ΑΥΡΙΟ «ΚΛΗΡΩΝΕΙ» ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ

Αύριο Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των 14 προδικαστικών ερωτημάτων του ΣτΕ για τη νομιμότητα των έργων εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
H απόφαση θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το αν θα συνεχιστεί ή όχι το έργο.
Όπως αναφέρεται προχθεσινό δημοσίευμα της «Αυγής» «μετά την απόφαση, για έκτη φορά, θα συζητηθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η αίτηση ακύρωσης των περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά των περιβαλλοντικών όρων των έργων εκτροπής, τα οποία εγκρίθηκαν το καλοκαίρι του 2006 με νόμο, όπως και τα διαχειριστικά σχέδια λεκανών απορροής των ποταμών Αχελώου και Πηνειού. Τον Ιανουάριο του 2010 η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου προσέφυγε στο δικαστήριο της Ε.Ε. με 14 προδικαστικά ερωτήματα για τη συμβατότητα των έργων με βασικές οδηγίες (διαχείριση υδάτων, περιβαλλοντική εκτίμηση έργων και δραστηριοτήτων, προστασία της φύσης).
Η δίκη ενώπιον ακροατηρίου έγινε τον Μάιο του 2011 και τον Οκτώβριο η γενική εισαγγελέας Τζ. Κόκοτ στις προτάσεις της προς το δικαστήριο ναι μεν επιστρέφει τα πολύπλοκα ερωτήματα, όπως τα χαρακτηρίζει στο ΣτΕ για να αποφασίσει, όμως διαπιστώνει σειρά παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας περιβάλλοντος εφοδιάζοντας παράλληλα το ανώτατο δικαστήριο με επιχειρήματα, τα οποία συνδέονται με την προστασία της φύσης, θέτοντας ευθέως θέμα πληρότητας μελετών και επικαιρότητας στοιχείων».
Thessalianews.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details