Απίστευτο! «Έμβρυο» στην κοιλιά 10χρονης από την ορεινή Καρδίτσα

Ένα «έμβρυο» που δεν είχε ακόμα σχηματιστεί αφαίρεσαν από την κοιλιά ενός 10χρονου κοριτσιού οι γιατροί της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Λ. αντιμετωπίζοντας με επιτυχία ένα σπάνιο περιστατικό που συνήθως δεν εμφανίζεται σε τέτοιες ηλικίες. Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με το thessalianews.gr όταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έφθασε ένα κοριτσάκι 10 χρόνων από χωριό της ορεινής Καρδίτσας με ισχυρούς πόνους στην κοιλιά.
Στο Νοσοκομείο με υπέρηχους και αξονική εκτοπίστηκε μια διόγκωση στο χώρο της κοιλίας που σχεδόν καταλάμβανε όλη την περιοχή της λεκάνης. Η μικρή με προτροπή του δ/ντου της Παιδοχειρουργικής Κλινικής κ. Ανδρέα Μάρκου μπαίνει αμέσως στο χειρουργείο για να χειρουργηθεί επειγόντως.
Την επέμβαση αναλαμβάνει ο κ. Μάρκου με τον επιμελητή της Κλινικής κ. Παντελή Λαμπρινάκη. Οι γιατροί ανοίγουν την κοιλιά της 10χρονης και βρίσκονται προ εκπλήξεως καθώς μπροστά τους εμφανίζεται μία ογκώδης μάζα διαστάσεων 10 Χ 15 εκατοστών και βάρους περίπου 1.200 γραμμαρίων.

Ο όγκος αφαιρέθηκε και ανοίχτηκε για να εμφανιστεί αυτό που λέγεται στην ιατρική ορολογία «τεράτωμα». Επρόκειτο δηλαδή για ένα μόρφωμα σαν έμβρυο που είχε μαλλιά μακριά, δέρμα, οστά κ.λπ.
Το... χειρουργείο
Μιλώντας στην εφημερίδα«Ελευθερία» ο δ/ντης της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Λ. που είναι και η μοναδική σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, κ. Ανδρέας Μάρκου επισημαίνει:
«Πράγματι ήταν ένα από τα σπάνια περιστατικά, γιατί δεν το συναντάμε συχνά στην παιδική ηλικία. Πρόκειται για μια διόγκωση -που για να το πω με απλά λόγια- είχε καταβολές από τότε που γεννήθηκε η μικρή.
Ουσιαστικά πρόκειται για εμβρυακά κύτταρα που παρέμειναν στην ωοθήκη του κοριτσιού από την εμβρυική της ακόμα ηλικία.
Αυτά σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και στο τέλος έγιναν μία μάζα.
Το σπάνιο της όλης ιστορίας είναι το ότι εμφανίστηκαν στην παιδική ηλικία καθώς θεωρείται παράδοξο σε αυτές τις μικρές ηλικίες να εμφανίζονται τερατώματα. Πρέπει οι γονείς να λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τέτοιου είδους παράπονα των παιδιών τους για πόνους στην κοιλιά και να προχωρούν σε ένα υπερηχογράφημα. Η μικρή είναι καλά, μέσα σε έξι ημέρες ανάρρωσε πλήρως και σήμερα φεύγει με εξιτήριο για το σπίτι της».
Συγκινημένη και η μητέρα της 10χρονης που μιλώντας μας δεν είχε λόγια να εκφράσει τις ευχαριστίες της στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό του Γ.Ν.Λ. Την μικρή ασθενή επισκέφθηκε και ο διοικητής του Γ.Ν.Λ. κ. Κ. Καραμπάτσας που σε δήλωσή του θα μας επισημάνει:
«Η απόλυτα επιτυχής έκβαση ενός τόσο σπάνιου και δύσκολου περιστατικού αποδεικνύει το υψηλό επιστημονικό κύρος του κ. Ανδρέα Μάρκου και των συνεργατών του, τις δυνατότητες της Παιδοχειρουργικής Κλινικής μας που καλύπτει όλη τη Θεσσαλία, αλλά και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας τόσο από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όσο και από το ΕΣΥ γενικότερα».

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details