκέψη!


Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

15 Ιουλίου 2012 11:08 π.μ.
Ο παρατηρητης είχε γράψει

Πολλοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια.
Αυτό δεν πρόκειται να γίνει διότι είναι εύκολο να πας από ένα αδύναμο νόμισμα σε ένα ισχυρό νόμισμα, όμως είναι καταστροφικό να αφήσεις ένα ισχυρό νόμισμα για ένα αδύναμο.

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

Ο παρατηρητης στην καρδια της κρισης ειχε γραψει :

Το πρώτο εξάμηνο του 2013 (το εχω πει από το καλοκαίρι όταν όλοι οι σοβαροι αναλυτες που επικαλείσαι βλέπανε την ολοκληρωτική καταστροφή ,φυγή από το ευρω ,π.χ Ρουμπινι ,ο ηρωας στην εποχή της φούσκας κλπ) θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, στο δε β εξάμηνο( πιθανό στο 4ο τριμηνο θα ξεκινήσει η ανάκαμψη ( πρώτα ευημερούν οι αριθμοί) και το 2015 θα αρχίζει να περνάει στην πραγματική οικονομία και( εννοούμε κατακόρυφη πτώση της ανεργίας σε διάρκεια δυο –τριων ετών 2015-2018 για να φθάσει περίπου το 15%) και όχι σε δέκα και είκοσι χρονια όπως ισχυρίζονται οι σοβαροί αναλυτές που το καλοκαίρι βλέπανε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την διάλυση της Ευρώπης.
Το εχω ξαναπεί από το καλοκαίρι ότι τα κρατικά ομόλογα (10ετες)από 15% που ητανε στο τέλος του χρόνου θα έχουν φθάσει στο 40 με 45% της αξίας τους (σημερα είναι στο 45%) και το 2 015 το λέω τώρα θα είναι στο 80% της αξιας τους για αυτό κρατήστε τα και μην τα ρευστοποιείτε. Το δε χρηματιστήριο θα προεξοφλήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως και άρχισε να γίνεται και θα έχει μεγάλη άνοδο τα επόμενα χρόνια.

Μετά από ένα δεύτερο κούρεμα που θα γίνει πιθανόν στο τέλος του 2013 με αρχές 2014 στα ομόλογα των κρατών ΕΕ (διότι χρέος 150- 160 % του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο το έχουμε πει πολλές φορές, εκτος και εάν αυξηθεί το ΑΕΠ ),κατόπιν η οικονομία της Ελλάδας το 2015 με 2017 θα απογειωθεί όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο. Όσοι λένε ότι θα χρειαστεί δέκα και είκοσι χρόνια λένε μπαρούφες η το κάνουνε σκοπίμως.

Τώρα για ορυκτό πλούτο, τι να πούμε η Ελλάδα η «ψωροκοστενα» ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες σε φυσικό Αέριο και πετρέλαιο ,μέταλλα κλπ γνωστό από την εποχή του Ηροδότου (εκτός τις περιοχές που γνωρίζεται) απο τα Γιάννενα - Γρεβενα μέχρι και την Θεσσαλία!!! Θα μου πείτε μα ο πάγκαλος είπε …..είπαμε στα πτώματα συνήθως ασελγούνε πολλοί βιαστές….

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ο Παρατηρητής-Ρεπορτερ βλέπει κουρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, τύπου Κύπρου , και εαν ναι πότε το προσδιορίζει χρονικα!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 02.30 ΠΜ ΠΕΡΙΠΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Δεν βλέπω κούρεμα καταθέσεων (τύπου Κύπρου) παρά μονάχα σε περίπτωση απρόβλεπτου ατυχήματος (εκτροχιασμού του προγράμματος)

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι διασφαλισμένη μέχρι το 2016 και τα κονδύλια που θα χρειαστεί μέχρι τότε η χώρα μας είναι επίσης διασφαλισμένα.

Εχει όμως δυο βόμβες στα θεμέλια της
Η μια είναι βραδυφλεγής βόμβα, το χρέος της ελλαδος φτάνει το 175% του ΑΕΠ και το 70% αυτού βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, δηλαδή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ
Το χρέος σε αυτά τα επίπεδα είναι μη βιώσιμο.

Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί σε αυτή την φάση. πρέπει πρώτα να αποχτήσουμε τρια συνεχόμενα τρίμηνα με πρωτογενή πλεονάσματα. το πρώτο τρίμηνο το έχουμε, αν και τα δυο επόμενα
είναι πλεονασματικά (όπως και εκτιμω) η Ελλάδα θα μπορεί να ζητήσει και να κερδίσει
Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων. Πρόκειται για δύο μέτρα που θεωρούνται ανώδυνα για τους κατόχους του ελληνικού χρέους. Κάτι που άλλωστε προβλέπει και το Μνημόνιο με τις ρήτρες μέτρων σε περίπτωση που πάει καλύτερα η ελληνική οικονομία
Μια πρώτη κατάθεση αιτήματος πιστεύω ότι μπορεί να γίνει στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με την τρόικα ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για όποιες κινήσεις, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Μετά τις γερμανικές εκλογές(αρχές 2014) να ζητήσει επιπλέον κούρεμα του χρέους από πλευράς δανειστών .Έτσι απασφαλιζεται πλήρως η βόμβα του χρέους

Η άλλη επικίνδυνη και εκρηκτική βόμβα είναι τα κόκκινα δάνεια ,(τα μη εξυπηρετούμενων δανεια) τα οποία έχουν φθάσει στο αναμενόμενο 25-26%.μια εκτίναξη πάνω από το 35-40% ενεργοποιεί άμεσα κατά την γνώμη μου το μηχανισμό ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Αν λοιπόν η Ελλάδα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ή οι τράπεζές της νέα ανακεφαλαιοποίηση, τα επιπλέον χρήματα δεν θα βρεθούν από τον ESM (τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) αλλά μέσω ενός αντίστοιχου ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Αυτό όμως αποτελεί ένα ατύχημα και εκτιμούμε ότι δεν θα συμβεί. Διότι τοτε το κούρεμα των καταθέσεων Θα φαντάζει ελάχιστο μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν
Προς το παρόν η Ελλάδα απολαμβάνει την προνομιακή υποστήριξη του βορρά με τη σκοπιμότητα να αποτελέσει το επιτυχές παράδειγμα εφαρμογής της γερμανικής συνταγής.

Π.χ. αν η Ελλάδα βγει στις αγορές έστω και δοκιμαστικά πριν τις γερμανικές εκλογές (ή έστω μετά) η ψυχολογία εντός και εκτός θα άλλαζε άρδην.
Στο μέλλον, ίσως από το 2015 και μετά, όποια τράπεζα χρεοκοπεί δεν θα σώζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά από τους καταθέτες που έχουν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο της Κύπρου θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Οι τραπεζικές θυρίδες δεν προσφέρουν ασφάλεια έναντι του "κουρέματος"!

Μπορεί να μην βλέπω στην Ελλάδα, κούρεμα καταθέσεων τύπου Κύπρου αλλα βλέπω πολλά
Κουρέματα ελληνικού τύπου πχ των περιουσιακών στοιχείων του Έλληνα

ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 200.000 ΕΙΣΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΥΠΟΠΤΟΣ

Πχ έλεγχο καταθέσεων ποσών πάνω από 200.000 ευρώ και φορολόγηση σε ποσοστό 20-40% σε ποσά δεν δικαιολογούνται από την φορολογικές δηλώσεις

Επισης Έλεγχο περιουσιακών στοιχειων, ακινήτων αντικειμενικής αξίας πάνω από 200-300 χιλιάδες ευρώ και φορολόγηση αδικαιολογήτων ποσών

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Μετά τις Γερμανικές εκλογές θα συμβεί το εξής «θα διαπιστωθεί εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Προφανώς τότε το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης θα διαπιστώσει ότι είναι μονόδρομος το haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα. Εκτιμάται ότι ένα haircut 30% στα δάνεια του επίσημου τομέα ή κατά το ορθότερο στο πρώτο δάνειο θα ωφελήσει το ελληνικό κράτος κατά 30 δις ευρώ περίπου. Όμως η λύση αυτή επειδή θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους φορολογούμενους πολίτες, θα χρειαστεί να εφεύρουν ένα μηχανισμό αντιστάθμισης της λαϊκής δυσαρέσκειας στην Ευρώπη. Οι πλούσιοι έλληνες θα συμμετάσχουν στην διάσωση της Ελλάδος. Με βάση τους σχεδιασμούς, θα επιβληθεί haircut ανάλογο του κουρέματος του ελληνικού χρέους του επίσημου τομέα δηλαδή 30% στις καταθέσεις των ελλήνων πλουσίων εκτός και εντός Ελλάδος.
Αν δεχθούμε ότι οι καταθέσεις των ελλήνων στο εσωτερικό είναι 160 δις ευρώ και στο εξωτερικό 30-33 δις ευρώ προκύπτει ότι πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ έως εκατομμύρια ευρώ καταθέσεων, αντιστοιχούν περίπου 40 δισ ευρώ. Haircut 30% σημαίνει 12 δισ ευρώ τα οποία θα καταβάλλουν οι πλούσιοι έλληνες για την διάσωση της Ελληνικής οικονομίας. Η διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου είναι ότι οι καταθέτες στην Κύπρο θα διασώσουν τις τράπεζες ενώ οι καταθέτες στην Ελλάδα θα διασώσουν την οικονομία. Ωστόσο αν μέχρι τότε προκύψει ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια οι τράπεζες είναι πιθανό μέρος του haircut επί των καταθέσεων θα στοχεύσει στην περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης κουράστηκε με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που δεν οδηγούν πουθενά. Η Κύπρος άνοιξε ένα δρόμο, της συμμετοχής των καταθετών της χώρας, των εχόντων πλούτο στην αναδιάρθρωση του χρέους της οικονομίας και των τραπεζών. Ο ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης δεν είναι διατεθειμένος για άλλα πειράματα. Δυστυχώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και οι καταθέσεις θα αποτελούν μέρος της διάσωσης των οικονομιών της ευρωζώνης και ειδικά χωρών όπως η Ελλάδα που έχουν λάβει 2 πακέτα διάσωσης. Οι καταθέσεις που βρίσκονται στην κορυφή των ασφαλών επενδύσεων γιατί είναι υπαρκτές και όχι σύνθετα προϊόντα, τέθηκαν σε καθεστώς αμφισβήτησης. Είναι μεν θετικό ότι διασφαλίστηκε το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ, αλλά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, οι καταθέσεις χαρακτηρίζονται πλέον μη εξασφαλισμένες.
το όριο σήμερα είναι 100 χιλιάδες ευρώ ανά λογαριασμό αλλά το ερώτημα είναι αν αύριο η κρίση ενταθεί το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ δεν μπορεί να μετατραπεί σε 80 χιλιάδες ή 50 χιλιάδες ευρώ; Κανείς στον πλανήτη, τραπεζίτης, καταθέτης, επενδυτής δεν επιδοκίμασε την απόφαση του Eurogroup και της Κύπρου να υποστούν haircut οι καταθέτες. Αυτό αποδεικνύει ότι η εμπλοκή των καταθετών στην διάσωση των οικονομιών μόνο μεγαλύτερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει...μεγαλύτερο φόβο…και μεγαλύτερη αμφισβήτηση στην σχέση καταθέτη και τράπεζας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Πολλοί ερωτούν:
Αν η διανομή των καταθέσεων σε 3 ή 4 άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος αποτελεί ασφαλή προσποίηση εξασφάλισης της εγγύησης που προσφέρει η Ευρωζώνη για καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως, ναι. Αρκεί το πρόσωπο στο οποίο θα μεταφερθούν να μπορεί να αιτιολογήσει την κατάθεση με βάση τα εισοδήματα που έχει δηλώσει στην εφορία. Σε άλλη περίπτωση προκύπτουν άλλα προβλήματα με ζητήματα που έχουν να κάνουν με φοροδιαφυγή είτε από εισόδημα, είτε από φόρους κληρονομιάς.


οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν συντόμως κούρεμα καταθέσεων

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Θέλετε να σώσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό από κατασχέσεις; Δηλώστε τον ως καταθετικό

Δηλώστε τον ως καταθετικό για να τον σώσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό,μετά τις κατασχέσεις που έχουν τράπεζες για χρέη οφειλετών προς αυτές.
Από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013 σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20). Ωστόσο, το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι ''με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο''.
Για το λόγο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, δέχεται καταγγελίες καταθετών στους λογαριασμούς των οποίων οι Τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους προς αυτές χωρίς να τηρούν τα παραπάνω όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.
Κατόπιν των ανωτέρω ο Συνήγορος του Καταναλωτή, καλεί τους καταθέτες να προβούν άμεσα σε δήλωσή τους προς εκείνη την Τράπεζα που τηρούν λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό τους λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/201

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ --ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Το τελευταίο δίμηνο έχουμε μεγάλες εισροες επενδυτικού κεφαλαιου στις τράπεζες οποτε κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες για κούρεμα καταθέσεων και μελετήστε τις επενδυτικές κινήσεις που θα κάνετε διότι οι ευκαιρίες που εχουν διαμορφωθεί και θα διαμορφωθούν μέσα στο 2014 είναι πολλές και μεγάλες,ανάλογα που θέλετε να κινηθείτε(ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του καθενός).
Μονο προσοχή ,όταν βρείτε την είσοδο, να ρωτήσετε και για την έξοδο (διότι κάποια στιγμή να είστε σίγουροι θα σας χρειαστεί,οσο ξύπνιοι και τυχεροί να είστε...για να μην βρεθείτε στο μπαλκόνι)

Γενικά η κατάσταση της οικονομίας εξελίσσετε, οπως την έχουμε προβλέψει και ως προς την χρονική περίοδο και ως προς τα γεγονότα.
Μετα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, μέχρι το Γ' τρίμηνο του 2014 θα γράψουμε και το πρώτο τρίμηνο ανάπτυξης έστω και μικρο.... το 2015
θα έρθει και το μεγάλο νούμερο ποσοστού ανάπτυξης....

Το 2014, το μεγάλο πρόβλημα που θα εχει,θα ειναι τα χάσιμο των σπιτιών για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους. Οσοι όμως έχουν πολύ μικρά εισοδήματα μπορούν να διεκδικήσουν(δικαστικώς)το κούρεμα των δανείων οσο αφορά κυρίως την πρώτη κατοικία.
Το κούρεμα μπορεί να φθάσει μέχρι και το 60- 80%(ανάλογα με το πόσο μικρο είναι το εισόδημα)

Η πολιτεία θα μπορούσε να μεριμνήσει συνολικά για τις περιπτώσεις ανέργων, που έπεσαν θύματα της κρίσης άλλα δυστυχώς ......

Ανώνυμος είπε...

Ο «πιο εύκολος τρόπος» να μειωθεί το ελληνικό χρέος….

ο «ευκολότερος τρόπος» για να υπάρξει μια πρώτη, σημαντική, μείωση (κατά περίπου 35 με 40δις ευρώ) του ελληνικού χρέους, μέσα στα επόμενα 2 περίπου χρόνια, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Μα πολύ απλά ,να πετύχουν οι «επόμενες» αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών (εννοούμε φυσικά την εξάσκηση των warrants).

Έχουμε και λέμε. Τι θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση; Το συνολικό χρέος θα μειωθεί κατά περίπου 35 με 40δις ευρώ (μάλιστα το ΤΧΣ θα έχει βγάλει και ένα μικρό κέρδος – επιτόκιο), ενώ αν και πάλι το ελληνικό χρέος δε θα καθίστατο βιώσιμο (το πιο λογικό), ένας επιπρόσθετος συνδυασμός, χρονικής επιμήκυνσης και μείωσης του επιτοκίου των δανείων (κάτι το οποίο φωτογραφίζουν και οι γερμανοί αξιωματούχοι), θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο στην ελάφρυνση του χρέους.
Τώρα, σε συνάρτηση με τα παραπάνω, αν λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού έχουν τοποθετηθεί στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών (με καθαρά κερδοσκοπικό ορίζοντα), δε θα αποκλείαμε, με την πρώτη ευκαιρία (αν και αυτή θα μπορούσε να αργήσει), να έχουμε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών (ασχέτως αν το αξίζουν θεμελιωδώς ή όχι)
Σε αυτήν την περίπτωση και τα μεγάλα «επενδυτικά σπίτια», που αναφέραμε, θα έβγαζαν πολλά και οι ελληνικές τράπεζες θα κρατούσαν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα οριστικά και πάνω από όλα το ελληνικό χρέος θα μειώνονταν κατά περίπου 35 με 40δις ευρώ. Τώρα αν αναρωτιέστε ποίοι θα έχαναν; Μα πολύ απλά αυτοί που έχασαν την τελευταία φορά, οι μικρομέτοχοι.

Πάντως παρά τα όσα αναφέρουμε παραπάνω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να έχουμε μια αναδρομική απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του ESM (κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη) και μετά η χρονική επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων που αναφέραμε παραπάνω.

Author Details