ευρωπαική εβδομάδα τοπικής Δημοκρατίας


Ο Δλημαρχος επισκέφθηκε τα σχολεία β/θμίας Εκπάιδευσης του Δήμου μας! Ακολουθεί η ομιλία του!
 
Καλημέρα παιδιά,

 

Η συμμετοχή του σχολείου σας στις δράσεις που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε μαζί σας για να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε κάποιες από τις ιδέες της Δημοκρατίας και να ενισχύσουμε τη γνώμη σας σχετικά με την Τοπική Δημοκρατία, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε κάποια στιγμή πολίτες που θα επιδιώκουν τη δημοκρατική συμμετοχή σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο.

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας είναι μία πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Κογκρέσου,  που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007. Η εβδομάδα της 15ης Οκτωβρίου έχει επιλεγεί για τη διοργάνωση του γεγονότος, ως ένας φόρος τιμής στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, που άνοιξε για υπογραφή εκείνη την ημερομηνία του 1985.  

 

Το κύριο θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι «Τα ανθρώπινα δικαιώματα εδραιώνουν περισσότερο ενσωματωμένες κοινωνίες».

 

Η έννοια της Δημοκρατίας εμπεριέχει κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι κοινωνικοί κανόνες και ο κοινωνικός έλεγχος διαμορφώνουν τα βασικά τους χαρακτηριστικά μέσα από την οργανωμένη Πολιτεία.

 

Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ανάγκη από τον ενεργό πολίτη, ο οποίος δραστηριοποιείται καθημερινά τόσο στα τοπικά όσο και στα διεθνή προβλήματα, που είναι κοινά για όλη την ανθρωπότητα.

Η ανεξαρτησία και η δημοκρατία, που απολαμβάνετε εσείς σήμερα, είναι αποτέλεσμα πολιτικών αγώνων και η δική σας πολιτική συμμετοχή είναι εγγύηση για τη διατήρηση τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα οι Δήμοι, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση και διατήρηση της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που η συμμετοχή του πολίτη στην εκλογή των τοπικών αρχόντων ενδυναμώνει το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντός του, απέναντι στην κοινωνία. Οι Δήμοι είναι θεσμός που συναντάται σε όλη την ιστορία του τόπου από την Αρχαιότητα , το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα.

 

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όλων μας είναι δεδομένα και συνδεδεμένα με την κατοχύρωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

 

Είναι σημαντικό για όλους μας, να γνωρίζουμε τα δικαιώματά που μας εξασφαλίζει η Πολιτεία. Η άγνοια των δικαιωμάτων ευνοεί τις προκαταλήψεις, αφήνει ελεύθερο το πεδίο για κοινωνικές διακρίσεις και επομένως για καταπάτηση των αρχών της Δημοκρατίας. Είναι υποχρέωση όλων μας, ως μέλη μιας Δημοκρατικής Πολιτείας να ασκούμε τα δικαιώματα που μας παρέχονται με σεβασμό και αλληλεγγύη για τα δικαιώματα όλων των άλλων μελών του κοινωνικού συνόλου.

 

Κάθε κοινωνικός ρόλος όπως και ο ρόλος του  Πολίτη συνδέεται με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι Πολίτες έχουν το δικαίωμα να γίνονται σεβαστές οι πολιτικές και θρησκευτικές τους πεποιθήσεις αλλά έχουν και την υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν τα αντίστοιχα δικαιώματα των άλλων μελών της Πολιτείας. 

 

Γι αυτό το λόγο η σύγχρονη κοινωνία των πολιτών, απαιτεί έναν πολίτη που να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου με αλληλεγγύη και σεβασμό προς τους άλλους.

 

Ο ρόλος των Δημοτικών Συμβούλων και του Δημάρχου είναι να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών σε τοπικό επίπεδο να μεταφέρουν τον γενικότερο προβληματισμό τους στην κεντρική εξουσία, να αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην αρμονική συνύπαρξη των πολιτών, φροντίζοντας πάντα να τους υπενθυμίζουν και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα άλλα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

 

Αυτές είναι κάποιες έννοιες για τις οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να είστε ενημερωμένοι.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις ή και να συζητήσουμε προβλήματα που σας απασχολούν, αφού πρώτα και εσείς απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις  για τις οποίες θα ήθελα πολύ να έχω την άποψή σας.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ο Δημαρχος εκανε επισκεψη στα σχολεια δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης.καποιοι αλλοι που γραφουν σε αυτη τη σελιδα πρεπει να κανουν επισκεψη στο δημοτικο και μαλιστα στην πρωτη δημοτικου.γιατι δεν ξερουν να γραφουν τη λεξη Δημαρχος,ισως να ξερουν αλλα να μην θελουν να το γραψουν σωστα γιατι ακομη και η λεξη τους ενοχλει οταν προκειτε για τον συγκεκριμενο ΔΗΜΑΡΧΟ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

me tosh lasph file moy poy petane kapoioi se ayth th selida to lamda pleon to xreisimopoioun se oles tis lekseis eite exei lamda mesa eite oxi.opws px sth leksh dhmarxos egine dlhmarxos.apo ayrio tha lene lero kai oxi nero!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΕΞΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΛΕΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ(ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ)ΤΥΧΑΙΟ;;;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΒΛΗΜΑΡΧΟΣ!!!!
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ!!!!
ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣΠΕΝΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΙΚΗ ΡΗΣΗ ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΒΛΗΜΜΑΣΤΑΡΙΑ!!!!

Author Details